Čanak: Bez pune autonomije Vojvodine nema mira

Internacionalizacija vojvođanskog pitanja

Čanak: Bez pune autonomije Vojvodine nema mira

Politika -
Prema mišljenju lidera LSV, dok god Vojvodina ne bude imala ustavom definisanu punu autonomiju i prava koja iz toga poističu, neće biti političkog mira u zemlji, već će se situacija samo komplikovati i zaoštravati

NOVI SAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da će odluka Ustavnog suda Srbije, kojom su osporene brojne ingerencije Vojvodine, dovesti do zaoštravanja političke situacije u državi i internacionalizacije vojvođanskog pitanja.

"Nakon ovakve odluke Ustavnog suda, svaki pokušaj da se progovori o Vojvodini proglašavaće se pozivanjem na podrivanje ustavnog porekta i izdaju. Ali, neće to za mene biti ništa novo. Proveo sam u toj poziciji 12 strašnih godina pod Slobodanom Miloševićem. A, slične, pa čak i gore intencije, kasnije pokazivao je Vojislav Koštunica. U svakom slučaju, vraćamo se u devedesete, jer čitave mračne strukture sada trljaju ruke svesne da ponovo dolazi njihovo vreme", rekao je Čanak za novosadski Dnevnik.

Ustavni sud je, na temelju inicijative DSS-a, koji je krajem 2009. godine zatražio ocenu ostavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, sredinom sedmice, zauzeo stav da pokrajina, izmejdu ostalog, ne može da ima glavni grad i predstavništvo u Briselu.

Prema mišljenju lidera LSV, dok god Vojvodina ne bude imala ustavom definisanu punu autonomiju i prava koja iz toga poističu, neće biti političkog mira u zemlji, već će se situacija samo komplikovati i zaoštravati.

"Kako naša prava više ovde nema ko da zaštiti, internacionalizacija pitanja Vojvodine je neminovna. Uzdali smo se u politički sistem u Srbiji, ali se to naše uzdanje očigledno razbilo o bahatost beogradskih vlastodržaca i njihovih poltrona", naveo je Čanak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track