VUČIĆ: Američki ambasador je trebalo da pokaže više poštovanja za domaćina, a predstavnik vlade je morao da reaguje na tu izjavu
Foto: Pritnscreen/Pink

Predsednik Srbije naribao Zoranu Mihajlović

VUČIĆ: Američki ambasador je trebalo da pokaže više poštovanja za domaćina, a predstavnik vlade je morao da reaguje na tu izjavu

Politika -

Vučić poručio ambasadoru SAD da je Kosovo Srbija i da poštuje domaćina, ali i da je na njegovu izjavu odmah trebalo da reaguje predstavnik Vlade. Sa Skatom je bila Mihajlovićeva

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, kaže da mu je žao što nije bio prisutan kada je američki ambasador Kajl Skat rekao da je Kosovo suverena i nezavisna zemlja, jer bi dobio odgovarajuću reakciju, ali i da je predstavnik Vlade morao da odreaguje na tu izjavu.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pored Skata je u trenutku davanja te izjave stajala potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja pak u razgovoru za Kurir kaže da nije odmah reagovala jer je izjava data na događaju gde su se dogovarali o saradnji s američkom kompanijom?!

Ne poštuje domaćina

Vučić je poručio da, nažalost, nije bio prisutan kada je Skot rekao da vlada Kosova nije takozvana, već vlada suverene i nezavisne zemlje, jer bi, da je bio tamo, ambasador dobio pristojan, odmeren odgovor koji bi značio zaštitu interesa države Srbije.

- Nažalost, nisam bio prisutan, ali predstavnik Vlade Srbije je trebalo da reaguje. Nije tu ambasador da ispravlja novinare, već da odgovara na pitanja, ali nije to nikakav nov stav američkih predstavnika i zato sam skeptičniji od Ivice Dačića kad je u pitanju stav Vašingtona prema Kosovu - kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja Trećeg samita ministara transporta i Foruma gradonačelnika glavnih gradova Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu.

Prema rečima predsednika Srbije, bilo bi lepo da je ambasador Skat pokazao "malo više poštovanja za zemlju domaćina", te da je to "njihov stil kao najmoćnije sile sveta". Na pitanje da li bi Skat "leteo" da je on bio prisutan, Vučić je odgovorio:

- Kod nas niko ne leti naglavačke, ali bi dobio propisan odgovor, baš onako kako on štiti interese SAD, tako bi dobio i on, pristojan, odmeren, odgovoran odgovor iz ugla interesa Srbije - kazao je on.

Vučić je pitao i zašto se onda vode pregovori sa Srbijom o Kosovu ako je to, kako je rekao, suverena vlada nezavisne države.

- Zašto pričate sa Srbijom ako je tako? Na osnovu koje rezolucije donosite odluku da pravite vojsku Kosova, gde to piše, u kom međunarodnom pravnom aktu? To je čisto pravno nasilje koje kasnije prati i fizičko, zato i jesam prilično uplašen. Gledaćemo kako da zaštitimo svoju zemlju i narod, a da sačuvamo mir - kazao je Vučić.

A auto-put?

Mihajlovićeva je juče, dan kasnije, poslala odgovor u kome poručuje Skatu da je Kosovo deo Srbije. Na pitanje Kurira zašto nije odmah reagovala kada je američki ambasador to rekao, Mihajlovićeva je navela:

foto: Marina Lopičić

- Nisam reagovala odmah na ovu neprimerenu izjavu američkog ambasadora jer je ona data na događaju na kome smo se sa američkom kompanijom "Behtel" dogovorili o izgradnji izuzetno važnog auto-puta za Srbiju, od Čačka do Kruševca, koji je vredan 800 miliona evra i koji treba da poveže 500.000 građana Srbije - kaže Mihajlovićeva i dodaje:

- Naravno da sam reagovala nakon toga i ponovila svoj stav da Kosovo nije i neće biti nezavisna država i da takav stav Srbije podržava više od polovine sveta. I ne znam šta je problem, to što želimo da gradimo auto-put s američkom kompanijom ili nešto drugo.

Kurir.rs/K.Blagović/Foto:Screenshoot

Spreman sam na razgovor s Albancima, ali nisam optimista

Vučić je kazao da je i dalje spreman da razgovara s predstavnicima kosovskih Albanaca o rešavanju kosovskog problema, mada, kako je naveo, čini mu se da je šansa za pozitivan ishod manja nego ranije.

Na pitanje na šta je mislio kada je predlagao razgraničenje, da li bi to značilo da Srbija zadrži sever Kosova a Kosovo dobije tri opštine na jugu centralne Srbije, Vučić je kazao da je želeo da se utvrdi granica između Srba i Albanaca, za koju sada niko ne zna gde je.

foto: Printscreen

- Niko u svetu ne zna gde su granice i smatrao sam da je važno da zarad budućnosti to saznamo, da imamo mir i stabilnost sa Albancima za narednih 100 ili 200 godina. Nisam uspeo, jer građani smatraju da je bolje da smo ni na nebu ni na zemlji. Mislim da je to pogrešno, ali moje je da poštujem volju naroda - rekao je Vučić, kao i da je voljan da nastavi razgovor s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, pa i u Parizu 11. novembra (vidi okvir ispod).

Predsednik Srbije je naveo da mu smetaju pojedini glasovi iz međunarodne zajednice koji se protive promeni granica i tvrde da se time otvara Pandorina kutija. Vučić je kazao da će uvek razgovarati sa svima i truditi se da omogući dogovor, ali da mu ne izgleda da će to biti moguće za tri dana ili tri meseca.

Vučić: Patrijarhove reči obavezujuće

Vučić je zahvalio patrijarhu Irineju, koji je kazao za predsednika Srbije da se bori kao lav za KiM, i naveo da su to lepe, ali obavezujuće reči.

foto: Dragana Udovičić

- To su koliko lepe, toliko i veoma obavezujuće reči, veoma važne i veoma obavezujuće, i boriću se za interese našeg naroda na KiM svim srcem i svom snagom, kao što sam se i dosad borio - naveo je Vučić.

Šta će Hašim u Parizu Tači, prošetaću do margina

Vučić je kazao da je spreman da razgovara s Tačijem, pa i u Parizu 11. novembra (biće obeleženo 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu).

- Spreman sam da razgovaram uvek i svuda. U Pariz idu sile pobednice u Prvom svetskom ratu, ne znam kakve Tači ima veze s tim? Ja idem - kazao je Vučić i dodao da ako Tači bude na marginama tog skupa, da će prošetati i do tih margina. - Nadam se da će i pre toga biti nekih razgovora - rekao je on.

O Nikoliću

Odgovarajući na pitanja u vezi sa neprisustvom predstavnika Kancelarije za koordinaciju saradnje s Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislava Nikolića na samitu, Vučić je kazao da su ljudi iz te kancelarije bili s njim prilikom nedavne posete Kini.

foto: Zorana Jevtić

Vučić je kazao da se 50 puta naslušao svih mogućih vesti u kojima su se pojedini mediji odmah radovali, navodeći primer povratka Šešelja iz Haga, te sad će "i Toma da krene na Vučića - gotov je"...

- Sve te dečje priče, kako će za dan sve da se promeni i ovi vaši da dođu na vlast - nema ništa od tog posla - kazao je Vučić, kao i da Nikolić odlično obavlja svoj posao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track