VUČIĆ IZ MINSKA: Lukašenko uskoro u Beogradu, razgovarali smo i o KiM, on dobro razume poziciju Srbije! Očekuje me i važan susret sa Medvedevim
Foto: Printscreen Pink

dvodnevna poseta

VUČIĆ IZ MINSKA: Lukašenko uskoro u Beogradu, razgovarali smo i o KiM, on dobro razume poziciju Srbije! Očekuje me i važan susret sa Medvedevim

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti u Minsku, na poziv predsednika Republike Belorusije Aleksandra Lukašenka povodom otvaranja Drugih evropskih igara.

Predsednik je rekao da je sa Lukašenkom govorio o bilateralnim odnosima i da će zajednički raditi, kako kaže, na povećanju trgovinske razmene.

"Dogovorili smo i njegovu skoru posetu Beogradu", rekao je Vučić.

Sa beloruskim predsednikom je razgovarao i o Kosovu i Metohiji.

"Zahvalio sam Lukašenku što podržava teritorijalni integritet Srbije. On je bio jedini šef države koji je tokom bombardovanja posetio našu zemlju i time pokazao ljubav prema srpskom narodu. Lukašenko jako dobro poznaje našu poziciju i stanje u Srbiji. ", naglasio je on i dodao:

foto: Printscreen Pink

"Verujem da naši odnosi mogu biti bolji na ekonomskom nivou", rekao je Vučić.

Predsednik je najavio da će imati sastanak i sa Dmitrijem Medvedevim.

"Imaćemo više sastanaka ovde. Zbog situacije u Gruziji, predsednica te zemlje je otišla. Imaću sastanak sa Medvedevim tet a tet, a nama je saradnja sa Rusijom od izuzetnog značaja na svim poljima. Razgovaraćemo o sporazumima koji bi mogli biti potpisani u septembru za mogućnost izvoza rakije, sireva, vinjaka, ako bismo to uspeli da završimo to bi bila dobra vest", rekao je on.

Kako je dodao, došli smo do istorijskog minimuma po kojem Srbija može da se zadužuje, to je potvrda da je ekonomska situacija dobra.

"Finansijske investitore niko ne može da prevari, dajući nam kamatu 1,6 uzeli su uobzir i situaciju na KiM", naveo je Vučić i dodao da su to rezultati za koje se živi i koji će ući u udžbenike.

Predsednik je rekao da je Srbija kuća za svakoga, i dodaje da želi da deci ostavi čiste račune.

"Ceo tim je uradio izvanredan posao, ali najbitnija je pouzdanost ekonomskog kretanja u Srbiji. Pre kraja ove godine imaćemo više od 500 evra prosečne plate", rekao je Vučić.

Na pitanje o tome šta Marko Đurić radi sa Nemcima, Vučić je rekao da ga je poslao da učestvuje u pripremi sastanka u Parizu, ali i dodaje da lično smatra da do tog sastanka neće ni doći.

"Nemci i Francuzi su razumeli ko ne želi dijalog i ko ga koči. Mi ne kažemo da ne treba da se pitaju, ali SAD žele da samo oni odlučuju i niko više da se ne pita", rekao je Vučić i ponovio da je siguran da se taj sastanak u Parizu neće ni održati.

On je rekao da se nada da neće biti pokušaja uzurpacije srpske imovine u Crnoj Gori.

"Mi ćemo da se se ponašamo odgovorno, a oni neka rade svoj posao. Što se tiče Crnograca koji vređaju Srbe, nemam reči, to je zastrašujuće", rekao je Vučić novinarima u Minsku.

On je kazao i da "nije srećan" što neki srpski zvaničnici koriste rečnik koji "ne smeju da koriste" kada govore o Crnoj Gori.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track