DAČIĆ NA MISI KATOLIČKE CRKVE U BEOGRADU: Šef diplomatije na obeležavanju 100 godina od kraja Velikog rata
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

JUBILEJ

DAČIĆ NA MISI KATOLIČKE CRKVE U BEOGRADU: Šef diplomatije na obeležavanju 100 godina od kraja Velikog rata

Politika -

Svečanom liturgijom u katoličkoj crkvi Uspenja blažene device Marije, u Beogradu, danas je obeleženo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, u prisustvu izaslanika predsednika Srbije, ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, stranih ambasadora i predstavnika više crkava i verskih zajednica.

Liturgija, koju je predvodio bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenbron, održana je u okviru trodnevne Međunarodne konferencije "Identitet Evrope - Mir, pomirenje i pravednost u Evropi", u organizaciji Beogradske nadbiskupije, koja je počela u petak .

Kardinal nadbiskup Bečki Kristof Šenbron rekao je na konferenciji za novinare posle liturgije da je ta svečanost vrlo važna jer ima simbolično značenja, ali i pokazuje kako jedni drugima pružamo ruku pomirenja.

"Moramo gledati napred", poručio je on i istakao da je Katolička crkva uvek vrlo snažno podržavala put pomirenja i integracije u Evropi koja ima toliko različitih naroda, kultura i religija.

Naveo je da je posle Drugog svetskog rata bilo velikih zalaganja da bi se našao zajednički put naroda u Evropi, kontinentu za koji kaže da je kontinent pomirenja.

Istakao je da je u Evropi neophodno napisati zajedničku reč o zajedničkoj istoriji, te da u naučnom projektu koji je pokrenut zajedno rade istoričari iz Srbije, Hrvatske, BiH i Austrije. On kaže da je vrlo rado Austrijanac, ali da je vrlo rado i Evropljan.

"To ne mora biti jedno protiv drugog", poručio je kardinal Šenbron i istakao neophodnost uspostavljanja zajedničke platforme vrednosti na čemu se radi decenijama sa puno teškoća.

"Verujem da je nama hišćanska vera bitna. Zajedno se možemo suočiti sa poteškoćama i tako zajednički ih pevazići", rekao je on i naveo da je za njega hišćanska vera puno jača veza nego njegova nacionalna pripadnost.

Kao Austrijanac, zabrinut je zbog nacionalnizma, ali ne i zbog patriotizma.

"Verujem da svako od nas treba otadžbinu i jedan maternji jezik. Mi u Evropi imamo jako puno različitosti, ali i jako puno zajedničkog. Na tome se treba raditi", naveo je bečki nadbiskup.

Ivica Dačić je na konferenciji za novinare rekao da je za njega velika čast što je na poziv beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara zajednički obeležena 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

"Ponosan sam što smo danas gestom pružanja ruke odali počast svim žrtvama u Velikom ratu i podsetili se da nam je jedan zajednički put, put razumevanja i praštanja. Duboko sam uveren da ćemo i u buduće, zajedničkim naporima, nastojati da očuvamo mir i stabilnost kao što smo uspeli tadašnje nesuglasice tokom vremena koje je iza nas uspešno prevaziđemo", poručio je Dačić.

Naglasio je da je Vatikan i do sada u pogledu zabrinutosti za sudbinu hrišćanskog duhovnog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji ispoljavao primerenu odgovornost i podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Dačić je naveo da je Prvi svetski rat bio kataklizma evropskih, a potom i svetskih razmera. Kaže da je zbog masovne pogibije ljudi i razaranja neviđenih do tog vremena, neizmerno važno kontinuirano i iznova negovati kulturu sećanja na Veliki rat.

"On u kolektivnom pamćenju Srba predstavlja doba stradanja, pobede, oslobođenja i ujedinjenja svih južnih Slovena. Ta sloboda je, međutim, plaćena ogromnim ljudskim žrtvama. Malo je porodica u današnjoj Srbiji koje nekoga nisu izgubile u Prvom svetskom ratu", rekao je Dačić.

Procenjuje se, kaže Dačić, da je Srbija tokom Prvog svetskog rata izgubila gotovo trećinu ukupnog stanovništva.

"Potpisivanje primirja 11. novembra 1918. godine svet je dočekao siromašniji za više od 15 miliona mrtvih vojnika i civila. Ovom svečanom liturgijom danas odajemo im počast i slavimo mir i pomirenje među narodima za koje su oni dali svoje živote", poručio je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track