JEVTIĆ:  Stejt department konačno ukazao na probleme Srba na Kosovu i Metohiji
Foto: Printscreen/Youtube

više od 100 incidenata

JEVTIĆ: Stejt department konačno ukazao na probleme Srba na Kosovu i Metohiji

Politika -

Zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić izjavio je danas da je u delu godišnjeg izveštaj o stanju ljudskih prava u Svetu američkog Stejt departmenta koji se odnosi na Kosovo konačno ukazao na probleme sa kojima se Srbi suočavaju - više od 100 incidenata i nedovoljna podrška procesu povratka.

"Izveštaj Stejt departmenta koji se odnosi na Kosovo, i u tom delu konkretno na položaj Srba kao i pitanje povratka, je konačno ukazalo na istinske probleme u ovim segmentima i prikazuje realnost problema sa kojima se suočavamo a na koje smo moje kolege i ja ukazivali i ukazujemo već duže vreme. Više od 100 incidenata, nedovoljna podrška procesu povratka u najkraćem opisuju sve ono što danas predstavlja problem opstanka i povratka Srba na Kosovu", naveo je on u pisanoj izjavi i dodao:

"Nedvosmisleno je potvrđeno da se povratak podržava samo deklarativno, a da konkretno lokalne većinske zajednice kao i institucije zadužene za vladavinu prava i zakona čine vrlo malo ili gotovo ništa u podršci procesu povratka raseljenih ali i opstanku nevećinskih zajednica na Kosovu. Imovina kao jedan od ključnih pitanja ne samo kada je o povratku i opstanku reč, već i osnovnih ljudskih prava, je kao problem jedna od najvećih prepreka u rešavanju ovih problema".

Izrazio je nadu da će taj izveštaj uticati na delovanje i predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu da po ovim pitanjima urade više i imaju veći uticaj na institucije koje treba da urade svoj posao u skladu sa zakonima.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track