EKSKLUZIVNO! ZLOČINAC RAMUŠ HARADINAJ UBIO TROJE DECE DOK SU KLEČALI: Novi dokazi protiv krvnika iz terorističke OVK
Foto: Printskrin

EKSKLUZIVNO! ZLOČINAC RAMUŠ HARADINAJ UBIO TROJE DECE DOK SU KLEČALI: Novi dokazi protiv krvnika iz terorističke OVK

Politika -

Radna grupa za prikupljanje dokaza u rasvetljavanju zločina nad Srbima i ostalim zajednicama na KiM identifikovala grobnicu u kojoj je više od deset surovo ubijenih žrtava

U operativnoj zoni Dukađini (Metohija), gde je bog i batina bio komandant OVK Ramuš Haradinaj, kosovski premijer u ostavci, identifikovana je grobnica u kojoj je zakopano više od deset osoba srpske i nealbanske nacionalnosti, otkriva Kurir.

foto: Printskrin

Među žrtvama koje su zakopane u bunkeru u Đakovici je petočlana porodica sa troje dece, koja su brutalno likvidirana - u klečećem položaju metkom u potiljak.

Zločinci OVK, predvođeni Haradinajem, bunker su zatrpali đubretom i uginulim psima kako bi sakrili tragove.

Arhiva Tribunala

foto: Printskrin

Uprkos tome, „slučaj bunker“ u Đakovici identifikovala je Radna grupa za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad Srbima i ostalim nacionalnim zajednicama na Kosovu i Metohiji. Namera je da se proslede Specijalnom sudu u Hagu, pred kojim je Haradinaj osumnjičen za ratne zločine nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na KiM. Predsednik Radne grupe Milovan Drecun očekuje da protiv Haradinaja, koji je dva puta izbegao presudu pred Haškim tribunalom, sada bude podignuta optužnica i da pravda bude zadovoljena.

foto: Printskrin
foto: Printskrin

- Među žrtvama je porodica sa troje dece od 13, 16 i 17 godina iz Gnjilana. Egzekucija je izvršena tako što su deci, koja su klečala na kolenima, pucali metkom u potiljak. Za to je direktno odgovoran Ramuš Haradinaj, gospodar života i smrti u Đakovici, operativnoj zoni Dukađini. I njegov brat Daut Haradinaj. Očekujemo da odgovara za zločine - siguran je Drecun.

foto: Zorana Jevtić

Dokaze u „slučaju bunker“ našli su, kako dodaje, u arhivi Tribunala u Hagu, gde Haradinaj za to, iz čudnih i nepoznatih razloga, nije procesuiran.

Razvaljivanje zidova

Iz dokumenata u koja je Kurir imao uvid, bunker je otkrio italijanski kontingent Kfora 11. jula 1999, kad su pronašli jedno telo. Već 17. jula 1999. švedski forenzički tim posetio je lokaciju, pomenuli su tri tela ispred i neodređeni broj tela u bunkeru. I OEBS je 11. avgusta 1999. posetio bunker. Ni u jednom od tih izveštaja se ne vidi ko je odneo tela i gde su zakopana. A onda, 26. oktobra 2017, posle 18 godina, forenzički tim Euleksa identifikovao je grobnicu i novembra 2017. izvadio posmrtne ostatke tri žrtve. U aprilu i maju prošle godine iz bunkera su izvađeni posmrtni ostaci najmanje sedam lica.

foto: EPA

To je učinjeno, kako se vidi iz dokumentacije, pošto je podignuta ploča koja zatvara deo bunkera, razvaljeni su zidovi i uklonjeno je đubrište - flaše, kese i pseće kosti.

Kurir.rs/Biljana Bojić Foto:Printskrin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja