NEOČEKIVANO U EVROPSKOM PARLAMENTU! Srbija ne može u EU dok ne prizna genocid u Srebrenici!
Foto: EPA

hladan tuš

NEOČEKIVANO U EVROPSKOM PARLAMENTU! Srbija ne može u EU dok ne prizna genocid u Srebrenici!

Politika -

Poslanici Evropskog parlamenta u okviru rasprave o Izveštaju o napretku Srbije usvojili su i amandman slovenačkog zastupnika Igora Šoltesa o Srebrenici u kome se navodi da je "priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU".

- Parlament žali zbog ponavljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih srpkih zvaničnika; podseća ih da je puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je nasledio, takođe uključuje puno prihvatanje i primenu njegovih presuda i odluka; naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU - piše u amandmanu Igora Šoltesa ispred parlamentarne grupe Zelenih.

Evroparlamentarci su danas usvojili dokument u kome se ocenjuje da je Srbija ostvarila napredak, u prvom redu kada je reč o ekonomskim reformama. Međutim, ono što se navodi kao stvar na kojoj je neophodno ozbiljno raditi i gde se očekuju konkretni rezultati su reformama pravosuđa, borba protiv korupcije i sloboda medija.

Rezolucija nema obavezujući karakter, ona služi kao smernica zemljama koje se nalaze na putu evrointegracija kao i zemljama članicama EU. Reakcija na ovaj amandman, koji je praktično postao deo Rezolucije EP, još uvek nema.

Kurir.rs/N1/Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track