VLADIMIR VULETIĆ: Jasan interes NATO da prevaziđe problem sa Srbijom
Foto: Printscreen

sociolog

VLADIMIR VULETIĆ: Jasan interes NATO da prevaziđe problem sa Srbijom

Politika -

Očigledna je namera političkih predstavnika NATO-a da na neki način prevaziđu problem u odnosu Srbije i te alijanse, tačnije - bombardovanje 1999. godine, kaže sociolog Vladimir Vuletić i dodaje da je NATO-u u interesu da u Srbiji ima partnera, kao što je i za Srbiju važno da ima dobre odnose sa Alijansom.

Vuletić iz tog ugla gleda na posetu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji je tokom dva dana posetio Filološki fakultet, prisustvovao vežbi upravljanja posledicama vanrednih situacija "SRBIJA 2018" i razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučić u okviru panela "Liderstvo za bezbednost regiona".

Dodaje da postoji težnja predstavnika NATO-a da se ono što je stvar prošlosti stavi u prošlost i da se razmišlja o budućnosti.

Naglašava da je NATO paktu u interesu da u Srbiji ima, pre svega, partnera, pošto je zvanična politika Srbije vojna neutralnost.

"Oni razumeju da Srbija nema nameru da pristupa NATO paktu i to je ono gde postoji obostrano razumevanje", rekao je Vuletić.

Istovremeno, ističe da je i za Srbiju važno da ima dobre, parterske odnose sa NATO-om, jer treba imati u vidu da je naša zemlja okružena zemljama članicama Alijanse.

Kao drugi razlog navodi to što NATO na Kosovu i Metohiji, na ovaj ili onaj način, faktički garantuje trenutnu poziciju, a pre svega bezbzednost Srba.

"Imamo mnogo razloga za partnerske odnose sa NATO-om i da nema razloga da ih zaoštravamo. Ne postoji nikakav pritisak NATO-a prema Srbiji, a njihovim predstavnicima je stalo da pokušaju da normalizuju odnose sa Srbijom", rekao je Vuletić.

To što je Stoltenberg posetio i Filološki fakultet i prisustvovao vežbi, Vuletić vidi kao težnju da se pacifikuju i normalizuju odnosi ne samo sa političkim liderima, već i sa građanima Srbije.

"Interes im je da na neki način prevaziđu ono što postoji, pre svega, na emotivnom planu kao problem između NATO i Srbije i njenih građana, koji nisu još uvek zaboravili bombradovanje 1999. godine", ponavlja Vuletić.

Komentarišući izjavu predsednika Vučića da se dogovorio sa Stoltenbergom da u slučaju bilo kakve krizne situacije na KiM mogu brzo da stupe u kontakt, Vuletić kaže da je važno da imamo tu vrstu direktnih odnosa sa visokim predstavnicima i liderima i zemalja i važnih organizacija.

To je, podvlači, nešto što će dodatno doprineti stabilnosti u regionu, stabilnosti na Kosovu i Metohiji i pre svega dodatno će doprineti bezbednosti Srba koji žive na KiM.

O vežbama NATO i Srbije danas je izvestio i Rojters, koji navodi da je reč o "najvećim vežbama te vrste", u kojima učestvuju timovi za vanredne situacije naše zemlje i Severnoatlantske alijanse i primećuje da su usledile svega nekoliko dana nakon što su vazduhoplovne snage Srbije i Rusije održale obuku za borbene misije u vojnoj vazduhoplovnoj bazi kod Beograda.

Vuletić ističe da to nije ništa novo i da svako ko prati spoljnu politiku Srbije i posebno odnose između Srbije i Rusije, odnosno Srbije i SAD ili Zapada, može da primeti da Srbija izuzetno vodi računa da ono što zastupa - politiku vojne neutralnosti, i sprovodi u delo.

"Tu se vodi računa o toj ravnoteži, da zapravo ni na koji način se ne pretegne ni na jednu ni na drugu stranu, da se ne izazove bilo kakva negativna reakcija onih od kojih, na kraju, zavisi naša bezbednost. To je dugotrajna i dugoročna politika Srbije i ona se za sada sporovi bez izuzetka i to nije ništa novo", kaže Vuletić.

Zapažanja poput Rojtersovog mogli bismo da imamo i kada je reč o politici Srbije i prošle, i pretprošle i nekoliko godina unazad, zaključio je Vuletić.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track