VUČIĆ ZA RTS: Srbija će pobediti, a naš narod na Kosovu i Metohiji će opstati, ne znam otkud priča o Vašingtonu, dogovor nije na vidiku
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

neće ostati bez podrške

VUČIĆ ZA RTS: Srbija će pobediti, a naš narod na Kosovu i Metohiji će opstati, ne znam otkud priča o Vašingtonu, dogovor nije na vidiku

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će država pomoći svom narodu na Kosovu i Metohiji, pogođenom trgovinskim merama Prištine.

Predsednik je istakao da će Srbija pobediti i da će opstati naš narod na Kosovu i Metohiji, te da neće biti gladan.

"Nećemo dozvoliti ni jednog trenutka da ostanu bez podrške države u svakom smislu", rekao je predsednik Srbije.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Vučić je, u dnevniku RTS-a, kazao da nemamo mnogo izbora kada se neko ponaša ne samo protivpravno, već iracionalno, poput Prištine sa taksama, i da moramo u toj situaciji da izdržimo i sačekamo trenutak kada će ih oni koji su ih podržavali "pozvati pameti" i takse biti ukinute.

"Nadamo se da će to što pre da se dogodi", naglasio je on.

Vučić je istakao da se radi u nemogućim uslovima, da kao država gubimo mnogo novca, ali da je najvažnije da pomažemo našim ljudima koji čuvaju naša ognjišta, srpsko ime i prezime, i nećemo dozvoliti da ostanu bez srpske robe.

"To je ono što možemo i moramo da uradimo. Kada su takse bile uvedene rekao sam da će tri dana da se digne medijska buka, a da će samo nas desetina morati da se svakog dana bavi time. Upravo to pokazuje kolika je težina položaja u kojem se nalazimo", rekao je on.

foto: Zoran Šaponjić

Vučić je kazao da iz te kože ne može, niti hoće da izađe.

"Pobedićemo. Opstaće naš narod na KiM, narod neće biti gladan, isplaćivaćemo plate, i uspevati da ih snabdevamo robom, materijalom za bolnice, opremom. Da li će keks isti doći u isto vreme, ostaje da se vidi, ali neće biti gladni", rekao je on.

Ne znam otkud priča o Vašingtonu, dogovor ni na vidiku

Ne znam kako je to neko smislio da sporazum Beograda I Prištine bude potpisan u Vašingtonu, ni ko mu je to rekao, ni kada, jer nikakav dogovor nije ni na vidiku, rekao je večeras za RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Nema ni šta da bude da bude potpisano, da budem iskren", ističe Vučić za RTS, podsetivši da već odavno govori da nema ničega na osnovu čega bi trebalo da se temelji optimizam o dogovoru.

"Bio bih radostan kada bih to mogao da ponudim građanima Srbije. Nema šta narodu da ponudim, a nema šta ni da razgovaram sa ljudima koji svaki dan donose nove mere protiv Srbije I Srbija ima je jedini neprijatelj I meta. Kad bude nečega, izaći ću, biću radostan da kažem da se pojavio tračak nade. Za sada od takvih stvari nema ništa", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On takođe kaže da Priština mora da kaže da je spremna na razgovor sa Srbijom, iako tvrde da je Srbija genocidna država, zato što to zemlje Kvinte I neki drugi od njih to očekuju.

"A kad vam kažu da ste genocidna država, vi se pitate kako odmah da im ne kažete - ali vi niste država, jer onda čekate odgovor koji će da dođe preko okeana, iz Brisela I iz nekih drugih svetskih glavnih gradova", ističe Vučić.

Za nas je važno, dodaje on, da čvrsto držimo našu poziciju, da tražimo kompromis, da dobro razumemo šta je realnost na KiM , da se ne busamo, ali da imamo stabilna, jasna I nedvosmislen stav da ćemo štittiti svoj narod, da ne mogu da ih proteraju.

"Mislim da je to najveća garancija srpskom narodu da će opstati", zaključio je Vučić.

Priština da dostavi dokaze, mi ćemo uhapsiti osumnjičene za ubistvo Ivanovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da prištinske vlasti ako žele da optuže zvanični Beograd za saučesništvo u ubistvu lidera gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića mora "da kaže imena", da ne traže velike već male dokaze i da će, ako postoji osnovana sumnja, oni uhapsiti osumnjičene za to ubistvo.

On je za Radio-televiziju Srbije izjavio da su optužbe da je Srbija na bilo koji način učestvovala u atentatu na Ivanovića "jezive i odvratne" i da je on kao predsednik Srbije spreman da ide na poligraf u bilo kom trenutku.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Povodom tvrdnji da je policija iz Srbije učestvovala na prvobitnom razbijanju protesta grupe "Pravda za Davida" u Banjaluci, Vučić je naveo da ni jedan policajac nije učestvovao u policijskim akcijama u susednoj zemlji, zato što Srbija ne učestvuje u unutrašnjim stvarima drugih država.

Vučić je dodao da "neće pokazati nepažnju prema porodici (ubijenog Davida Dragićevića) ili da pak neće saslušati njegovu majku i oca i da to pokazuje nivo pažnje Srbije".

Takođe je kazao da Srbija nikada više nije investirala u Republiku Srpsku nego od 2014. godine, i da tu podršku nisu ukazivali vlasti ili opoziciji, već srpskom narodu i da je Srpska opstala zato što je imala jaku podršku Srbije.

"Moramo da se držimo zajedno, rekao je Vučić i dodao da je Srbija izgubila Kosovo 2008. godine "zato što smo imali dvojicu koja se tuku ko će više da se dodvori strancima", kao i da je Crna Gora iz državne zajednice izašla 2006. godine, u trenutku kada je većina njenih stanovnika govorila da govori srpskim jezikom, zato što nije postojala efikasna javna kampanja povodom te odluke.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track