Najnovije vesti

TAJNA ATENTATA NA ZORANA ĐINĐIĆA, ISTRAŽNI SUDIJA PROGOVORIO ZA MEDIJE POSLE 16 GODINA: U 12.45 čekali smo POZIV, niko nas nije zvao, sami smo došli na uviđaj ubistva premijera!
Foto: Profimedia

TAJNA ATENTATA NA ZORANA ĐINĐIĆA, ISTRAŽNI SUDIJA PROGOVORIO ZA MEDIJE POSLE 16 GODINA: U 12.45 čekali smo POZIV, niko nas nije zvao, sami smo došli na uviđaj ubistva premijera!

Politika

Neposredno posle ubistva nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. u dvorištu Vlade Srbije, bivši istražni sudija Okružnog suda u Beogradu Aleksandar Čolić i tadašnji zamenik dežurnog okružnog tužioca su samoinicijativno otišli da izvrše svoju dužnost i urade uviđaj kada su za atentat čuli na televiziji!

Ilustracija
Ilustracijafoto: PrintScreen

Sudija Čolić je prvi put posle 16 godina govorio o ovome i istakao da je to bilo vrlo neobično.

- Po mom sećanju, negde oko 12.45 smo na televiziji videli informaciju sa prvim snimcima da je u dvorištu Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici pucano na premijera Đinđića i pripadnika njegovog obezbeđenja i da su ranjeni. Naravno da smo tužilac i ja očekivali da nas veoma brzo o tome obavesti dežurna služba MUP-a Beograd i da nas pozove i odveze na uviđaj, što je po tadašnjem Zakoniku o krivičnom postupku bilo obavezno za takve događaje. Prolazilo je vreme, a poziva iz dežurne službe MUP-a Beograd nije bilo. Tužilac i ja smo se već spremili da iz suda krenemo i kako je od našeg saznanja putem televizije prošlo oko pola sata, a poziva iz MUP-a nije bilo, odlučili smo da odemo sami i obavimo uviđaj. Hteli smo da idemo peške, jer je zgrada suda nekoliko stotina metara od Vlade Srbije - priča sudija Čolić.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Stefan Jokić

Imali su sve naše telefone

On ističe da je na dan ubistva premijera sa njim u Palati pravde bila dežurna zamenica okružnog javnog tužioca Jasmina Vasić i da je dežurna služba MUP-a Beograd imala raspored dežurnog sudije i tužioca i sve njihove brojeve telefona, kao i da su čitavo jutro, od 7.30, normalno komunicirali sve do atentata na premijera.

Kako sudija navodi, oko 13.20, zamenica tužioca se čula sa njenim tadašnjim starešinom, okružnim javnim tužiocem Radetom Terzićem, i obavestila ga će njih dvoje ići sami na uviđaj, bez pratnje policije, koja ih do tada nije ni pozivala.

- Tužilac Terzić je tada rekao da on svojim službenim vozilom ide u Vladu Srbije i predložio da zamenica tužioca i ja pođemo sa njim, što smo, naravno, prihvatili. U toku vožnje, zamenica tužioca Jasmina je pitala tužioca Terzića da li će on preduzeti neke službene radnje na uviđaju, na što je kao njen starešina imao pravo, a on joj je rekao da ona sve službene radnje u svojstvu dežurnog službenog tužioca obavi sa mnom, a da će on ići u Vladu. Dakle, ponovio je da u uviđaju neće učestvovati - navodi sudija Čolić.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Bez nas nije moglo

Saopštio sam mu da nas niko nije zvao, ali da smo mi došli da uviđaj obavimo jer je to naša službena dužnost i da smatramo da uviđaj bez nas ne može da se obavi, sa čim se inspektor složio, tako da smo pristupili uviđaju, svako u okviru svoje nadležnosti - priča sudija Čolić.

On kaže da su se vrlo brzo dovezli do ulaza u dvorište Vlade, izašli iz vozila, a vozač je odmah odvezao vozilo sa tog mesta.

- Ispred su stajala dva naoružana lica u civilu za koja nisam znao u kojem su svojstvu. Tužilac Terzić im je prvi prišao i rekao im da ide u Vladu, oni su ga bez ikakvog ispitivanja i zadržavanja propustili i on se pridružio nekim ministrima koji su već bili u dvorištu i onda su ušli u zgradu Vlade.

Tužilac i ja smo nekoliko minuta posle Terzića prišli ulazu u dvorište, a jedan od ta dva naoružana civila nas je pitao ko smo i kuda idemo, rekavši da u dvorište ne može da se uđe. Mi smo mu se predstavili funkcijama, imenom i prezimenom i rekli da idemo da obavimo uviđaj. Na to je on pogledao naše službene legitimacije i rekao da mora da se konsultuje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Youtube Printscreen

Ja sam ga pitao ko je on i kojoj službi pripada, ali mi ništa nije odgovorio, ali se odmakao od nas i sa nekim je razgovarao dva do tri minuta. Tada nam je prišao i rekao da možemo da uđemo i obavimo to zbog čega smo došli. Uputili smo ka sredini dvorišta i kod ulaza u zgradu Vlade, za koji smo kasnije saznali da je to ulaz broj 5, video sam Branislava Mrvića, inspektora dežurne službe MUP-a Beograd, i jednog od kriminalističkih tehničara te službe, koji je fiksirao neke tragove ispred tih vrata, a inspektor je razgovarao sa njim.

Prišli smo im i pitao sam inspektora zbog čega dežurna služba MUP-a Beograd nije obavestila mene i zamenika tužioca o ovom događaju i nije nas zvala na uviđaj, a on mi je odgovorio da je odmah upućen na lice mesta i da je očekivao da će nas zvati neko drugi iz njegove službe - kaže sudija Čolić.

(Kurir.rs/Alo, D.Ćuruvija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...