LSV: Borba za autonomiju Vojvodine tek predstoji
Foto: Beta

LSV: Borba za autonomiju Vojvodine tek predstoji

Politika -
Vojvodini se onemogućuje i pravo nadgledanja agrarne politike, kao i razvoja sela, a upravo time su se hvalili oni koji su to pravo onemogućili, kazao jedan odbornik LSV

ZRENJANIN - Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u pokrajinskoj skupštini Adam Paljov protestovao je danas zbog odluke Ustavnog suda da proglasi neustavnim pojedine odredbe zakona o nadležnostima Vojvodine i obratio se novinarima na maternjem, slovačkom jeziku.

"Ja sam Slovak i obratio sam vam se na svom maternjem jeziku, jer smatram da je to moje pravo i jer je slovački jezik po Statutu AP Vojvodine jedan od šest službenih jezika koji se govore na teritoriji AP Vojvodine", rekao je Paljov na konferenciji za novinare. Paljov je ocenio da su prava građana Vojvodine odlukom Ustavnog suda svedena "na najmanju moguću meru", a u nekim oblastima i ukinuta.

"Šta je neustavno u odredbi da je AP Vojvodina regija u kojoj se tradicionalno poštuju i neguju evropski principi i vrednosti? Kancelariju u Briselu imaju gradovi Kragujevac i Niš, kao i mnoge regije u Evropi, pa nije logično da ne može i AP Vojvodina", rekao je Paljov. Kako je naveo, po Ustavu, Republika Srbija je definisana kao decentralizovana država, koja podrazumeva razvoj lokalnih samouprava i srednjeg nivoa vlasti, međutim kako kaže, to se Vojvodini osporava.

"Vojvodini se onemogućuje i pravo nadgledanja agrarne politike, kao i razvoja sela, a upravo time su se hvalili oni koji su to pravo onemogućili", kazao je Paljov. Potpredsednik Gradskog odbora LSV Zrenjanin Tibor Vaš je ukazao na potrebu skretanja pažnje na, kako je ocenio, skandaloznu, odluku Ustavnog suda Srbije. "Želi se unapred reći kako će se ponašati kada je u pitanju odnos prema Vojvodini i kakav će biti odnos republičke Vlade prema Vojvodini. Zbog svega mislim da prava borba za vojvođansku autonomiju tek počinje", zaključio je Vaš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track