Najnovije vesti

VUČIĆ O ODLUCI O KREDITIMA U ŠVAJCARCIMA: Ovo jeste deo rešenja! Pomoći ćemo koliko možemo!
Foto: Printscreen Prva

na dobrom putu

VUČIĆ O ODLUCI O KREDITIMA U ŠVAJCARCIMA: Ovo jeste deo rešenja! Pomoći ćemo koliko možemo!

Politika

Vrhovni kasacioni sud (VKS) zauzeo je danas stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava i sugeriše kao privremenu meru zabranu aktiviranja hipoteke.

 

Predsednik Srbije je, u izjavi TV Prva, rekao da odluka predviđa da se izvršenja obustavljaju za one koji su u postupku naplate, dok će za sve ostale da se vidi šta će biti dalje.

 

- Ovo nije obavezujuća odluka. Bilo bi normalno da se sada ujednači sudska praksa za sve ljude koji su uzimali kredite u švajcarskim francima. Odluka Kasacionog suda je dobra osnova za nastavak razgovora, objasnio je on.

 

Vučić je, na pitanje da li se plaši da bi i oni koji imaju kredite u evrima, kada se nešto desi sa kamatama, mogli doći i tražiti pomoć, jer je pomoć pružena onima koji su imali kredite u švajcarcima, odgovorio da je to moguće, ali je ukazao da to pitanje niko nije postavljao do trenutka kada smo doneli odluku o pomoći.

 

"Bili smo izloženi svakodnevno pritisku da moramo da pomognemo. Postali smo krivi to što smo se našli u toj situaciji. Obični građani su bili prevareni od strane bivših državnih službenika koji su im govorili da su krediti u švajcarskim francima najbolje što postoji u tom trenutku", objasnio je on.

 

Kazao je da je sada ponovo na meti kritike kada je nađen način za pomoć.

 

"U srpskom društvu postoji licemerje na svakoj strani. Veoma je teška ova odluka da pomognemo i razumemo kakve sve posledice može da nosi sa sobom. Spremni smo to da prihvatimo", naglasio je on.

 

Vučić je dodao da će država pokušati da pomogne finansijski i bankama, kako bi se rešilo pitanje zaduženih u švajcarskim francima.

 

KADIJA TE TUŽI, KADIJA TI SUDI

Kadija te tuži, kadija ti sudi, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom odluke Euleksa da na kosovske sudove prenese procesuiranje slučajeva ratnih zločina koje su pripadnici OVK počinili nad Srbima.

On je na pitanje novinara TV kako komentariše taj potez i ocenu advokata da će to biti mučno za Srbe, rekao: "Tu nema šta posebno da se doda. Kadija te tuži, kadija ti sudi.... To je sve što smo mogli da očekujemo i ništa bolje i ništa više", rekao je on.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...