GIDEON GRAJF: Potomci žrtava da dignu glas protiv zastrašujućeg trenda antisemitizma i revizije istorije Drugog svetskog rata
Foto: Printscreen Youtube

NE DOZVOLITI PORICANJE ZLOČINA

GIDEON GRAJF: Potomci žrtava da dignu glas protiv zastrašujućeg trenda antisemitizma i revizije istorije Drugog svetskog rata

Politika -

DONJA GRADINA - Okruženi smo rastućim talasom revizije istorijskih događaja iz Drugog svetskog rata i pokušaja da se poreknu zločini počinjeni protiv Srba, Jevreja, Roma i antifašista, kao i da se na međunarodnom nivou umanji broj žrtava, rekao je danas prof. dr Gideon Grajf, ekspert za logore smrti Aušvic, Majdanek i Jasenovac i viši naučni saradnik instituta za Holokaust "Šem olam".

foto: Youtube Printscreen

U Spomen području Donja Gradina, na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac, Grajf je istakao da potomci žrtava treba da dignu glas protiv zastrašujućeg trenda antisemitizma i revizije istorije Drugog svetskog rata svuda u svetu.

Prof. Grajf je istakao da svesrdno podržava borbu protiv glorifikacije nacizma, a naročito protiv pojave neo-ustaštva.

"Moja dužnost da pišem o problemu neo-nacizma i neo-ustaštva je još važnija sada u vreme kada se antisemitizam ponovo javlja u Evropi, kada se jevrejski narod sve više oseća ugroženim i kada jevrejske, srpske, romske i antifašističke organizacije u Hrvatskoj bojkotuju državne komemoracije u Jasenovcu još od 2016. godine", ukazao je on.

Prema njegovim rečima, danas smo okupljeni ovde kako bismo odali počast žrtvama rata svuda u svetu, a naročito jasenovačkim žrtvama u Drugom svetskom ratu, koje su simbol mučeništva kakvog nije bilo u istoriji civilizacije.

foto: Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije/ Slobodan Miljević

"Danas smo se okupili kako bismo digli glas protiv ratova i monstruoznih ratnih zločina i kako bismo podigli svest o izazovima pred kojim se nalazi čovečanstvo danas, a naročito protiv revizionizma i njegovih opasnih posledica", dodao je profesor.

On je rekao da je moralna dužnost i obaveza svih nacija da ne dozvole da se jasenovačko mučeništvo ponovi.

"Ratovi i pitanje rehabilitacije ideologija koje sadrže versku, rasnu i druge vrste netrpeljivosti treba da brinu svaku osobu na planeti. Mi treba da mobilišemo međunarodnu javnost kako bi ona doprinela naporima Ujedinjenih nacija da sačuvaju univerzalne vrednosti čovečanstva. Naša je moralna dužnost da budemo ovde danas u ime Srba, Jevreja, Roma i antifašista koji su brutalno ubijeni, a posebnu dužnost imamo prema više od 20.000 ubijene dece čija je jedina krivica bila to što su se rodili kao Srbi, Jevreji ili Romi", istakao je Grajf.

On je naveo da je u tom cilju, u pismu Specijalnom izvestiocu za ljudska prava Ujedinjenih nacija Bačelet Heria, izrazio najdublju zabrinutost zbog rastućeg trenda neo-ustaštva, naročito među mladima.

Ilustracija
Ilustracijafoto: YouTube prtscr / Ingo Tisch

"Zatražio sam od nje da preduzme mere u njenoj nadležnosti kako bi se stalo na kraj javnoj upotrebi pozdrava 'Za dom spremni', kao i ustaških simbola poput šahovnice sa prvim belim poljem, koja je dokazani nacistički ustaški grb iz Drugog svetskog rata. Takođe sam iskazao zabrinutost u vezi sa okupljanjima u Blajburgu u Austriji koje organizuju neo-ustaški pokreti", rekao je Grajf.

On je naveo da je ustaški režim je bio jedan od najsmrtonosnijih režima u 20. veku i zapitao da li su naše demokratije danas dovoljno jake da se odupru nasilnim trendovima u svetskoj politici i u međunarodnim odnosima između država.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track