MAKRON: Postoje neke spoljne sile koje žele da se ne nađe sporazum na Balkanu, njima nije u interesu! VUČIĆ: Zamolio sam za pomoć i podršku Srbiji na evropskom putu!
Foto: Printscreen

POSETA PREDSEDNIKA FRANCUSKE

MAKRON: Postoje neke spoljne sile koje žele da se ne nađe sporazum na Balkanu, njima nije u interesu! VUČIĆ: Zamolio sam za pomoć i podršku Srbiji na evropskom putu!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je francuskog predsednika Emanuela Makrona zamolio za pomoć i podršku Srbiji na evropskom putu i u rešavanju kosovsko-metohijske krize.

Vučić je na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Beogradu rekao da je sa njim imao dug i retko otvoren i iskren razgovor o svim ključnim pitanjima.

On je naveo da je Makronu ukazao na ugled koji Francuska uživa u celom regionu, ne samo u našoj zemlji, ali naravno i kod srpskog naroda i građana Srbije. Vučić je preneo da je govorio sa mnogo brige za svoju zemlju i u nadi da će snažna Francuska i jak i moćan predsednik Francuske kakav je Makron biti od pomoći našoj zemlji i našem narodu.

"Nisam sanjar, ali uveren sam da enegija i politički entuzijazam Makrona mogu promeniti mnogo na evropskom kontinentu i da donese dobre stvari našoj zemlji", rekao je Vučić.

foto: Printscreen

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je da će se angažovati da se obnovi dijalog između Beograda i Prištine i da se postigne sveobuhvatni i trajan sporazum, odnosno da Beograd i Priština dođu do kompromisa.

Najavio je da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

"Imate sposobnost da branite suverenitet zemlje, ali i da gradite kompromise sa susedima i to je ono što je snaga Evrope", rekao je Makron obraćajući se Vučiću.

Rekao je da se Francuska protivi svim unilaterlanim potezima sa obe strane.

Evropa će, kaže, biti jaka ako pomogne Srbiji i Kosovu da nađu sporazum.

"Mislim da je to naša odgovornost, da vam damo podršku, kako bi se našao sporazum i održala stabilnsot u regionu", rekao je on.

foto: Printscreen

Francuska je, kaže, spremna da podrži zajedno sa Nemačkom u okviru evropskog posredovanja, obnovu dijaloga i to vrlo zahtevnog dijaloga kako bi se u narednih nekoliko meseci našlo konkrento rešenje.

Postoje neke spoljne sile koje žele da se ne nađe sporazum, njima nije u interesu, primetio je Makron.

"Ja sam se angažovao i angažovaću se, jer verujem u buducuhnost regiona, u vašu zemlju. Imamo dugovanja jedni prema drugima. Angažovaću se i zato što verujem u Evropu", rekao je on.

"Potpuni otvoreno smo razgovarali, iskreno, hrabro što se vas tiče, jer je to teško pitanje za vašu zemlju, njenu istoriju i budućnost", rekao je Makron.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je sa francuskim kolegom imao veom dug razgovor, te da gotovo ni sa kim nije imao tako dug razgovor u četiri oka, i da nije imao nikada ni tako otvoren i iskren razgovor.

- Salušao sam Makrona o svim važnim regionalnim i evropskim pitanjima, izneo sve naše probleme, pre svega po pitanju rešavanja ksoovskog čvora. Razgovarali smo toliko dugo da je teško da mogu neku temu da pronađem koje se nismo dotakli - objasnio je on.

Ukazao je da je razgovarao i o onome što se zbivalo u Berlinu, a nije u Parizu, kao i o naporima koje treba preduzeti u narendom periodu, ali i ekonomskoj saradnji.

Danas potpisani sporazumi, kako je dodao, su veoma važni, a posebno je naveo sporazum o saradnji francuskih kompanija koje će doneti zapošljavanje visokoobrazovanih ljudi u Beogradu i Novom Sadu.

Rekao je da će se nastojati da se gura napred i ubrza proces izgradnje metroa u Beogradu, te da će se nastaviti u tojk oblasti saradnja sa francuskim kompanijama. Posebno se zahvalio francuskim kompanijama i makronu na mopgućnosti da vojno-tehnička saradnja bude na još višem nivou.

- Zainetresovani smo da kupimo i druge uređaje optoelektronske prirode od Francuske. Mi to radimo da možemo uvek da sačuvamo i zaštitimo svoju zemlju, a Francuska kao naš saveznik u Prvom i Drugom svetskom ratu, i važan proizvođač naoružanja, može da bude neko ko sa nama može uspešnije da sarađuje - proučio je on.

Vučić je izrazio zadovoljstvo kupovinom raketa "mistral", prenevši da ćemo dobiti 18 jedincia i 50 raketa.

- Za nas je ovo veoma značajno i verujem da možemo mnogo toga da uradimo u budućnosti. Značajni su ugovori potpisani i oko deponije u Vinči, kao i proizvodnj toplotne energije. Takođe je važna francuska škola u Beogradu, koja će moći da prima đake od 1. septembra - ukazao je on.

To su, kako dodaje, sve stvari koje dubinski menjaju naše strateške odnose, i koje govore o našim strateškim odnosima dve zemlje.

Podsetio je da francuske kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 12.000 ljudi, i izrazio nadu da će se taj broj uvećati. Ocenio je izuzetno važnom zajedničku izjavu i rekao da je bitno da EU prizna naše ekonomske rezultate, a da je važno da učinimo još dsta u oblasti vladavine prava.

Kaže da smo spremni da prihvatimo francusku pomoć i podršku i da želimo unapređenje i intenzivirane saradnje u svim drugim oblastima.

- Veoma sam srećan što sam mogao da ugostim francuskog predsednika i imao priliku da najotvorenije razgovaram s njim o svim ključnim pitanjima - kazao je on.

Vučić je istakao da je kod Srba uvreda da kada neko kaže da nisu bili dovoljno gostoljubivi, pa se nada da smo se pokazali dovoljno gostoprimljivi.

Velika je čast što je danas u Srbiji u goste došao predsednik Francuske Emanuel Makron, podvukao ej on zahvalvivši mu se na velikoj časti i poštovanju koju je ukazao Srbiji i njenim građanima.

- Mi i te kak to umemo da cenimo. Verujem da ćemo svojim delima umeti u budućnosti da izrazimo zahvalnsot predsedniku, narodu i državi Francuskoj za saradnju i pruženu ruku prema Srbiji - istakao je on.

Rekao je da kasne sa programom posete više od sat vrema i da ih već na Kalemegdanu čeka više od 7.500 ljudi, pa želi da skrati svoju izjavu.

(Kurir.rs / Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track