SLOVENAČKI PREDSEDNIK STIGAO U BEOGRAD, VUČIĆ MU PRIREDIO SVEČANI DOČEK ISPRED PALATE SRBIJA: Slovenija će uvek biti dobar partner Srbiji, očekujemo još slovenačkih investitora (KURIR TV)
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

zvanična poseta

SLOVENAČKI PREDSEDNIK STIGAO U BEOGRAD, VUČIĆ MU PRIREDIO SVEČANI DOČEK ISPRED PALATE SRBIJA: Slovenija će uvek biti dobar partner Srbiji, očekujemo još slovenačkih investitora (KURIR TV)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas, ispred Palate Srbija, šefa slovenačke države Boruta Pahora, koji je doputovao u zvaničnu posetu Srbiji.

Nakon svečanog dočeka, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije i himne Srbije i Slovenije, usledili su tet-a-tet sastanak Vučića i Pahora.

foto: Printscreen Kurir Tv

Predsednik Srbije je nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji poželeo dobrodošlicu slovenačkom predsedniku i poručio:

"Imamo dobru dinamiku odnosa, koji se tek razvijaju, Srbija vidi partnera u Sloveniji, i verujem da naši odnosi mogu da budu još bolji. Pre svega mislim na ekonomsku saradnju i sve je veći broj slovenačkih investitora. Razgovarali smo takođe o unapređenju naše bilateralne saradnje", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dodaje da je razgovarano o pronalaženju mogućih rešenja za Kosovo, iako je to rešenje jako daleko, dodavši da smo danas vrlo daleko od toga zbog antizivilizacijiskih taksi Prištine na srpsku robu.

"Ako Beograd i Priština budu došli do dogovora nadam se da ćemo imati podršku Slovenije. Želimo da glas Slovenije bude još snažniji u Briselu, u EU. Cenimo poziciju Slovenije u regionalnim ptianjima i njemu sam lično zahvalan za proces Brdo Brioni, jer takva iniciajtiva doprinosi stabilizaciji prilika u ovom regionu", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je rekao da je zahvalan Pahoru što je spreman da sasluša sve što se tiče Kosova.

"U Srbiji svi misle da ovako kako je da je dobro, i niko neće rešenje. Biće mnogo gore ako rešenje ne budemo pronašli. Zbog toga se plašim i brinem, i zato radim na tome da ove takse budu ukinute. Onda ću moći da kažem da mi je čista savest i da smo uradili sve što smo mogli. Mi moramo da razumemo i albanske interese, i da pokušamo da napravimo kompromis, ali se plašim da smo mnogo daleko, jer smo svi ubili ogovaranjem nešto što nije postignuto, i naš prostor je toliko sužen, a alternativu niko nije ponudio", rekao je predsednik Vučić i rekao da će se boriti za budućnost Srbije dokle god bude mogao.

Predsednik se zahvalio Pahoru što pružaju podstrek na putu ka EU, rekavši da Srbija želi da se taj put ubrza.

foto: Printscreen/Kurir TV

Vučić je rekao da će i dalje težiti evropskom putu, ali da će i dalje negovati dobre i prijateljske odnose sa Rusijom.

"Mi vodimo jednu politiku, a moramo još mnogo toga da uradimo kako bi se naš narod osećao bolje", rekao je srpski predsednik i dodao da u Srbiji ne postoji politička kriza.

foto: Printscreen Kurir Tv

Slovenački predsednik rekao je pre 10 godina prvi put posetio Beograd i da mu je drago da je opet ovde.

"Slovenija i Srbija su međusobno važni investitori, i ekonomska saradnja veoma dobro napreduje. Moja poseta je namenjena učvršćivanju poverenja između dveju zemalja. Podržavamo ambicije Srbije da postane članica EU", rekao je Pahor.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je dodao da što se tiče Kosova, on podržava dijalog Beograda i Prištine, ali da ne zna kada bi on mogao biti završen.

"Uređenje nekih pitanja u regionu, u velikoj meri zavisi od nas samih. Imamo samo dva puta, jedan da se pouzdamo da će velike sile da urede ta pitanja, ali mislim da je u velikoj meri zavisi od nas, kako će jedna zemlja pojedinačno da reši bilo koji problem u okviru same države", poručio je Pahor.

Slovenački predsednik je rekao da ga je mnogo evropskih vođa pitalo za mišljenje o zamisli o razgraničenju Kosova.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Taj proces mora biti vrlo tolerantan, ne sme da donese kolateralne štete za druge države u regionu, što sam i rekao predsedniku Vučiću. Verovatno se ne može isključiti neki dogovor koji ide prema mirnom rešenju koji neće imati neke posledice i po druge države u regionu", dodao je Pahor.

foto: Printscreen/Kurir TV

Pahor je rekao da mu je velika čast što će nastupiti danas pred poslanicima Narodne skupštine Srbije, a posebno mu je drago što je imao otvorene razgovore sa predsednikom Vučićem.

Slovenački predsednik je dodao da ne vidi da je Srbija u političkoj krizi.

Planiran je i sastanak delegacija Srbije i Slovenije, nakon čega su predviđene izjave za medije dvojice predsednika. Nakon toga uslediće poslovni forum Srbija - Slovenija.

1 / 2 Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pahor će se obratiti i na Posebnoj sednici Skupštine Srbije i sastati sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković.

Slovenački predsednik će Srbiju posetiti u pratnji delegacije predstavnika poslovne zajednice, kao i ministra kulture Dejana Prešičeka, državnog sekretara Ministarstva kulture Jana Škoberna, državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Simone Leskovar i državnog sekretara Ministarstva ekonomije Eve Štavs Podlogar.

Drugog dana posete predsednik Slovenije položiće venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. Srbija je Sloveniji 10. najvažniji trgovinski partner, a bilateralna trgovina premašuje milijardu evra po godini.

Agencija STA navodi da je ovo prva zvanična poseta Pahora Srbiji posle njegovog ponovnog izbora u novembru 2017. godine, a pre toga je bio u Srbiji 2014. godine, što je bila prva poseta jednog slovenackog predsednika.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track