Najnovije vesti

ORGANI BIVŠEG PREDSEDNIKA OSTALI U HOLANDIJI: Sloba Milošević sahranjen bez mozga
Foto: Profimedia

Nečuveno

ORGANI BIVŠEG PREDSEDNIKA OSTALI U HOLANDIJI: Sloba Milošević sahranjen bez mozga

Politika

Misterija Jedan od mogućih razloga za uzimanje delova organa Slobodana Miloševića jeste obavljanje kontrolnih toksikoloških analiza, ali spekulisalo se da je to urađeno da bi se prikrili tragovi koji bi ukazali na prisustvo supstanci kobnih po njegov život

Telo bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, nakon smrti 11. marta 2006. godine u holandskom zatvoru u Sheveningenu, prebačeno je u Srbiju, ali bez mozga! Ovaj organ je, prema navodima Kristijana Šartijea, u to vreme portparola Tribunala u Hagu, izvađen, a Milošević je sahranjen bez njega. - Sećam se da je Miloševićevo telo u martu 2006. vraćeno u Srbiju bez mozga. Ne znam šta je bilo posle, da li je mozak vraćen porodici ceo ili u delovima, ili je ostao na Institutu, ili je uništen - rekao je Šartije za BBC, a preneo beogradski nedeljnik Vreme.

foto: Zorana Jevtić

Jedan od mogućih razloga za to, kako se spekulisalo u krugovima bliskim bivšem predsedniku, jeste prikrivanje tragova koji bi ukazali na prisustvo nekih supstanci koje su bile kobne po njegov život. Naročito jer se neki otrovi brzo razgrađuju u organizmu, a njihovi tragovi ostaju samo u moždanom tkivu. Patolog profesor dr Zoran Stanković objašnjava za Kurir da se prilikom smrti u zatvorskim okolnostima, tokom obdukcije, često uzimaju i čuvaju delovi organa i tkiva. - Moguće da je deo mozga uzet za hemijske i toksikološke analize. U te svrhe uzimaju se ljudske tečnosti: krv, urin i želudačni sadržaj. Zatim, delovi organa kao što su mozak, pluća, srca, jetra sa neotvorenom žučnom kesom, deo bubrega, slezine, mokraćne bešike, tankog i debelog creva, a onda se radi kontrolna toksikologija. Moguće je da su neki delovi uzeti i iz njegovog tela i da nisu vraćeni nazad. Oni se čuvaju od šest meseci do godinu dana - kaže Stanković.

foto: Dragana Udovičić

Reč je o malim delovima, znatno manjim nego što je bilo ranije, jer su aparati sa kojima se sada radi izuzetno precizni. - Uzima se oko 100 grama organa, to je dovoljno da se uradi hemijska toksikološka analiza - kaže profesor Stanković.

Toma Fila, advokat, s druge strane, potpuno odbacuje mogućnost da je Miloševićev mozak ostao na Forenzičkom institutu u Holandiji. - To su gluposti. U Beogradu je takođe urađena obdukcija i nema osnova da je to tačno. Poslati čoveka bez mozga, pa zar bi se u ozbiljnoj državi to desilo da leš bivšeg predsednika republike stigne bez glave ili mozga i da to tako prođe? - odsečan je Fila.

foto: Marina Lopičić

Sa holandskog Forenzičkog instituta, koji je uradio obdukciju, kažu da nisu ovlašćeni da govore o konkretnim slučajevima, ali su istakli da institut ima pravo da zadrži određene uzorke pokojnika radi daljih pretraga i toksikoloških analiza. Njihovi patolozi su utvrdili da je Milošević preminuo usled srčanog udara prouzrokovanog dugogodišnjom hipertenzijom i zadebljanjem srčanog mišića leve komore. Toksikološka analiza je pokazala da je koristio lekove za snižavanje pritiska, koji su mu bili prepisani, ali je primećeno i prisustvo nekih drugih lekova, uglavnom sedativa, koje je, prema njihovim navodima, uzimao na svoju ruku.

Advokat Goran Petronijević

Podstakli su umiranje

Podatke o tome da li je mozak Slobodana Miloševića ostao na Forenzičkom institutu u Holandiji porodica bi imala pravo da zatraži od tog instituta, kaže advokat Goran Petronijević. - Oni imaju pravo da pitaju da li je to tačno i da li je nešto ostalo posle obdukcije. Milošević nije trovan nekakvim hemijskim supstancama, već mu je zdravstveno stanje tokom godina urušavano kontrolisanim postupcima: uzimanjem neodgovarajućih lekova ili davanjem onih koji su poništavali dejstvo pravih. Na taj način je podstaknuto usmrćenje i tu nema nikakvih dilema - kaže Petronijević.

Slavica Đukić Dejanović

Neophodni zvanični izveštaji

Prisustvo određenih elemenata teoretski može da se primeti i analizom drugih organa, ne samo mozga, kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja. - O tome bi trebalo poslušati stav struke, a bez zvaničnih izveštaja ja ne bih mogla da zaključujem i dajem komentare. Treba pitati toksikologe šta bi to značilo za holandski Forenzički institut ukoliko su navodi tačni - rekla je Đukić Dejanović.

foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Foto:Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...