Najnovije vesti

NOVI EVROPSKI LIDERI VUČIĆEVI PRIJATELJI: Španac umesto Mogerinijeve dobra vest za očuvanje KiM
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pozitivno

NOVI EVROPSKI LIDERI VUČIĆEVI PRIJATELJI: Španac umesto Mogerinijeve dobra vest za očuvanje KiM

Politika

Značajno Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel, Kristin Lagard prema Srbiji su se uvek ophodili korektno, a Žozep Borel iz Španije, koja ne priznaje nezavisno Kosovo, dobro će razumeti srpski stav

Izborom španskog ministra spoljnih poslova Žozepa Borela za novog šefa evropske diplomatije umesto Federike Mogerini, Beograd i Priština će prvi put u dijalogu imati glavnog posrednika iz zemlje članice koja ne priznaje nezavisnost Kosova. To Srbiji može utabati diplomatski put, ne samo za pregovore već i šire, a naročito što su svi novoizabrani evropski lideri i prijatelji predsednika Aleksandra Vučića, ocenjuju sagovornici Kurira. Naime, u Briselu se "preseklo" sa sledećim predlozima: nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen prva je žena predložena za predsednika Evropske komisije, belgijski premijer Šarl Mišel biće novi predsednik Evropskog saveta, dok je za predsednicu Evropske centralne banke nominovana Kristin Lagard. 

foto: EPA

Diplomata Zoran Milivojević kaže da su se svi kandidati do sada prema Srbiji odnosile sasvim korektno. - Izbor novih lica je pobeda čvrstog jezgra EU federalaca i indirektno pobeda politike Emanuela Makrona. Oni do sada nisu bili neprijateljski nastrojeni prema nama. Dobro je što je izabran Žozep Borel iz Španije, koja nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, jer može dobro da razume srpski stav - kaže Milivojević. I predsednik Aleksandar Vučić juče je rekao da su za nas ovo dobre vesti. - Dobri lični odnosi jesu važni, ali oni neće opredeljivati politiku prema nama i njima - kazao je Vučić. On je potvrdio navode medija da je 23. i 24. jula trebalo da se sretne s nemačkom ministarkom odbrane Ursulom fon der Lajen, ali da veruje da do tog sastanka neće doći nakon što je ona predložena za predsednicu Evropske komisije. Paralelno, prištinski mediji negoduju zbog izbora Borela, smatrajući da se njegovo posredovanje u pregovorima može pokazati problematičnim za Kosovo. 

Kurir.rs/S. S.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...