IVICA DAČIĆ ZA KURIR: SPS i SNS ne postoje bez mene i Vučića! Nema razloga za prevremene izbore!
Foto: Zorana Jevtić

predsednik SPS i šef srpske diplomatije

IVICA DAČIĆ ZA KURIR: SPS i SNS ne postoje bez mene i Vučića! Nema razloga za prevremene izbore!

Politika -

Nema nijednog valjanog razloga za traženje prevremenih izbora - kazao je Ivica Dačić za Kurir

Ivica Dačić, predsednik SPS i šef diplomatije, kaže da ne vidi razlog da se ide na vanredne parlamentarne izbore.

Međutim, dodaje, ukoliko ih bude, SPS je spreman, a očekuje dvocifren rezultat. U razgovoru za Kurir Dačić govori i o predstojećim izborima u stranci i navodi da ne može svako da dođe na čelo SPS, jer nije to raštimovani orkestar pa da svako može da glumi dirigenta.

Lider SPS samouvereno navodi da ta stranka ne bi bila to što jeste na političkoj sceni da je baš on ne vodi, kao što ni SNS ne bi bio to što jeste da na njegovom čelu nije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić ne isključuje mogućnost prevremenih parlamentarnih izbora. Da li su nam potrebni novi izbori u ovom trenutku?

- Vi znate da sam ja uvek bio skeptičan kad je reč o čestim izborima, ali nemam i ništa protiv. Ja sam uvek spreman za izbore i, ukoliko postoje razni oni koji iznova postavljaju pitanje legitimiteta, onda je najbolje da se to proveri na izborima. Tako da podržavam tu ideju da ukoliko neko zaista misli da može nekome da konkuriše, može da ima izbore. Međutim, problem je što opozicija stalno želi da igra igru bez granica. Onda će da kažu: "Ovi izbori nisu korektni", pa će opet da traže nove izbore. Posao opozicije je da stalno traži izbore. Ali ovde je stvar u tome što oni mole boga da ne bude izbora. Tako da to je dobro rešenje. To je jedna šok-terapija. Iako su izbori šok-terapija, ja ih podržavam.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Šta bi Srbija dobila nakon tih izbora? - Ako zaista neko misli da o tome treba da se razgovara, kako je rekao Vučić, i ako ima više takvih zahteva, mislim da je Vučić poslednji na svetu koji bi se protivio izborima zato što on ima ogromnu većinu. Srbija bi onda time još jednom dobila stabilne organe za naredne četiri godine.

Da li to znači da je Vlada Srbije u neku ruku i zakazala? - Pa nije. Znate da je bilo dosta izbora i u proteklom periodu. Ne mogu da kažem čime je Vlada zakazala da bi izazvala izbore, naprotiv. Mislim da nema nijednog valjanog razloga za traženje prevremenih izbora.

Da li je onda SPS spreman za te izbore? - Apsolutno. Mi smo uvek spremni. Svako ko se bavi politikom treba uvek da bude spreman za izbore.

Kakvim biste se rezultatima nadali, da li je u pitanju dvocifren rezultat? - Sva istraživanja javnog mnjenja govore da mi imamo dvocifren rezultat i da je SPS druga stranka u Srbiji, u koaliciji sa JS Dragana Markovića Palme, a to je koalicija koja je ove godine proslavila deset godina. To je najdugovečnija politička koalicija u Srbiji. Siguran sam da ćemo ostvariti rezultat bolji od deset odsto.

U decembru vas očekuje i Kongres partije. U ovom trenutku vi ste jedini kandidat za mesto predsednika stranke. Da li imate saznanja hoće li se još neko kandidovati za to mesto? - Da vam kažem, nema još uvek nijednog kandidata, tako da ni ja nisam kandidat. Ali pošto je Kongres zakazan za 22. decembar, onda su već krenule priče o kandidatima. Tek su počeli sastanci po mesnim organizacijama partije. Biće do sredine novembra sastanci po opštinskim odborima, gradovima itd. I svako će moći da predloži kandidate. Da budem realan, ovde već deset godina niko ne želi da se kandiduje kao moj protivkandidat. Ja sam uvek i sam bio pristalica toga, ali mislim da te stvari treba malo uozbiljiti i treba razgovarati o konceptu, ljudima, o tome šta se želi od partije i samim tim onaj ko ulazi u izbore, mora da zna da je to jedna ozbiljna stvar, a ne samo da li će vas predložiti neki opštinski odbor ili ne. Tako da ja sam spreman da budem kandidat za predsednika, bez obzira na to da li će biti neko protivkandidat.

Da li to što zasad nemate protivkandidata ima veze sa tim što ste, u neku ruku, pripretili kolegama da ukoliko se neko kandiduje i ne pobedi, za njega neće biti mesta u timu? - Pa nisam pripretio, nego sam ih podsetio na izborna pravila. Imate izbore, pa onaj ko bude drugi, bude potpredsednik. To ne postoji nigde na svetu. Ovde je reč o tome da ako se kandidujete za predsednika, morate da imate svoju koncepciju, po čemu je ta koncepcija različita od koncepcije drugog kandidata... Svako mora da se navikne na političku borbu. Ja sam to uradio zbog toga što sam protiv toga da se to pitanje često zloupotrebljava u medijima da bi se postigla lična promocija određenih ljudi, kojima na kraju krajeva nije ni bitno da li će biti kandidati ili ne. Bitno je da se piše da su kandidati.

Da li ciljate na nekog? - Ne. Pričam generalno. Ja sam zato i rekao da nema šta opštinski odbori da predlažu potpredsednike. To je stvar predsednika kad bude izabran. Slušajte, ja imam 30-40 odsto podrške građana, pozitivno misle o meni, partija ima deset odsto ili petnaest. Znači, ovde je pitanje hoću li ja da prihvatim da budem kandidat ili neću. Još nisam doneo tu odluku, ali ako već to prihvatam, moja je odgovornost. Ako ja nosim odgovornost, onda nema igranja. Nije ovo pevačko društvo, pa da sada svako glumi dirigenta.

Kakvo je stanje u Vladi? Koga sada disciplinujete - Vukosavljević se ućutao, Mihajlovićevu redovno ućutkuju? - Ne znam da li neko nekoga ućutkuje. Mislim da ovde nije reč o ućutkivanju, već svaka vlada mora da ima jedinstvene stavove kad je reč o najvažnijim političkim pitanjima. Ja se time ne bavim i nikad nisam bio pristalica iskakanja. Svako treba da radi svoj posao. Svi oni treba da shvate jednu stvar - Vučić je pobedio na izborima. Ja nisam glasao za Vučića. Mislim, jesam glasao za predsednika, ali na parlamentarnim izborima svako je glasao za svoju stranku. Kad njihova imena budu na čelu liste, onda mogu da vode autonomnu politiku i kada se narod izjasni za njih. To važi i za moj SPS, da budemo iskreni. Srpska napredna stranka bez Vučića i SPS bez Dačića teško da bi ličili na sadašnju situaciju.

Kad je reč o Kosovu, kakva je dalja politika Vlade? Vučić kaže da je njegovo viđenje rešenja problema Kosova doživelo neuspeh, šta kaže Vlada? - Politika Vlade je sledeća - nema priznavanja KiM kao jednostranog akta. Želimo kompromis. Ako oni žele kompromis, žele, ako ne žele, uskoro će samo još Albanija da priznaje Kosovo. To bi moglo da bude tako u narednih nekoliko godina. Hoću da kažem da je ta jednostrana politika koju oni vode doživela krah. Centralna poruka koju smo tokom moje posete Beču mogli da čujemo od mog prijatelja Štrahea jeste da ta Austrija neće podržati članstvo Kosova u Interpolu i da se Austrija protivi formiranju vojske Kosova. To je za nas veoma važna stvar, a oni su izdvojili milione evra da postanu članovi Interpola. Pričao sam sa predsednikom Vučićem i potpredsednikom Vlade Nebojšom Stefanovićem da ćemo uložiti maksimalan napor, ne zato što smo protiv Kosova, nego zato što smo protiv tih jednostranih akata. Bez dogovora nema učlanjenja u bilo koje međunarodne organizacije. Oni će propasti na glasanju kao što su propali za Unesko.

Kurir.rs/Sanja Paunović/Foto:Zorana Jevtić

O Kosovu Pacoli zvao Lesoto da kuka

Da li ima najava da bi još neka zemlja mogla da povuče priznanje nezavisnosti Kosova? - Nastavljam dalje sa misijom povlačenja priznanja i, evo, mogu sa sigurnošću da kažem da će do kraja godine broj država koje su priznale nezavisnost Kosova biti ispod sto. Time pokazujemo da smo odlučni u nameri da predstavimo realno stanje na terenu i da mnoge države ne priznaju Kosovo kao samostalnu i suverenu državu.

Da li vas je Bedžet Pacoli zvao nakon što je Lesoto povukao priznanje? - Šta ima da pričamo o Pacoliju? (smeh) Nije zvao mene, ali je zvao tog iz Lesota. Pitao ga je pa kako, pa zašto, da li će da ga ih podrže za ulazak u Interpol. Džaba mu sad sve da ispituje.

O vojsci Kosova Razgovaraćemo sa Srbima sa KiM o daljim koracima

Kosovo je usvojilo zakon kojim započinje formiranje vojske. Šta sada? Da li je formiranjem vojske Kosova ugrožena bezbednost celog regiona?

- Međunarodni faktori treba da reaguju jer je to protivno Rezoluciji 1244, Kfor je jedina oružana sila koja je dozvoljena. Znači, mi očekujemo pre svega reakciju međunarodne zajednice. O tome će biti reči na sednici SB UN, koju će Kina sazvati početkom novembra. Naravno da je formiranje vojske Kosova udarac i pretnja regionalnoj stabilnosti. Državni vrh će razmotriti situaciju zajedno sa predstavnicima Srba sa KiM i dogovoriti se o daljim aktivnostima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track