Sastanak završen oko podneva na fakultetu političkih nauka

KURIR TV UŽIVO NA FPN, ZAVRŠEN SASTANAK VLASTI I OPOZICIJE: Pogledajte ko je sve bio tamo, Đilasa nema! Nova runda za 10 dana (FOTO)

Politika -

Tema drugog okruglog stola finansiranje izbornih kampanja

BEOGRAD - Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu danas je održan drugi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

1 / 11 Foto: Zorana Jevtić

Sastanak je počeo nešto posle 9 časova. Kako možete videti na klipovima Kurir TV, među prvima su na sastanak došli Sonja Liht, Dragan Simić, Vladimir Orlić, Darko Glišić, Uroš Kandić, Dejan Đurđević, Đorđo Žujović, Dragan Maršićanin, Zoran Lutovac, Žarko Obradović, Miroslav Aleksić...

Današnjem skupu ne prisustvuju predstavnici Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Sastanak je počeo nešto posle 9 sati i, kako su ranije najavili organizatori, FPN i Fondacija za otvoreno društvo, razgovor se vodio po "Chatham House" pravilu, bez prisustva medija, a učesnici su davali izjave po završetku sastanka.

Sastanak je završen oko podne, a Milan Antonijević je najavio da će sledeći, o medijima, biti održan za desetak dana. Milan Antonijević je ocenio da je današnji sastanak bio konstruktivniji i konkretniji od prethodnog.

Aris Movsesijan iz Nove stranke rekao je da postoje stvari oko kojih postoji saglasnost, ali da ne može da kaže o čemu je reč, jer po "Chatham House" pravilu ne može da citira druge učesnike.

Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije konstatovao je da sistem finasniranja kampanja favorizuje velike stranke, u odnosu na manje i da nisu jednaki uslovi za sve u izbornoj trci.

Nebojša Zelenović kao predsedavajući Saveza za Srbiju u izjavi novinarima posle sastanka rekao je da je za razgovor o ostalim temama preostalo malo vremena, u pitanju su , kaže, nedelje, te ponovio da SzS neće učestvovati na izborima ako ne budu fer uslovi.

On je rekao da ostaje zahtev da se smene svi članovi REM-a i izaberu novi, visoko stručni, zatim je, navodi, potreban politički konsenzus oko novih članova RIK-a, i kao treći zahtev - smena direktora i članova Agencije za brobu protiv korupcije i postavljanje novih, stručnih ljudi, koji će profesionalno da rade.

Današnja, druga runda razgovora, počela je oko 9 sati i vođen je po "Chatham House" pravilu, bez prisustva medija.

Posle sastanka usledilo je obraćanje ispred ulaza FPN...

a potom se medijima obratio i predstavnik SNS Vladimir Orlić.

Gradonačelnik Šapca i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je novinarima pre početka skupa da će dobiti integralni snimak prvih pola sata izlaganja eksperata o temama današnjeg razgovora.

"To je dobar iskorak, da javnost bude upoznata sa onim što se dešava na sastanku. Ovo nisu tajni razgovori, ovo je otvorena stvar", rekao je Zelenović

Na pitanje da li to znači da će Dragan Đilas ipak doći, jer je on ranije rekao da neće učestvovati na skupu ako nema javnosti, Zelenović je odgovorio da je to pitanje za samog Đilasa.

Pre 9 sati, na FPN prvi su stigli predstavnici SNS, predsednik Izvršnog odbora Darko Glišić i funkcioneri Vladimir Orlić i Dejan Đurđević, kao i potpredsednik SPS Žarko Obradović.

Iz opozicije, stigli su i predsednik DS Zoran Lutovac, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, kao i Nenad Milić i Đorđo Žujović iz LDP, Vladimir Đurđić iz SMS, Aris Movsesijan iz Nove stranke, Dejan Šulkić iz DSS, predsednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, te predstavnici Pokreta slobodnih građana i LSV-a.

foto: Zorana Jevtić

Na FPN su došli i organizatori, Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo, Bojan Klačar iz Cesida, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Ispred FPN-a je i veliki broj novinarskih ekipa, kojima, prema ranijoj najavi, nije dozvoljeno da snime početak skupa.

foto: Zorana Jevtić

Današnji razgovor će biti posvećen finansiranju izbornih kampanja, pre svega u domenu unapređenja kontrole ovog segmenta izbora, a posebna pažnja biće posvećena upotrebi javnih resursa u izbornim kampanjama, funkcionerske kampanje, javnosti finansiranja kampanja i kontroli.

Organizatori su u pozivu naveli da su na učešće u dijalogu pozvani predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave temom.

foto: Zorana Jevtić

U pozivu se podseća da FPN i Fondacija za otvoreno društvo imaju u planu da organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe najkasnije na proleće 2020. godine.

U agendi skupa se navodi da ce dijalog otvoriti dekan FPN Dragan Simic i izvršni direktor Fondacije Milan Antonijevic, a potom ce predstavnici CRTA, CeSID i Transparentnosti Srbija predstaviti ekspertske analize posvecene problematici finansiranja izbornih kampanja.

Kako je najavljeno, tema drugog okruglog stola biće finansiranje izbornih kampanja, a organizacija Transparentnost Srbija objavila je preporuke u vezi sa tom temom koje će, prema najavljenom dnevnom redu skupa, predstaviti učesnicima.

Među predlozima su izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, zatim izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u delu koji se odnosi na razdvajanje javne i političke funkcije, kao i izmene drugih povezanih propisa, u vezi sa krivičnim gonjenjem krivičnih dela koja su u vezi sa nezakonitim finansiranjem kampanje.

TS predlaže da na tim izmenama rade tri posebne radne grupe, u čijem bi, proširenom sastavu, bili i predstavnici političkih stranaka i Agencije za borbu protiv korupcije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track