RASPAD SISTEMA! ALBANCI U HAOSU! Haradinaj ruši Tačija, dijalog sa Beogradom na ledu! Više nemaju podršku moćnika za KOSOVSKO REŠENJE

Uoči nastavka dijaloga u Briselu

RASPAD SISTEMA! ALBANCI U HAOSU! Haradinaj ruši Tačija, dijalog sa Beogradom na ledu! Više nemaju podršku moćnika za KOSOVSKO REŠENJE

Politika -

Sukob Kosovski predsednik pokazao da želi postizanje kompromisnog rešenja u vezi sa KiM, što se tamošnjem premijeru i ekipi oko njega ne dopada, pa ga sabotiraju na sve načine. Najavljuju i proteste

Među kosovskim Albancima je nastao opšti politički haos uoči susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u petak u Briselu!

Naime, kosovska vlada s Ramušom Haradinajem na čelu, ali i opozicija čine sve da onemoguće Tačija da nastavi pregovore o rešenju pitanja Kosmeta.

Sagovornici Kurira ocenjuju da je to zato što je Tači na neki način pokazao da želi postizanje kompromisnog rešenja s Beogradom, što ostatak vlasti u Prištini ne želi.

foto: Beta/Zucchi Enzo

U kosovskom parlamentu juče je bilo predviđeno i održavanje dve sednice - jedna na zahtev vlade zbog formiranja nove pregovaračke grupe s potpredsednikom vlade Fatmirom Ljimajem na čelu, a druga na zahtev opozicije zbog donošenja rezolucije kojom bi se Tačiju zabranilo da na sto u razgovorima o normalizaciji stavi pitanje granica. Takođe, najavljuju i proteste protiv Tačija.

Izgubili podršku moćnika

Ove akcije nesumnjivo imaju za cilj izopštavanje Tačija iz dijaloga jer on jedini među Albancima nije isključivao pregovore o razgraničenju iliti korekciji granica, smatraju sagovornici Kurira.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za Kurir da sve to govori da su Albanci u panici od nastavka pregovora, jer je jasno da više nemaju nedvosmislenu podršku svetskih sila za rešavanje pitanja Kosova.

foto: Dado Đilas

Cilj je, kako ističe, da se opstruira pregovarački proces i spreči Vučić da se izbori za srpske interese.

- Delovi prištinske vlasti i opozicije žele da sklone Tačija iz dijaloga. Svi se oni tamo zvanično zalažu protiv bilo kakvih pregovora o razgraničenju ili postizanju kompromisa, prete sukobima ako to bude za pregovaračkim stolom. Jedini među njima koji nije kategorički odbijao razgovore o raznim predlozima, pa i korekciji granica jeste Tači - navodi Dačić.

Borba za vlast

Politički analitičar Dragomir Anđelković podseća da su aktuelni kosovski zvaničnici nekadašnji pripadnici terorističke Oslobodilačke vojske Kosova.

foto: Dragana Udovičić

- Oni se isključivo bore za vlast, vode rat za to čija će reč biti glavna. Sabotaža Tačija uoči nastavka dijaloga pokazuje stepen njihove nepoverljivosti. Kako god, bitno je da je srpska strana jedinstvena i osnažena pred nastavak pregovora - dodaje Anđelković.

Podsetimo, vlada Kosova je u ponedeljak usvojila odluku da na čelu ekipe za pregovore sa Srbijom bude Ljimaj, a članovi zamenik premijera i zamenik šefa pregovaračke ekipe Kosova Enver Hodžaj, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli, zamenik premijera Dradan Gaši, ministar javne uprave Mahir Jagdžilar i šef kabineta premijera Avni Arifi. To nije verifikovano u parlamentu jer su sednice odlagane zbog nedostataka kvoruma.

Haradinaj je juče, inače, ponovio da promene granica neće biti, ali je priznao i da stanje u prištinskoj vlasti nije idealno. - Imamo krizu na Kosovu - rekao je on.

Biljana Bojić/Foto:AP

Johanes Han Rešenje o Kosovu do leta 2019. Evropski komesar za proširenje Johanes Han ne odbacuje nijednu ideju, odnosno rešenje za KiM, pa ni razmenu teritorija, ali ističe da ceo posao treba završiti do leta naredne godine. On je kazao da Beogradu i Prištini treba prepustiti da nađu rešenje za normalizaciju odnosa, ali da postoje ograničenja u okviru kojih je moguć dogovor.

foto: Zorana Jevtić

On je kazao da rešenje za odnose Srbije i Kosova ne sme da ide "na trošak drugih u regionu" i da je uslov koji nameće EU da "ima više stabilnosti u regionu". - Sada vrlo jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto da postignu, treba da razmišljaju i izvan kutije.

Aljbin Kurti najavljuje proteste Zaustaviti podelu Kosova Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti najavio je proteste sa ciljem da se zaustavi podela Kosova, napominjući da je to istorijski zadatak pokreta.

foto: Profimedia

- Narednih dana krenućemo s protestima da zaustavimo (Hašima) Tačija i razmenu teritorija - rekao je Kurti, a prenosi Koha. On je pozvao članove svoje partije da se mobilišu "kao nikad dosad u sledećim danima i nedeljama, da stanu na čelo protesta svih građana", prenosi Koha.net.

Brojka 7 godina traje briselski dijalog o Kosovu

ONI BI DA VODE GLAVNU REČ

Ramuš Haradinaj - predsednik kosovske vlade - lider Alijanse za budućnost Kosova - bivši vođa OVK optužen za najteže zločine nad Srbima

Kadri Veselji - predsednik kosovskog parlamenta - lider DPK - nazivaju ga pravim "gospodarom Kosova iz senke" - dovođen u vezu s trgovinom organa na KiM

Fatmir Ljimaj - potpredsednik vlade i funkcioner DPK - bivši oficir OVK - optuživan za najteže ratne zločine na KiM - svedoci njegovih zločina "nestajali" pod sumnjivim okolnostima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track