Najnovije vesti

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Država garantuje bezbednost svedocima  u slučaju Radeta-Jojić
Foto: Pritnscreen/Pink

Uskoro odluka Haga

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Država garantuje bezbednost svedocima u slučaju Radeta-Jojić

Politika

Radeta i Jojić su u Hagu optuženi da su u postpku protiv Vojislava Šešelja nudili mito i pretili dvojici svedoka

BEOGRAD - Ministar policije Nebojiša Stefanović izjavio je da država Srbije garantuje bezbednost svedoka u svakom sudskom postupku i da će tako biti i u slučaju funkcionera Srpske radikalne stranke Vjerice Radete i Petra Jojića.

"Svi svedoci u krivičnim postupcima kod nas su maksimalno zaštićeni i ne vidim nikakav razlog da tako ne bude i sa svedocima u tom postupku", rekao je Stefanović.

Mehanizam za krivične sudove nedavno je odlučivao po žalbi Tužilaštva da se Srbiji dozvoli da sudi u ovom postupku i zaključio da je pre konačne odluke neophodno da se Srbija izjasni može li da garantuje bezbednost svedoka.

Tužlaštvo je kao jedan od argumenata protiv prosledjivanja predmeta navelo da se svedoci plaše da pred srpskim pravosudjem ispričaju šta im se dešavalo pre sedam godina.

foto: EPA/Dragana Udovičić

Stefanović je ukazao da je Srbija do sada uvek davala garancije i da nikada nije bilo problema.

"Do sada su iz Haga tražili da MUP garantuje, ako neko bude pušten na uslovnu slobodu ili na bilo koji otpust iz Sheveningena - da će u slučaju da ga Tribunal ponovo traži on biti vraćen nazad. Ili da li možemo da garantujemo njegovu bezbednost dok je na otpustu", objasnio je.

Radeta i Jojić su u Hagu optuženi da su u postpku protiv Vojislava Šešelja nudili mito i pretili dvojici svedoka.

Predsednik Mehanizma u Hagu Teodor Meron odredio je pre nekoliko dana kineskog sudiju Li Daćuna da donese konačnu odluku o tome da li će im se suditi u Holandiji ili u Srbiji.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...