Dinkić: Imaću odrešene ruke!

Intervju Mlađan Dinkić lider Ujedinjenih Regiona Srbije

Dinkić: Imaću odrešene ruke!

Politika -
Dogovorio sam se s koalicionim partnerima da sistem dovedem u red. Ugasiću suvišne agencije, a plate direktora neće divljati

BEOGRAD - Biće departizacije!- Jedan od prvih zakona u Skupštini biće upravo onaj o departizaciji javnih preduzeća. O tome smo se dogovorili i u sporazumu koji smo potpisali. Direktori će se birati na javnim konkursima, uz odgovarajuću proceduru, i od toga nećemo odstupiti - kaže u intervjuu za Kurir lider URS Mlađan Dinkić.♦ To je teorija, a praksa pokazuje da se već licitira sa stranačkim imenima za pozicije direktora. Pominje se Draško Petrović za Telekom.- Pa je l’ Draško Petrović član neke partije? Departizacija ne znači da kandidati ne mogu biti članovi stranaka, ali to neće biti uslov i ne znači da će zbog toga biti automatski izabrani. I u strankama ima stručnih ljudi, ali je daleko veći broj onih koji nisu stranački opredeljeni. Vodićete privredu i finansije. Da li imate odrešene ruke?- Da, apsolutno! To je dogovor, kako bi se sistem doveo u red. Već sada mogu da kažem da ćemo imati novog direktora poreske uprave, koji nije stranačka ličnost. Recite njegovo ime.- Ne bih sad o imenima. Izvršićemo i reizbor direktora filijala poreske uprave i njih birati na javnom konkursu. Ako na konkursu pobedi neka anonimna osoba, nema te sile koja će me sprečiti da je postavim za direktora, bez obzira na političke pritiske. Ali PUPS je ipak dobio da vodi „Pošte Srbije“.- Da vam nešto kažem, u politici uvek postoje kompromisi. Ali ja vam garantujem - što se tiče URS, u vladi nećemo dozvoliti trule kompromise! Koji će biti vaši najbliži saradnici u ministarstvu?- Moja desna ruka biće neko iz DS, žena koja je bila u vladi Zorana Đinđića. Ali ne želim da otkrivam njeno ime. I Tamara Stojčević, takođe kadar DS, biće zamenik sekretara vlade. Socijalista Veljko Odalović biće sekretar. Najavili ste i smanjenje agencija.- Uvešćemo red u rad agencija, pored toga što ćemo ugasiti nepotrebne. Nećemo dozvoliti divljanje plata. Biće znatno smanjene.

Odlično se slažem s Vučićem- Zvali ste Rasima Ljajića. Šta ste mu ponudili?- Što se mene tiče, u Vladi će uvek biti mesta za Ljajića. Voleo bih da bude ministar.- U kakvim ste odnosima Vučićem?- U odličnim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track