MUP: Prijem Kosova u Interpol bio bi kršenje međunarodnog prava
Foto: Zorana Jevtić

jasan stav

MUP: Prijem Kosova u Interpol bio bi kršenje međunarodnog prava

Politika -

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dijana Hrkalović istakla je danas da bi eventualni prijem takozvanog "Kosova" u članstvo Interpola predstavljalo kršenje međunarodnog prava, pre svega pravno obavezujuće Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Kako prenosi MUP Srbije, ona je to rekla u razgovoru sa ambasadorima Maroka i Palestine u Beogradu Mohamedom Belhajom i Mohamedom Nabhanom, koje je upoznala sa stavom i argumentima Republike Srbije protiv zahteva takozvanog "Kosova" za prijem u članstvo svetsku policijsku organizaciju.

Ona je dodala da bi time bila prekršena i pravila i procedure Interpola, koja definišu da članice ove organizacije mogu biti samo članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u svetskoj organizaciji.

Dijana Hrkalović ukazala je i da bi eventualna odluka o prijemu tzv. "Kosova" u članstvo Interpola predstavljala političku odluku i presedan koji bi imao nesagledive posledice za sve članice te međunarodne organizacije, kao i da bi ugrozila ekspertsku prirodu Interpola.

Ona je takođe zahvalila Maroku i Palestini na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. "Kosova".

Ambasadori Maroka i Palestine istakli su principijelni stav te dve države o nepriznavanju tzv. "Kosova", dodaje se u saopštenju MUP-a Srbije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track