POSLANIK DVERI RADOJIČIĆ OTVORENO O SVEMU! PRESAVIO TABAK, NAPISAO PISMO I SASUO SVE: Interesni lobi širio se i uklanjao svakog ko se protivi pa i Srđana Noga! Dveri nisu Boškova privatna stranka
Foto: Beta/OMS/MO

POSLANIK I ČLAN PREDSEDNIŠTVA DVERI:

POSLANIK DVERI RADOJIČIĆ OTVORENO O SVEMU! PRESAVIO TABAK, NAPISAO PISMO I SASUO SVE: Interesni lobi širio se i uklanjao svakog ko se protivi pa i Srđana Noga! Dveri nisu Boškova privatna stranka

Politika -

Srpski pokret Dveri nije privatna stranka Boška Obradovića i klike poslušnika i interesdžija, koji su izdali stranački program i ideje i vrednosti, tvrdi narodni poslanik i član predsedništva Dveri Zoran Radojičić.

U pismu članovima Dveri, Radojičić ističe da se interesni lobi dugo širio u pokretu, osvajao sve više uticaja i uklanjao svakoga ko bi mu se suprotstavio, što je dovelo Dveri na ivicu nestanka.

- Događaj koji je alarmirao na opasnost koja preti našem Pokretu je slučaj protivpravnog isključenja Srđana Noga iz Dveri. Svedok sam da se falsifikovao disciplinski postupak i da je unapred doneta odluka o njegovom političkom uklanjanju – navodi Radojičić u pismu, naglašavajući da ne podržava Noga personalno, „već zato što je u pravu, zato što brani ideje i politiku Dveri, a zbog čega je isključen iz Dveri“.

foto: Nebojša Mandić

Radojičić je članove Dveri obavestio o genezi problema koji je metastazirao u poslednjih godinu dana.

- Srđan Nogo je u vrhu Dveri bio predvodnik suprotstavljanju kriminalu i promeni naše autentične politike. Lično sam bio svedok da je Nogo ukazivao na nepravilnosti i da je zahtevao odgovornost i otklanjanje brojnih loših stvari.

On je ta pitanja hteo da pokrene i prezentuje na predstojećim izborima u Dverima i da Sabor reši sve sporne stvari. To mu nije dozvoljeno montiranim disciplinskim postupkom. Nogo je podneo disciplinske prijave protiv odgovornih za urušavanje i kriminalizaciju Dveri. Ako su mislili da su njegovim isključivanjem rešili problem, varaju se. I ja ću podneti disciplinske prijave i nadležnom organu, ali i celom našem članstvu, jer istina mora izaći na videlo – tvrdi narodni poslanik Zoran Radojičić.

On smatra da su članovi i glasači Dveri žrtve prevare i izdaje koju sprovodi rukovodeća interesna kasta. Taj stav dokazuje konkretnim primerima.

- Ceo vrh stranke zna da je Marija Janjušević mason. Pripadnost masoneriji je nespojiva sa Dverima. Znamo i da se nudila SNS-u, da pređe kod njih, ali su je čak i oni odbili. Svi znamo za njen istorijat, od Vladana Glišića do raznih drugih okolnosti koje je kompromituju. Mnogi znaju i za Slobodana Dimovića i njegove stavove koji su suprotni programskim aktima Dveri. On se na sednicama

Predsedništva javno zalagao za priznanje nezavisnosti Kosova. Ćutimo i na finansijske malverzacije i ozbiljan kriminal u koji smo uvučeni bez našeg znanja. Finansijeri Dveri se kriju i od države i od članova i funkcionera stranke. Jedan izveštaj se šalje unutrašnjoj strukturi, drugi državi, a treći, onaj stvarni, poznat je nekolicini ljudi. Niko od nas ne zna stvarne tokove novca, a brojni saborci su uvučeni u kriminal ili na pravdi Boga provlačeni kroz blato u medijima i saslušavani u policiji. I niko za to ne odgovara. Nisam bio upoznat sa finansijskim tokovima Dveri, niti želim da se moje ime dovodi u vezu sa kriminalom i krađom sredstava iz budžeta, niti želim da ćutim o tome. Gde je novac i ko je potkradao i budžet države i Dveri? Moramo to isterati na čistac. O trošenju novca diskreciono je odlučivalo par ljudi, u prvom redu Boško Obradović, Slobodan Dimović i Jugoslav Kiprijanović. Sa delom tog novca su kupovani ljudi i stvarana interesna kasta u Dverima, koja je i najveći kancer Dveri – napisao je Radojičić.

foto: Beta/OMS/MO

Pored kadrovskih rešenja i unutastranačke korupcije, on je osporio i ulazak Dveri u Savez za Srbiju.

- Ušli smo u Savez sa onima koji su odgovorni za uništenje države, ogroman kriminal i izdaju, dolazak SNS na vlast, sa onima koji su nas pokrali na izborima održanim 2012. godine i sa kojima nemamo dodirnih programskih tačaka. Ta odluka je doneta na prevaru, od strane Boška Obradovića i klike oko njega. Ulazak u Savez pravdan je skorim izborima i odbranom Kosova i Metohije. Navodno je naš program nametnut celom Savezu u tolikoj meri da se nigde ne pominje EU. Jasno je rečeno da neće biti Živkovića i Tadića. Međutim, samo par meseci kasnije, cela priča je doživela kolaps. Efekte Saveza videli smo u Lučanima. Očekivanja su bila minimum 25 odsto, a nadanja preko 30 odsto.

foto: Beta/OMS/MO

Na izborima je Savez osvojio nešto preko 9 odsto, za razliku od pre četiri godine, kada su same Dveri imale skoro 12 odsto. Od 30 tačaka sporazuma Saveza, dobili smo nekakav ugovor sa građanima, gde nema ničega iz naše politike, osim opštih mesta o slobodi medija, izbora i institucija. Kosovo i Metohija su sklonjeni u zaborav, a Evropska unija se povampiruje. Na mala vrata u koaliciju su nam ubačeni i Tadić i Živković, prvo kroz tzv. sporazum sa narodom, a potom i kroz ukrupnjavanje DS-a. Uz veoma neizvesne okolnosti koje su pred Savezom za Srbiju, postoji realna verovatnoća da će se taj projekat neslavno završiti i imajući u vidu da je Boško Obradović, prilikom ulaska Dveri u Savez, javno rekao da će u slučaju neuspeha Saveza podneti ostavku, u toj okolnosti treba tražiti razlog uklanjanja Srđana Noga, kako bi interesna grupa u vrhu Dveri izbegla odgovornost i ostala na svojim pozicijama, zadržavajući privilegije i finansijska sredstva koja zloupotrebama protivpravno prisvajaju – naveo je Zoran Radojičić u pismu članovima Dveri.

Odbori Dveri su u rasulu, tvrdi on, administratori se postavljaju s vrha, od oko 4.000 članova pitanje je da li u radu stranke učestvuje i njih 400, a najmanje 40 odsto članova Glavnog odbora su na plati u Dverima ili su tu po nekim rođačkim, prijateljskim ili interesnim linijama.

- Dveri nisu privatna stranka Boška Obradovića, Slobodana Dimovića, Marije Janjušević, Jugoslava Kiprijanovića i klike poslušnika i interesdžija. Moramo da formiramo nepristrasnu komisiju koja bi ispitala sve odluke organa Dveri i otklonila, te sankcionisala falsifikate, zatim ispitala finansijske tokove i odlučivala o svim disciplinskim prijavama protiv Noga, ali i protiv Obradovića, Kiprijanovića, Janjuševićeve, Dimovića i svih drugih. Takođe, potrebni su nam izbori u stranci, prvo sabori opštinskih i gradskih organizacija, a onda i izborni Sabor. Mišljenja sam da će nas istina osloboditi. Dveri su tamo gde je ideja i politika koja nas je okupila - zaključio je Radojičić.

foto: Beta/OMS/MO

Navodi iz njegovog pisma nisu iznenadili istaknutije bivše i aktuelne članove Dveri. Bivši su potvrdili činjenice koje je izneo Radojičić, ističući da su zbog toga, za razliku od njega, napustili Dveri. Akutelni dverjani, posebno pripadnici Obradovićeve klike, na društvenim mrežama odmah su pokrenuli kampanju protiv autora pisma.

– Ubeđena sam da je cilj ovakvog obraćanja pokušaj urušenja organizacije i da će režimski mediji sasvim sigurno deliti podjednaku zabrinutost sa autorom ovog dopisa i svojski se truditi da se u Srbiji sve češće čuje priča o tome kako je „ideja izneverena“ i kako je potrebno da dođe do katarze u kojoj će se roditi te nove, čiste i neukaljane Dveri. Rezignirana sam pismom narodnog poslanika Zorana Radojičića, koji već nekoliko godina prima poslaničku platu zahvaljujući radu svih nas, a pri tom ja zaista ne vidim šta nam je konkretno za uzvrat ikada dobro vratio. Ne pamtim da je obišao neki lokalni odbor, ne pamtim da je imao zapaženo izlaganje u republičkoj Skupštini niti u realizaciji aktivnosti Pokreta. Takođe, ne znam ni iz jedne priče, niti ličnog iskusta da je pozvao bilo koga od članova Glavnog odbora da nas pita kako smo, kako istrajavamo i treba li nam bilo kakva vrsta pomoći – napisala je Sanja Kondić, članica GO Dveri i kriminogenog tima Slobodana Dimovića zaduženog za finansijske malverzacije.

foto: Filip Plavčić

Po nalogu Boška Obradovića, a u organizaciji Dimovića, na ime Sanjinog supruga Dragana Kondića 7. aprila 2017. registrovana je firma „Drakon“. Firma je ugašena 15. maja 2018, a u međuvremenu su Dveri na njen račun uplatile ukupno 3.206.940 dinara. Prema tvrdnjama izvora iz Dveri, posle svake uplate, Dragan Kondić je podizao novac sa računa, zadržavao dogovoreni procenat i ostatak, preko supruge Sanje, slao Dimoviću, tada direktoru stranke. Po tom modelu Obradović je kriminalizovao Dveri.

Posle svega, Obradović ima podršku korumpirane dverjanske klike, političkog i poslovnog saveznika Dragana Đilasa i državnih istražnih organa, koji su prikupili sve podatke o spornim finansijskim avanturama grupe iz vrha Dveri, ali ništa ne preduzimaju, jer su im korisniji dok na slobodi imitiraju opoziciju. S druge strane nalaze se Radojičić, Nogo i većina članstva Dveri. Ako je Radojičić u pravu, kad kaže da istina oslobađa, za Dveri ne bi bilo loše da istina nekoga i zatvori, posebno pripadnike Obradovićeve kaste.

(Kurir.rs/Espreso)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track