VUČIĆ ODBACIO TVRDNJE HARADINAJA: Za dijalog odgovorni Beograd i Priština, ne Mogerinijeva!
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

reagovanje

VUČIĆ ODBACIO TVRDNJE HARADINAJA: Za dijalog odgovorni Beograd i Priština, ne Mogerinijeva!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je tvrdnje Ramuša Haradinaja da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kriva za aktuelnu situaciji u dijalogu, te kazao da za to mogu da budu krivi samo Beograd i Priština.

Vučić je, upitan da prokomentariše izjavu Haradinaja da je Mogerini kriva za propast dijaloga, odgovorio da se ne slaže s tim.

"Ne mislim da je Mogerini neko ko je na bilo koji način naklonjen Beogradu ili Srbiji. Naprotiv. Ali svakako da nije ona kriva. Za to možemo da budemo krivi mi i Priština. Neka razmisle dobro u Prištini ko je kriv, ko je taj koji je želeo dogovore, a ko je taj koji dogovore nije želeo", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je u izjavi novinarima izrazio nadu da će doći do većeg razumevanja u budućnosti i da će Priština shvatiti da nasilničkim i protivpravnim merama ne možete ništa da postigne.

"EU je tu bila samo da ponudi svoje dobre usluge. Da li smo ponekad bili mi pod pritiskom svega - pa jesmo, ali tome možete uvek da se oduprete. Na kraju sve zavisi od Beograda i Prištine. Mi nemamo tako lični odnos prema Mogerini, njenom timu i radu. Hvala što su trošili vreme i pridavali značajn našim razgovorima", kazao je on.

Vučić je podsetio da je veoma važna vest bila što po prvi put Ujedinjeni Arapski Emirati u Interpolu nisu podržale članstvo Kosova.

"To je bila strašno važna vest. Ne znate kako je to bila strašno važna vest u čitavom regionu, arapskom svetu. Da ne govorim koliko zemalja se vezuje za njih, a oni su bili jedni od najsnažnijih podržavalaca, zbog dobrih veza i pomagača koje je svojevremeno imala Atifete Jahjaga. Mi smo se godinama ovde borili i u važnoj bici uspeli da se izborimo", naglasio je predsednik Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track