MITROPOLIT AMFILOHIJE: Za SPC Vaseljenska patrijaršija apsolutno nije vrhovna vlast
Foto: Zorana Jevtić

razara se jedinstvo pravoslavnih crkvi

MITROPOLIT AMFILOHIJE: Za SPC Vaseljenska patrijaršija apsolutno nije vrhovna vlast

Politika -

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije poručio je da autokefalnost pravoslavne crkve u Ukrajini neće uticati na status crkve u Crnoj Gori, ali i da, nakon najnovije odluke carigradskog patrijarha, Vaseljenska patrijaršija za Srpsku pravoslavnu crkvu više "apsolutno nije" vrhovna crkvena vlast.

Mitropolit je u intervjuu za Vijesti TV rekao da je tokom nedavnog susreta vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju predočio odluke Sabora SPC, koji nije saglasan sa njegovom odlukom da ukrajinskoj crkvi da autokefalnost.

foto: EPA / Sedat Suna

Amfilohije je ispričao da vaseljenskog patrijarha poznaje još kad je bio đakon, te da je s njim studirao u Rimu, ali da to što, kako je rekao, on sada radi u Ukrajini "nije apsolutno adekvatno sa duhom crkve pravoslavne", jer time razara to vekovno jedinstvo među pravoslavnim crkvama.

"I sa te strane naša crkva i mnoge druge patrijaršije ne prihvatamo takav jedan stav, ja sam mu to otvoreno rekao. Nadam se, ipak, i mnogi teolozi u Grčkoj i arhijereji su protiv toga i njegovog sadašnjeg ponašanja", rekao je mitropolit.

Upitan da li bi ovaj ukaz mogao da utiče na status crkve u Crnoj Gori, Amfilohije je istakao da to nema "apsolutno nikakve veze sa statusom crkve u Crnoj Gori".

"Drugo je pitanje nezavisna Crna Gora, drugo je autokefalna crkva. To je potpuno druga priča", jasan je mitropolit.

A na pitanje da li je Vaseljenska patrijaršija za SPC i dalje vrhovna crkvena vlast, mitropolit kaže: "Apsolutno nije".

On objašnjava da samo u Katoličkoj crkvi postoji vrhovna vlast, te da je to rimski papa.

foto: Zorana Jevtić

"U pravoslavnoj crkvi to je borba pravoslavlja 10 vijekova da svaki episkop je vlast. I s te strane tu je pogrešio vaseljenski patrijarh što se sad umešao u život ruske crkve", kazao je mitropolit Amfilohije i dodao da mu stoga s pravom prigovaraju ulogu pape.

U Crkvi pravoslavnoj, kaže, nema pape, niti je bilo i ona je zbog toga ostala pravoslavna.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track