ĐINĐA JE ZAMUCKIVAO, BIO ZATVOREN! PLAŠIO SE DA ĆE PASTI MATURU! Zoranov školski drug otkrio nepoznate detalje o ubijenom premijeru: Rekao mi je da je OKRUŽEN DOSTA LOŠIM LJUDIMA!
Foto: Youtube Printscreen

sećanje na zorana

ĐINĐA JE ZAMUCKIVAO, BIO ZATVOREN! PLAŠIO SE DA ĆE PASTI MATURU! Zoranov školski drug otkrio nepoznate detalje o ubijenom premijeru: Rekao mi je da je OKRUŽEN DOSTA LOŠIM LJUDIMA!

Politika -

- Kada je krenuo u Devetu gimnaziju, Zoran Đinđić je zamuckivao, bio je prilično zatvoren. Zvali smo ga Đinđa. S vremenom se opustio, a srednju školu je završio kao jedan od dva najbolja đaka.

Bio je strašno pametan, od profesora je tražio da sa učenicima vode dijalog, a nemački je želeo perfektno da nauči da bi mogao da čita nemačke filozofe izvorno. Sviđala mu se teza da filozofi treba da vladaju svetom, a ne političari - ovako ubijenog premijera opisuje njegov drug iz srednje škole Mirko Manojlović, savetnik bivšeg šefa diplomatije Ilije Đukića.

Promenio istoriju

U razgovoru za Kurir Manojlović se priseća srednjoškolskih dana i drugovanja s čovekom koji je promenio istoriju Srbije.

- Zoran je bio vanserijski, izuzetno inteligentan. Nije tačno da je s profesorima bio na "ti", bio je lepo vaspitan. Međutim, bio je uporan i insistirao je da profesori učeniku daju argumentaciju, da se vodi dijalog. Neki od profesora su bili otvoreni po pitanju toga, kod nekih je to izazivalo odbojnost - kaže Manojlović i priseća se događaja kada su njih dvojica bili predloženi za članove Saveza komunista.

Odbili partiju

- Zoran i ja smo bili na jednom partijskom sastanku da čujemo šta se dešava, smučilo nam se to što smo čuli i odbijemo prijem u partiju. Na matursko veče došli su novinari i pitaju nas zašto smo odbili prijem u partiju. Rekao sam da smatram da mogu da doprinesem svojoj zemlji iako nisam član Saveza komunista, dok se Zoran obrušio na sistem i režim. To je izazvalo lom u gimnaziji - kaže Manojlović i priznaje da su se njih dvojica plašili da će ih oboriti na maturi, ali, srećom, prošli su bez ikakvih posledica.

On kaže da se nije moglo videti da će Đinđić karijeru da gradi u politici: - Mi smo živeli u sistemu za koji smo verovali da će biti večan. Očekivalo se da će Zoran otići na filozofiju i da će ostati da radi na fakultetu.

Čuvaj se

Manojlović kaže da su im se putevi posle srednje škole razišli, a da su se sledeći put sreli ulici, kada je on već radio u MSP:

- Nisam hteo da uđem u DS jer je diplomatija moje opredeljenje. Rekao mi je da je okružen dosta lošim ljudima. Pitao me je da li ga ima negde u našim prepiskama, na šta sam se ja nasmejao i rekao mu: "Ima te dosta, čuvaj se".

(Katarina Blagović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track