Najnovije vesti

MAKRONOVIĆ! Govor na srpskom velika čast za Srbiju
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Istorijski Uradio ono što niko nije pre njega

MAKRONOVIĆ! Govor na srpskom velika čast za Srbiju

Politika

Duže obraćanje Emanuela Makrona na srpskom neuobičajen je gest. Očigledno je procenjeno da će ta "muzika" prijati građanima Srbije, kaže bivši ambasador u Parizu Radomir Diklić

To što je predsednik Francuske Emanuel Makron tokom posete Beogradu održao deo govora na srpskom, predstavlja izuzetan gest, koji se uklapa u koncept cele posete - novi početak u odnosima Francuske i Srbije, ocenjuju sagovornici Kurira.

Francuska vas voli

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Makron se obratio okupljenima na Kalemegdanu na srpskom. Iako se očekivalo da francuski predsednik na jeziku zemlje domaćina samo pozdravi građane, Makron je deo govora, nekoliko minuta, čitao na srpskom. - Sada je red da vam, u ime svoje zemlje, kažem - Francuska vas voli, kao što ste vi voleli nju i znamo šta vam dugujemo - poručio je preksinoć francuski predsednik kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. - Evo, Francuska je ovde - rekao je Makron pokazujući rukom na svoje grudi i nastavio: - Srbija je isto tako u našim srcima. Danas i zauvek - rekao je šef francuske države na srpskom.

Jasne poruke

Radomir Diklić, bivši ambasador u Francuskoj, kaže u razgovoru za Kurir da je pozdrav na jeziku domaćina poznata praksa, ali da je duže obraćanje svakako neuobičajen gest.

foto: Marina Lopičić

- Duže obraćanje je svakako neuobičajen gest, posebno za predsednika tako velike zemlje kao što je Francuska. Očigledno je procenjeno, i to tačno, da će ta "muzika" prijati građanima Srbije. To se takođe uklapa u koncept cele posete, a to je novi početak u odnosima Francuske i Srbije. Sadržina Makronovih poruka, bez obzira na jezik, druga je priča - naveo je Diklić. Prema rečima diplomate Zorana Milivojevića, obraćanje Makrona na srpskom je poseban gest.

- Kad se velika sila tako obraća jednoj maloj zemlji, to je veliki gest. To što je pričao o žrtvama, što je stavio ruku na srce i rekao "tu je Srbija, tu je Francuska", posebno je uvažavanje. Treba pomenuti i političke poruke - da se Francuska vraća tradicionalnom prijateljstvu - kao i poruku za region da će Francuska nas smatrati partnerima u regionu. Zaista, obraćanje na srpskom je ne veliki, već izuzetan gest - kaže Milivojević i dodaje: - Sigurno mu je trebalo vremena da nauči da pročita govor na srpskom i to što je govorio na srpskom znači da želi da smesti našu državu na posebno mesto.

Kurir.rs/K.Blagović/Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić

Analiza uglednog Monda Makron želi da pokrene francusko-srpske odnose

Predsednik Francuske Emanuel Makron je posetom Srbiji pokazao da želi da bude garant evropskog uticaja u tom regionu, koji je predmet želja Rusije i Kine, piše ugledni pariski dnevnik Mond. Prenoseći atmosferu tokom Makronove posete Beogradu, list navodi da je srpska prestonica bila okićena bojama Francuske - plavom, belom i crvenom. Francuski predsednik imao je zadatak i da učini da se zaboravi, kako piše Mond, "užasni protokolarni gaf" Jelisejske palate tokom obeležavanja stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata u Parizu, kada je predsedniku Srbije određeno da sedi u pozadini, dok je u prvom redu predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači "ustoličen" pored Angele Merkel, Vladimira Putina i Donalda Trampa. Pogrešan korak Pariza ceo srpski narod je doživeo kao "užasno poniženje", navodi Mond.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...