I TRAMP I PUTIN UPOZORILI! BIĆE RATA NA BALKANU AKO NE REŠIMO PROBLEM KOSOVA! Albanski lideri su se otrgli kontroli zapadnih sila!
Foto: EPA, Reuters/Jonathan Ernst

Alarm

I TRAMP I PUTIN UPOZORILI! BIĆE RATA NA BALKANU AKO NE REŠIMO PROBLEM KOSOVA! Albanski lideri su se otrgli kontroli zapadnih sila!

Politika -

Ocena Samo dan nakon izveštaja američkih obaveštajaca u kom se navodi da su 2019. mogući vojni sukobi u našem regionu, gotovo isto upozorenje stiglo i iz Moskve. Zato je dogovor o KiM preko potreban, navode sagovornici Kurira

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija, iako često suprotstavljenih stavova, u jednoj prognozi su složne - na Balkanu je moguć rat, i to zbog pitanja Kosova! Zaoštravanje krize na KiM, kako tvrde, vodi ka eskalaciji nasilja i oružanim sukobima.

Upozorenja država Donalda Trampa i Vladimira Putina moraju se ozbiljno shvatiti, a da bi se izbegao novi krvavi scenario na Balkanu, važno je da Beograd i Priština što pre postignu dogovor o kosovskom čvoru, ocenjuju sagovornici Kurira.

Samo dan pošto je objavljen izveštaj direktora američke Nacionalne obaveštajne službe Danijela Koatsa, u kom se navodi da su 2019. mogući vojni sukobi na Balkanu, slično upozorenje stiglo je iz Rusije. Stalni predstavnik Rusije pri OEBS Aleksandar Lukaševič izjavio je da Kosovo sve više postaje tačka nestabilnosti i izvor konfliktnog potencijala u regionu.

Nasilje na Balkanu

- Vlasti u Prištini vode politiku zaoštravanja kosovske krize, što preti eskalacijom nasilja i rata na zapadnom Balkanu. Još gore, postoji sve više znakova da se kosovsko-albansko rukovodstvo pokrajine, 20 godina nakon varvarskog bombardovanja Jugoslavije i 10 godina jednostrane "nezavisnosti", u potpunosti otrglo kontroli onih zapadnih država koje su tu "samostalnost" projektovale - izjavio je Lukaševič.

Naglasio je da je samo od oktobra do decembra 2018. Priština napravila seriju provokacija Srbije i Srba na KiM, te da ne obraća pažnju na pozive SAD i EU da ukine takse na srpsku robu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručuje za Kurir da upozorenja o mogućem sukobu uvek treba uzeti za ozbiljno.

Na ivici sukoba

- Zamrznuti konflikt će pre ili kasnije prerasti u sukob. Ne prave Šiptari vojsku da bi se suprotstavili "velikoj Albaniji", već da bi izazvali sukob sa Srbijom, u koji bi uvukli zemlje koje su ih priznale, nadajući se da će tako naneti zlo i poraz Srbiji. Šiptari beže od dijaloga jer se plaše svojih obaveza, a njihove vođe se plaše suda za ratne zločine - kaže Vulin.

foto: Stefan Jokić

Jedini način da svojoj deci ne ostavimo stalne pretnje i sukobe je, kako ističe, politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koja traži i nalazi rešenja.

Biljana Bojić/Foto:EPA, Reuters/Jonathan Ernst

Dušan Janjić Brisel nije sposoban, SAD i Rusija da posreduju

Zbog ozbiljnog rizika od oružanih sukoba neophodno je, prema mišljenju analitičara Dušana Janjića, što pre spustiti tenzije i vratiti se za pregovarački sto:

foto: Dado Đilas

- Nema prostora za dalje nadmudrivanje. Važno je da se Beograd i Priština, ako se želi mir, dogovore o rešenju problema Kosova, uz posredstvo SAD i Rusije, eventualno Nemačke kao predstavnika EU. Brisel je pokazao da nije sposoban samostalno da reši kosovsku krizu.

Orhan Dragaš Vreme da se stavi tačka na konflikt

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da stavovi visokih predstavnika SAD i Rusije samo potvrđuju ono na šta naši državni organi upozoravaju godinama - da je pretnja nasiljem jedini metod koji kosovski Albanci koriste za ostvarenje svojih političkih ciljeva:

foto: Dado Đilas

- Više je nego važno da najmoćniji u međunarodnoj zajednici podrže Srbiju u postizanju kompromisa, jer samo na taj način bezbednosne pretnje iz Prištine mogu biti dugoročno otklonjene. To neće biti lako, niti će proći bez agresivnog ponašanja kosovskih lidera, ali to je jedini put da se Balkan oslobodi svog najvećeg bezbednosnog rizika, a to je nezavršeni kosovski konflikt.

Igor Bečić Neophodan kompromis

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić kaže da su poruke Vašingtona i Moskve potvrda ispravnosti politike koju vodi predsednik Vučić:

foto: Nebojša Mandić

- On je upozoravao da mora da se dođe do održivog i trajnog rešenja kosovskog problema kako bi se sačuvali mir i stabilnost na Balkanu. Jasno je da Priština jednostranim potezima koči nastavak dijaloga i izaziva krizu. Značajno je što Zapad pokazuje razumevanje za poziciju Beograda, o čemu svedoče i potezi SAD, koje insistiraju na povlačenju taksa, kao i stavovi da je neophodan kompromis.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track