NE DAJU SRBIMA NI DA SE LEČE! Albanci šalju inspekcije da zatvaraju srpske apoteke
Foto: Shutterstock

Nastavljaju se napadi na Srbe sa severa

NE DAJU SRBIMA NI DA SE LEČE! Albanci šalju inspekcije da zatvaraju srpske apoteke

Politika -

Poreski inspektori iz Prištine vrebaju objekte u kojima se trguje lekovima, narod se boji da ne izbiju novi sukobi

Srbi na severu Kosova ponovo su na udaru Albanaca, saznaje Kurir.

Za razliku od pre 10 dana, kad je u srpske opštine upao ROSU i brutalno maltretirao ljude, sada Priština na sever šalje inspektore Poreske uprave sa ciljem da zatvori ugostiteljske objekte i benzinske pumpe u vlasništvu Srba, dok privatne apoteke, jedino mesto gde Srbi mogu da kupe lekove, već danima ne rade.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

Finansijsko maltretiranje

Kako navodi izvor Kurira, sada je, očito, na redu finansijsko maltretiranje, a Albanci se nadaju i da će Srbi pružiti nekakav otpor, te da će dobiti izgovor za oružanu akciju. - Čuli smo pre nekoliko dana da će inspektori PU da dođu i da pozatvaraju sve radnje, čime god da se bave, objekte... Prve na tapetu su apoteke i benzinske pumpe. Na taj način vežbaju na nama "državnost Kosova" - kaže izvor Kurira iz severnog dela Kosovske Mitrovice.

Međutim, kako saznajemo, vlasnici privatnih apoteka na severu KIM sami su zatvorili svoje trgovine da im to ne bi učinili poreski inspektori.

Preduhitrili inspekciju

- Privatne apoteke nisu radile nekoliko dana, čujem da su juče počele da rade. Vlasnici apoteka su odlučili sami da obustave rad, a ne da čekaju inspektore da dođu i da ih maltretiraju samo zato što su Srbi - kaže izvor našeg lista. Jedan vlasnik apoteke kaže za Kurir da trpi pritiske:

- Kako ljudi da se leče, gde da nabavljaju lekove ako nas primoraju da zatvorimo objekte. Juče su nas tukli i hapsili, ovo je nova vrsta pritiska na nas, ovog puta u pitanju je opasan, ekonomski pritisak i na nas, na naše porodice, na ljude na severu Kosova.

Da apoteke na severu - Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvačan, ne rade, javili su i lokalni mediji. Na svakoj od njih je istaknut natpis da ne rade zbog "kolektivnog godišnjeg odmora" ili "nemogućnosti nabavke lekova". Privatne apoteke su jedina mesta na severu Kosova gde građani mogu da nabave lekove, jer ih u državnim apotekama nema zbog problema s nabavkom.

- Narod je uplašen. Nema gde da kupi lekove, najavljuju zatvaranje benzinskih pumpi... Sve čine da nas proteraju odavde - dodaje naš izvor.

Kurir.rs/K. B - Z. Š./Foto:Shutterstock

Dodatno stvaranje tenzija pred Pariz

- Sve ovo dodatno diže tenzije pred sastanak Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Parizu 1. jula (u organizaciji Angele Merkel i Emanuela Makrona). Srbija traži mesecima da Priština povuče takse, a oni ne samo da to nisu uradili već šalju specijalce ROSU na sever, sada kreću u zatvaranje apoteka, pumpi, lokala... - dodaje naš izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja