Dragan Marković Palma: RECITE pred Evropskim parlamentom ISTINU O KOSOVU!
Foto: Promo

Jedinstvena Srbija u Sofiji

Dragan Marković Palma: RECITE pred Evropskim parlamentom ISTINU O KOSOVU!

Politika -

Dragan Marković Palma predvodio je delegaciju Jedinstvene Srbije u Sofiji, gde je razgovorao sa predstavnicima Bugarske socijalističke partije koja je članica Evropskog parlamenta

Delegacija Jedinstvene Srbije, koju je predvodio njen lider Dragan Marković Palma, danas je bila gost Bugarske socijalističke partije u Sofiji. Marković i delegati JS razgovarali su u sedištu stranke u Sofiji sa predstavnicima Bugarske socijalističke partije, koju je predstavljao zamenik predsednika stranke i potpredsednik Narodne skupštine Republike Bugarske Valeri Jablianov.

Tom prilikom Marković je istakao da su odnosi dve bratske države dobri, te da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov dobro sarađuju.

foto: Promo

- Jedinstvena Srbija se ne meša u unutrašnju politiku Bugarske, želi dobru saradnju sa svim političkim partijama ne samo u Bugarskoj, već i u celoj Evropi i svetu i susret dve partije rezultat je obostrane želje da bliže sarađuju. Bugarska socijalistička partija ima predstavnike u Evropskom parlamentu i ja vas molim da vaši poslanici u toj evropskoj instituciji podignu glas o nepravdi koja se sprovodi nad Srbijom. Srbija i problem Kosova i Metohije često su na dnevnom redu Evropskog parlamenta. Srbija je ispunila sve svoje međunarodne obaveze, a Albanci sa Kosova ne sprovode ni jednu tačku Briselskog sporazuma, krše CEFTA sporazum i uvode sulude takse od 100 odsto, krše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - izjavio je Marković.

On je upitao na sastanku sa bugarskim političarima po kojem međunarodnom pravnom aktu Kosovo ukida granice sa Republikom Albanijom i formira vojsku takozvanog Kosova.

Kako je naglasio, želja mu je da u direktnim razgovorima sa predstavnicima partija koje su članice Evropskog parlamenta iznese istinu i pravo stanje stvari na terenu.

- Nakon što je američki Stejt department u godišnjem izveštaju istakao da neprekidno traju napadi na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i Metohiji i da kosovske vlasti onemagućavaju povratak raseljenih, očekujem da se sličan izveštaj nađe i u Evropskom parlamentu - rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, najvažniji ekonomski projekat Srbije i Bugarske je gasovod “Južni tok”, koji će dve zemlje i region učiniti energetski stabilnim i tranzit gasa preko Bugarske i Srbije doneće veliku ekonomsku korist obema državama.

Predsednik Jedinstvene Srbije je pohvalio Bugarsku socijalističku partiju, koja je najveća opoziciona partija u Bugarskoj, za njen konstruktivan pristup na političkoj sceni Bugarske.

- Za razliku od opozicije u Srbiji, koja neargumentovano kritikuje sve u Srbiji, vi podržavate i čak pokrećete brojne projekte i zakone koji su od državnog interesa. To je primer ispravnog opozicionog nastupa - ocenio je lider JS.

Marković je pozvao delegaciju Bugarske socijalističke partije da poseti Srbiju i predložio da se tom prilikom potpiše sporazum o saradnji dveju partija.

Zamenik predsednika Bugarske socijalističke partije Valeri Jablianov poručio je da je Srbija po svim kriterijumima spremna za članstvo u Evropskoj uniji.

- Srbija je po ekonomskim, kulturnim i administrativnim kriterijumima spremna za članstvo u EU, ali se pred nju stavljaju antinacionalni i antidržavni uslovi. Reč je sada o političkom procesu u kojem Srbija treba da iznađe pravi put - istakao je Jablianov.

foto: Promo

Kako je naglasio, Bugarska socijalistička partija se oduvek zalagala za najbolje moguće odnose dve bratske države, podržava evropski put Srbije, protivila se bombardovanju Srbije, organizovala demonstracije protiv bombardovanja i svesna je važnosti nacionalnog pitanja na Balkanu.

Jablianov je prihvatio poziv predsednika Jedinstvene Srbije da delegacija Bugarske socijalističke partije poseti Srbiju. Osim Jablianova, domaćini srpskim političarima bili su i Stanislav Vladimirov, narodni poslanik i predsednik parlamentarne grupe bugarsko-srpskog prijateljstva, i Vasil Stanimirov, predsednik opštine Kovačevci, sa kojom grad Jagodina ima izuzetno dobre odnose.

U delegaciji sa liderom JS bili su i Života Starčević, portparol stranke, Goran Milosavljević, načelnik Pomoravskog okruga, i Marko Maljković, direktor Doma učenika u Jagodini.

Kurir. rs/ Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track