DSS podržava Nikolićevu ideju o konsenzusu

Slobodan Samardžić

DSS podržava Nikolićevu ideju o konsenzusu

Politika -
Takav pristup rešavanja pitanja Kosova (konsenzus), smatramo dobrim i značio bi prekid politike koja je vođena poslednje četiri godine, kada je politiku o pokrajini vodio predsednik države (Boris Tadić), naveo je Samardžić

BEOGRAD - Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DS S) Slobodan Samardžić ocenio je danas ideju predsednika Srbije o rešavanju problema Kosova konsenzusom kao dobru jer ona znači potpuni prekid dosadašnjeg vođenja kosovske politike - u rukama jednog čoveka - predsednika Republike.

"Takav pristup rešavanja pitanja Kosova (konsenzus), smatramo dobrim i značio bi prekid politike koja je vođena poslednje četiri godine, kada je politiku o pokrajini vodio predsednik države (Boris Tadić)", naveo je Samardžić na konferenciji za novinare.

Samardžić je dodao da ne zna šta tačno predsednik Srbije Tomislav Nikolić mislio kada je pozivao na nacionalni konsenzus o Kosovu, ali da DS S načelno podržava tu ideju "Prva i poslednja tačka takvog konsenzusa koji bi trebalo postići u Skupštini Srbije, treba da bude Ustav Srbije, odnosno suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, a sadržaj tog konsenzusa bi bio otvoren za razmišljanje", rekao je Samardžić. Po njegovim rečima, ta ideja je dobrodošla i takav pristup je dobar i, ako bi se tako rešavao problem, to bi značio prekid dosadašnje politike.

"Politika o Kosovu koju je do sada 90 odsto vodio samo predsednik Srbije, osam odsto pregovarač u tehničkom dijalogu, 1,9 Vlada i 0,1 odsto parlament, prosto ne dolazi u obzir", kazao je potpredsednik DS S. Rešavanje problema Kosova konsenzusom, ukazao je Samardžić, podseća na način na koji je DS S vodila politiku o Kosovu kada je bila na vlasti - kada su usvajane skupštinske rezolucije koje su ili odboravale sledeću fazu razgovora ili ono što je do tada urađeno. Samardžić je ocenio da tako nije bilo od 2010. godine do sada. "Nema mnogo vremena za konsenzus jer strani faktor deluje na Kosovu na osnovu metoda svršenih činjenica", kazao je on i rekao da su tako funkcionisali i dogovori iz Brisela. Funkicioner DS S je rekao da odluka o rešavanju kosovskog problema i postizanje konsenzusa mora biti sveobuhvatna i brza.

"To bi bila dobra poruka čitavom svetu da se Srbija ne samo ne odriče Kosova, već čini sve da najbolje i na legatiman, demokratski način, definiše novu strtegiju koju bi, zbog svog demokratskog načina, svet morao da uvažava", ocenio je on. Samardžić, bivši ministar za Kosovo i Metohiju, ocenio je da je važno da se sasluša mišljenje kosovskih Srba i treba ih uključiti u postizanje konsenzusa, a Skupština Srbije je najbolje mesto za to.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track