SRBIJA NAJMOĆNIJA VOJNA SILA U REGIONU! Vučić: Ponosan sam na našu zemlju!
Foto: Tanjug Dimitrije Goll

Efekat

SRBIJA NAJMOĆNIJA VOJNA SILA U REGIONU! Vučić: Ponosan sam na našu zemlju!

Politika -

Srbija je postala neprikosnovena vojna sila u regionu zahvaljujući modernizaciji armije i planskoj nabavci naoružanja, ocenjuju sagovornici Kurira. Iako okružena članicama NATO, naša država je taktičkim ulaganjem u namensku industriju, u koju je investirano oko 120 miliona evra, afirmisala izvoz i saradnju s najjačim vojnim silama u svetu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na našu zemlju jer je izašla iz krize i postala pouzdan partner svetskim kompanijama poput „Erbasa“, od kojeg je juče preuzela prvi od devet helikoptera H145M, čija je ukupna vrednost 105 miliona evra. Opremljeni su različitom opremom i naoružanjem - pet je namenjeno za vojsku, a četiri za policiju.

Za novi helikopter je rekao da je pravi lepotan i da će pomagati u poplavama, prevozu vatrogasaca, ljudi, za prevoz robe i druge namene.

foto: Printscreen

Superpume

- Naručene su još tri „superpume“, najbolji i najskuplji helikopteri, što je ukupno 12 „Erbasovih“ helikoptera - rekao je Vučić i najavio da će biti još narudžbina za tu kompaniju:

- Mi ćemo ove godine dobiti više helikoptera nego što smo ih imali u naoružanju vojske i policije u prethodnim decenijama. Onda vam je jasno koliko je Srbija napredovala u finansijskom smislu i koliko može opreme da obezbedi. To je važno u budućnosti zbog vanrednih situacija, ali i zbog boljih uslova za očuvanje integriteta i odbrane zemlje. Ove i sledeće godine nabavićemo 19 helikoptera, a zajedno sa dva od pre dve godine, imaćemo ukupno 21 helikopter.

foto: Printscreen

Kiklop i Kerber

Posle obilaska 9. međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2019“, gde se upoznao s najnovijim dometima srpske odbrambene industrije, Vučić je kazao da je zadovoljan onim što je video, jer se radi na modernizaciji, što će morati i da se nastavi, a u čemu će i država pomoći. U prisustvu predsednika otkriven je lanser raketa „Tamnava“ - samohodni višecevni modularni lanser, koji za samo nekoliko minuta može da ispali 100 raketa, a proizvodi ga „Jugoimport“. Pokazali su predsedniku Srbije i kako radi telekomunikacijski ometač. Vučiću su predstavljene dve borbene stanice na daljinsko upravljanje, jednocevna „Kiklop“ i trocevna „Kerber“.

foto: Printscreen

Intelektualni kapacitet

Srbija je, tvrdi vojni analitičar Aleksandar Radić, taktičkim ulaganjem u naoružanje i opremu postala najjača vojna sila u regionu:

- Srbija ima prednost u projektnom intelektualnom kapacitetu. Od pet vojnih H145M, na tri će biti integrisano srpsko naoružanje. Iako nemamo novca za složene borbene sisteme, nabavke naoružanja afirmišu saradnju s najjačim vojnim silama.

foto: Printscreen

Jasno Poruka ministra odbrane

VULIN: NEMA SLOBODNE DRŽAVE BEZ USPEŠNE, OPREMLJENE ARMIJE

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da je na Sajmu naoružanja i vojne opreme pred posetiocima izložba odbrambene industrije Srbije, čiji je prvi i glavni zadatak razvoj i ekonomija, ali više od svega dužnost da opremi, naoruža i pripremi Vojsku Srbije za njen zadatak - odbranu slobode.

- Malo naroda koji kao srpski znaju šta znači sloboda i malo ih je spremno da za slobodu urade sve. Zato znamo da nema slobode bez moderne, snažne, uspešne i opremljene armije. Svaki narod koji ceni slobodu zna da mora da ceni i voli svoju vojsku. Pred vama je naša pamet. Dajemo vam naše znanje, oružje, municiju, ali ono što nas je učinilo velikim - to ne možemo da vam damo - ljude koji čine odbrambenu industriju i vojsku - rekao je Vulin.

foto: Beta/Goran Stanković
foto: Printscreen

Vlade Radulović

ISPUNJAVAMO STANDARDE I ISTOKA I ZAPADA

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da se beleži ubrzani razvoj namenske industrije i otvaranje novih proizvodnih linija:

- Izvozimo samohodne haubice, vozila „Nora“ i „Lazar“, koji su toj kategoriji u samom vrhu i imaju veliki broj kupaca. Izvozi se dosta artiljerijskog naoružanja i municije različitog kalibra, koja zadovoljava standarde i Istoka i Zapada. Izvozi se i u SAD, Belgiju, severnu Afriku i na Bliski istok.

Rekordan broj izlagača

NAJZANIMLJIVIJI EKSPONATI

Na najznačajnijem sajmu naoružanja i vojne opreme u jugoistočnoj Evropi „Partner 2019“ nastupiće rekordan broj izlagača - 128, 96 iz Srbije i 32 iz inostranstva - Austrije, Belorusije, BiH, Bugarske, Engleske, Danske, Kine, Finske, Francuske, Italije, Nemačke, SAD, Švajcarske... Izloženo je 400 eksponata koje je projektovao Vojnotehnički institut.

Jugoslav Petković

NAJSAVREMENIJE FABRIKE NAORUŽANJA U SRBIJI

Generalni direktor „Jugoimport SDPR“ Jugoslav Petković kazao je da se sada najsavremenije fabrike za proizvodnju određenih vrsta naoružanja u Evropi nalaze upravo u Srbiji:

- U poslednjih šest godina investirali smo više od 100 miliona evra u nove tehnologije i kapacitete, a otvorili smo i više od 1.000 novih radnih mesta.

foto: Kurir

--------------------------------------------------------------------------------------------

DANAS POKLON U KURIRU! MAGAZIN STARS: Otkrivamo: Luna uskoro bogatija za 120.000 evra

Ekskluzivne paparaco fotke: JK kupuje obuću za 1.000 dinara.

Bili smo u Leskovcu Kolubarskom: Kad pomuze koze, Era Ojdanić peče gibanicu.

Otkrivamo: Luna uskoro bogatija za 120.000 evra.

Plus šok intervju sa Sašom Vidićem: Kako sam se ogrešio o Draganu Mirković i zašto se ne družim sa Cecom.

foto: Kurir

Kurir.rs/Biljana Bojić/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja