INTERVJU NEDELJE MILOŠ JOVANOVIĆ (DSS): Na protestima opozicije se ne zna ko kosi, a ko vodu nosi!
Foto: Kurir

NE ŠETAJU

INTERVJU NEDELJE MILOŠ JOVANOVIĆ (DSS): Na protestima opozicije se ne zna ko kosi, a ko vodu nosi!

Politika -

Mi u DSS bismo voleli da organizatori protesta budu jasnije profilisani. Drugim rečima, trebalo bi da se zna ko, kada i šta govori * Zalažemo se za sveža lica u politici, ali ne zaboravljamo da politika zahteva i određena znanja. Samim tim, biti novo lice nije uvek dovoljno

Demokratska stranka Srbije (DSS) deo je opozicije koja podržava proteste "Jedan od pet miliona", ali njen lider Miloš Jovanović u intervjuu za Kurir objašnjava zašto ni on, niti njegovi simpatizeri nisu vatreni šetači subotom.

Govoreći o protestima opozicije, on zaključuje da se tu maltene, narodski rečeno, ne zna ko kosi, a ko vodu nosi. Lider DSS otkriva i zašto će se, u slučaju vanrednih parlamentarnih izbora, zalagati za njihov bojkot, a govori i o tome zašto danas nijedna država nema svetlu budućnost u EU.

Zašto je DSS od svih opozicionih stranaka na protestima "Jedan od pet miliona" njihov najstidljiviji učesnik? Šta vam smeta na protestima?

- Zato što bismo voleli da ciljevi protesta, odnosno zahtevi koji se uspostavljaju aktuelnoj vlasti, budu potpuno jasno definisani. Što se nas tiče, reč je prvenstveno o borbi za fer medijske, odnosno izborne uslove i zato proteste podržavamo. To je u ovakvoj situaciji apsolutno legitiman zahtev. A stidljivost, kako kažete, proizlazi iz toga što bismo voleli da i organizatori budu jasnije profilisani. Drugim rečima, trebalo bi da se zna ko, kada i šta govori.

Jeste li za vanredne parlamentarne izbore, koje sve češće pominju i vlast i opozicija?

- Nisam čuo da opozicija pominje vanredne izbore, već svi mi pominjemo poštene izbore kojih u ovoj zemlji nema. Kada je reč o vanrednim izborima, ne samo da za njih nema politički valjanog razloga već bi oni, u situaciji pojačanih tenzija u društvu i u trenutku kada secesionističke vlasti u Prištini dodatno prete i državi Srbiji i Srbima na Kosovu, predstavljali dodatnu destabilizaciju države i utoliko bi njihovo raspisivanje bilo krajnje neodgovorno.

Ima li smisla bojkot izbora, što predlaže deo opozicije? Koji su dometi takvog poteza?

- Pre je pitanje da li se uopšte može izaći na izbore u ovakvim neravnopravnim uslovima. Mi mislimo da je to vrlo teško i zato se bojkot nameće kao ozbiljna opcija. A za domete nikada ne znate, ponekad mala grudva može da pokrene čitavu lavinu.

Kao jedan od zagovornika novih lica u politici, kako komentarišete izbor Sergeja Trifunovića za novog lidera Pokreta slobodnih građana (PSG)?

- Naravno da se zalažemo za sveža lica u politici, ali ne zaboravljamo da politika zahteva i određena znanja. Samim tim, biti novo lice nije uvek dovoljno. Što se gospodina Trifunovića tiče, ljudi u PSG su očigledno smatrali da on može da doprinese tom pokretu i to je njihova unutrašnja stvar.

Kao novi predsednik stranke insistirate na tome da pravite novi DSS. Šta vam je smetalo u "starom DSS"?

foto: Beta

- Ništa nije smetalo u starom DSS. Naprotiv. Reč je verovatno o jedinoj stranci koja je imala jasnu i državotvornu viziju za Srbiju. Ustav i njegova preambula, princip vojne neutralnosti, odnosi sa Republikom Srpskom i investiranje u tamošnji "Telekom", medijska slika i, uopšte uzev, način na koji se tada bavilo politikom, uz puno uvažavanje demokratskog pluralizma, svedoče o jednom ozbiljnom i zrelom pristupu državnim poslovima. I sve smo to u punoj meri zadržali i danas u okviru DSS. Ali prošlo je bezmalo 20 godina od 5. oktobra 2000. Svet više nije isti. Srbija više nije ista. Politička scena više nije ista. Izazovi s kojima se suočavamo takođe su promenili oblik. Sve to skupa neminovno zahteva jedan novi ciklus i u stranačkom životu. Mi smo taj novi ciklus otvorili svežim ljudima, smenom generacija i novom energijom. I to suštinski jeste jedan novi DSS.

Kakav je vaš odnos prema Evropskoj uniji (EU)? Čuli ste sigurno zamerke da ste se školovali u Francuskoj, a smeta vam politika ulaska Srbije u Uniju.

- Pitanje našeg ulaska je bespredmetno jer je EU politički mrtav projekat. Nažalost, naše elite, u svom provincijalizmu, uopšte ne znaju o čemu govore niti shvataju svet u kojem živimo. Jedino što umeju je da papagajski ponavljaju tu nesnosnu i bljutavu kombinaciju birokratsko-ideološkog govora, koji je danas toliko rasprostranjen. Ja te silne besmislice odavno ne slušam. Samo hoću da se bavimo sobom umesto da stalno čekamo neku imaginarnu pomoć spolja jer znam da niko neće urediti Srbiju sem nas samih.

Strpljivo okupljamo tim za budućnost

Ne srljamo u koalicije

Razmišljate li o predizbornim koalicijama kao stranka koja se ipak bori za cenzus? Sa kojim strankama DSS ima najbolju komunikaciju?

- Ne razmišljamo o predizbornim koalicijama, već gradimo sebe i nastavljamo da okupljamo kvalitetne ljude koji sutra mogu da budu na čelu raznih ministarstava, državnih službi i izgrade sistem. Potpisali smo nedavno i sporazume o zajedničkom delovanju sa organizacijama poput Državotvornog pokreta Slobodana Samardžića i GEPS (Grupe za prosperitet Srbije) profesora Jovana Filipovića. Strpljivi smo, temeljni i, koliko god da smo odabrali uzak put, znamo da je on jedini.

Ivana Kljajić/ Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track