BRUKA! UKLANJAJU CRKVU SA RUMIJE: Crnogorci ćute, a Albanci bi da ruše srpsku svetinju!
Foto: Shutter

Bruka Hoće da sklone crkvu s Rumije

BRUKA! UKLANJAJU CRKVU SA RUMIJE: Crnogorci ćute, a Albanci bi da ruše srpsku svetinju!

Politika -

Crna Gora šalje svoje oficire u Kfor da čuvaju srpske crkve dok kod kuće ćute na zahteve Albanaca da se sruši srpska crkva iznad Bara

Odluka Crne Gore da pošalje svoje oficire u Kfor da štite Srbe i srpske crkve na Kosovu dok istovremeno ćute na zahteve Albanaca da se srpska crkva iznad Bara sruši čist je cinizam i šizofrenija identiteta, ocenjuju sagovornici Kurira.

Crna Gora je odlučila da pošalje svoje oficire u sastav Kfora, a uporedo s ovom vešću iz Crne Gore je stigla i informacija da je predsednik Demokratskog saveza Mehmet Bardhi zatražio od premijera Duška Markovića da zaustavi radove na izgradnji Crkve Svete Trojice na Rumiji, upozorivši da "provokativne i preteće radnje Mitropolije crnogorsko-primorske mogu ugroziti mir". Bardhi je kazao da smatra da je posredi okupacija Rumije, a Albanska alternativa traži čak i uklanjanje crkve.

Valja podsetiti i da su crnogorski mediji nedavno objavili da država pravi spisak nepodobnih Srba kojima će biti zabranjen ulazak, a da je na spisku navodno i poglavar SPC. Patrijarh Irinej je pre nekoliko dana, istina, otišao u Crnu Goru, ali ga je tamo dočekao zahtev premijera da se izvini za ranije izjave.

foto: Beta/Miloš Miškov

Prema rečima političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, slati Crnogorce u Kfor da čuvaju srpske svetinje dok u matičnoj zemlji hoće da zatru sve srpsko čist je cinizam.

foto: Zorana Jevtić

- Crna Gora sprovodi na svojoj teritoriji politiku zatiranja srpskog nasleđa, srpskih korena Crne Gore. Deluje cinično kada predstavnici te države, koja na svojoj teritoriji sprovodi identitetski genocid nad Srbima treba da čuvaju srpske crkve i manastire na Kosovu. To je kao da su nacističkim oficirima dali da čuvaju jevrejske sinagoge. To je duplo zlo. S jedne strane se ugrožavaju interesi Srba, s druge strane je cinično - kaže Anđelković.

Analitičar Branko Radun kaže da je ovo dokaz šizofrenije Crne Gore, ne samo državnog vrha, jer je "to uhvatilo koren i u narodu".

- Crna Gora se nalazi u identitetskoj šizofreniji, kako će se prema kome postaviti. U Crnoj Gori istovremeno postoji kult Kosova i Vidovdana, a priznali su Kosovo. Oni su sada na prekretnici da li će se odvojiti od srpskog korena ili potisnuti šizofreniju - ističe on.

Kurir.rs/K. Blagović/Foto:Shutter

Aleksandar Vulin Crnogorci, otišli ste u Kfor, ne u KBS

Aleksandar Vulin, srpski ministar odbrane, poručio je juče da Crna Gora treba da zna da je misija Kfor ustanovljena na osnovu Rezolucije UN 1244 i da se u njoj ne pominje država Kosovo.

foto: Dragana Udovičić

- Nadam se da Crna Gora zna da je oficire poslala u misiju Kfor, a ne u KBS - rekao je Vulin reagujući na izjavu crnogorskog kolege Predraga Boškovića, koji je rekao da je Kosovo suverena država. Bošković je kazao i da je reagovanje Srbije na njihovu odluku pre svega emotivna reakcija, a ne reakcija koja ima uporište u realnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track