Bogdanović: Ispitati uzroke požara i nastaviti pretragu

Bogdanović: Ispitati uzroke požara i nastaviti pretragu

Politika -
Važno je utvrditi pravo stanje i istinu da ne bi na bilo koji način izazivali zabludu i sumnju. Na Euleksu je da ispita da li je požar podmetnut i da li je tako kao što tvrde porodice nestalih, kazao je Bogdanović

BEOGRAD - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović apelovao je na Euleks da što pre istraži uzroke požara na lokalitetu Žilivode gde je pretraživan teren zbog sumnje da se na njemu nalaze posmrtni ostaci kidnapovanih Srba kako se ne bi spekulisalo da je vatra podmentuta.

Bogdanović je rekao da postoje indicije da je požar namerno izazvan kako bi se prikrili tragovi o ubijenim koji su bačeni u jamu i dodao da je zato važno što pre utvrditi pravu istinu.

"Važno je utvrditi pravo stanje i istinu da ne bi na bilo koji način izazivali zabludu i sumnju. Na Euleksu je da ispita da li je požar podmetnut i da li je tako kao što tvrde porodice nestalih", kazao je Bogdanović.

"Najbitnije je i da se požar potpuno ugasi, da se nastavi ispitivanje i da se utvrdi da li na toj lokaciji postoje kosti ubijenih ili kidnapovanih ljudi", rekao je ministar.

Pretraga lokacije Žilivode, na kojoj se sumnja nalaze posmrtni ostaci 26 nestalih Srba, trebalo je nakon dve godine tokom kojih se kopalo do dubine od 25 metara, da bude gotova za 10 do 15 dana. Predstavnik Euleksovog odeljenja za sudsku medicinu Alan Robinson ocenio je danas da je požar na lokalitetu Žilivode izazvao veliku štetu i unazadio istragu.

Robinson je dodao, da je suviše rano za davanje bilo kakvih prognoza i da će Euleks proceniti da li je bezbedno nastaviti radove. Požar na lokaciji bivšeg ugljenokopa izbio je u subotu, a gašenje je počelo juče.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track