Najnovije vesti

DAČIĆ: Srbija pouzdan partner bez skrivene agende
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

MINISTAR NA DODELI DIPLOMA POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE

DAČIĆ: Srbija pouzdan partner bez skrivene agende

Politika

BEOGRAD - Srbija se u svim diplomatskim nastupima profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner koji nema skrivenu agendu, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na dodeli diploma polaznicima Diplomatske akademije MSP.

Dačić je naveo da postizanje političkog rešenja za Kosovo i Metohiju ostaje nacionalni prioritet Srbije i upozorio da potezi Prištine otežavaju dijalog i regionalnu stabilnost, dovodeći pre svega u pitanje bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva na KiM.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova

On je rekao da Priština ni posle pet i po godina nije ispunila preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma, odnosno nije formirala Zajednicu srpskih opština.

"U takvim okolnostima nastavljaju se naša nastojanja da se rešavaju pitanja imovine, kulturnog i crkvenog nasleđa, katastra, slobode kretanja, a naročito protivljenje formiranju takozvane vojske Kosova, što može da ugrozi ne samo bezbednost pokrajine i dijalog Beograda i Prištine, već i stabilnost čitavog regiona", rekao je Dačić.

On je podsetio da je diplomatskim aktivnostima u poslednjih godinu dana sedam država povuklo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Ministar je polaznike Diplomatske akademije upoznao s međunarodnim okolnostima i izazovima koji stoje pred spoljnom politikom Srbije.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Podsetio je da su ključni spoljnopolitički prioriteti principijelna borba za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nastavak pregovaračkog procesa sa EU do punopravnog članstva, razvoj dobrosusedskih odnosa, čvršće ekonomsko povezivanje sa najuticajnijim zemljama i vojna neutralnost.

Govoreći o evropskom putu Srbije, Dačić je rekao da je proces pristupanja definisan paketom reformi koje Srbija treba da sprovede kako bi zakonodavni okvir i administrativni aparat uskladila sa evropskim.

On je polaznicima Akademije govorio i o unapređenju odnosa sa Rusijom, Kinom, SAD i zemljama koje su pripadale bloku nesvrstanih, posebno navodeći da je postignut primetan napredak u odnosima sa SAD.

"U svim ovim nastupima Srbija se profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner koji nema skrivenu agendu", rekao je ministar.

On je istakao da se aktivnosti na multilateralnom planu odnose pre svega na borbu da se Priština osujeti u aspiracijama za članstvo u Unesku, Interpolu i drugim evropskim institucijama.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova

On je poručio mladim kolegama da je siguran da ih kompleksnost zadatka na spoljnopolitičkom planu neće obeshrabriti, već samo dodatno motivisati za stručno usavršavanje i razvijanje ličnih potencijala.

"Od srpskog diplomate se očekuje da deluje u sve većem nesaglasju između društvenih predrasuda o prestižu, privilegijama i lukrativnosti diplomatskog poziva i sa druge strane pritisaka i odgovornosti koje nameće neprestani niz delikatnih diplomatsko konzularnih situacija", rekao je Dačić.

On je izrazio zadovoljstvo što je među 42 polaznika Diplomatske akademije u ovoj generaciji čak petoro završilo sa maksimalnim brojem poena i dodao da očekuje da će taj trend biti nastavljen i narednih godina.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...