AFERA REKET I TORBA LUJ VITON TRESU SEVERNU MAKEDONIJU: Premijer Zaev u panici! Pušta Bokija 13 niz vodu!
Foto: Instagram

Potres

AFERA REKET I TORBA LUJ VITON TRESU SEVERNU MAKEDONIJU: Premijer Zaev u panici! Pušta Bokija 13 niz vodu!

Politika -

U frci: Premijer Severne Makedonije na sve načine pokušava da se ogradi od kontroverznog voditelja, koji je uhapšen zbog reketiranja biznismena. Plaši se šta bi još moglo da ispliva u javnost

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev na sve načine pokušava da se izvuče iz afere "reket", u koju je duboko upleten sa svojim saradnicima, među kojima je i njegov savetnik Zoran Bašanović, kao i specijalna tužiteljka Katica Janeva.

Zaev je, kako Kurir saznaje, odlučio da niz vodu pusti uhapšenog voditelja Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13, koji je iznudio 1,5 miliona evra u kešu od biznismena Jordana Kamčeva, da bi ga Janeva, inače štićenica tamošnjeg premijera, oslobodila pritvora.

Upleteni saradnici

Sa ovim reketiranjem Zaev je bio upoznat, potvrdio je i Boki 13 na procurelim snimcima, koje je objavio italijanski portal La Verita. Voditelj u razgovoru s reketiranim biznismenom govori da će se sastati sa Zaevim, koji je, kako tvrdi, upoznat sa njegovim slučajem, te da "neće biti problema". U nastavku, Boki 13 kaže da Zaev nije imao nikakvih primedbi na njihove dogovore, a onda se hvali poznanstvom s premijerom, koji ima poverenja u njega i čak mu tajne odaje, tj. govori mu "stvari koje niko drugi ne zna".

foto: Printscreen Youtube/La Verita, Printscreen YouTube/Vlada Republike Severne Makedonije, Aleksandar Jovanović

- Zaev je u panici, plaši se šta će još da izađe u javnost pošto je svestan da su on i njegovi saradnici, pre svih Bašanović, duboko upleteni u ovu aferu. Zato pušta Bokija 13 niz vodu i na sve načine se ograđuje od njega iako sve ukazuje da je umešan u ovaj slučaj koji je uzdrmao region - priča izvor Kurira iz Skoplja.

Fotke ga demantuju

A u prilog tome da makedonski premijer želi da se izvuče iz svega govori i to što se tokom vikenda oglasio povodom afere "reket", odbacujući bilo kakvu povezanost, saradnju ili komunikaciju sa Bokijem 13. Tvrdi da je sa njim pričao samo o humanitarnim aktivnostima, posle čega nisu imali nikakvu saradnju, a dodao je i da "istraga mora da otkrije sve detalje" i da "svako mora da odgovara za svoje postupke". Međutim, brojne fotografije s kontroverznim voditeljem potvrđuju da je Zaev prethodnih godina imao čestu komunikaciju i susrete s njim.

Podsetimo, Boki 13 je na saslušanju u policiji naveo da ima brojne dokaze da je Zaev umešan u ovu aferu, te da je sve na sigurnom mestu ukoliko mu se nešto dogodi u zatvoru. Kako je rekao, lako bi mogla da se otvori Pandorina kutija, a nije isključen ni pad tamošnje vlasti.

Aleksandar Vučić

BIĆE IZNENAĐENJA, A SREĆAN SAM ŠTO SU NEKI DALEKO SRBIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je komentarišući aferu "reket" da će tu, na osnovu saznanja iz dobro obaveštenih italijanskih krugova, biti još mnogo iznenađenja.

foto: Filip Plavčić

- Ne mešam se u pitanje drugih država. Po pitanju tužilaca i postavljanja spolja... priče kako će to da spase sve, na kraju spaslo je "luj viton" tašnu punu para. Zaev danas razume da sam bio u pravu kada sam govorio o određenim osobama i zašto sam srećan što su ta lica daleko od Srbije i mene.

Jonanes Han

NIKO NIJE IZNAD ZAKONA

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han poručio je da borba protiv korupcije na visokom nivou mora da se nastavi, bez prekida:

foto: EPA / Koča Sulejmanović

- Niko nije iznad zakona i ne može da bude nekažnjivosti. Relevantne vlasti, bez ikakvog mešanja, treba da istraže sva krivična dela i da krivce privedu pravdi.

I francuski ambasador u Skoplju Kristijan Timonije ocenio je da bi trebalo "da se vodi verodostojna istraga koja ne pravi distinkciju po tome sa koliko visoke pozicije su involvirani i kakve su njihove funkcije, a koja će pokazati da je vreme nekažnjivosti završeno".

Biljana Bojić/Foto:Instagram

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track