STRAŠNA PROVOKACIJA PRIŠTINE: Traže izvinjenje igumana VISOKI DEČANI zbog "genocida nad Albancima" i tvrde da je "manastir Dečani albanski"
Foto: Fonet

STRAŠNA PROVOKACIJA PRIŠTINE: Traže izvinjenje igumana VISOKI DEČANI zbog "genocida nad Albancima" i tvrde da je "manastir Dečani albanski"

Politika -

Albanskim provokacijama nad Srbima nikada kraja!

Albanci iz "Ali Hadre" u Dečanima traže od igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića da se izvini za, kako tvrde, genocid koji su srpska država i narod počinili nad kosovskim Albancima iz Dečana.

"Takođe, tražimo od igumana da se povuče od toga da provocira bezbednosnu situaciju u Dečanima, jer imanja i preduzeća Apiko i Iliria ne pripadaju manastiru Dečani, već imanja pripadaju ovim preduzećima i opštini Dečani. Podsećamo Savu i njegove podređene da nema Albanaca koji će preneti imovinu i preduzeća "Apiko" i "Ilirija" u vlasništvo manastira Dečani, jer je za nas odluka Ustavnog suda Republike Kosovo iz 2016. neprihvatljiva i nesprovodiva zato što ovaj dokument legitimiše odluke iz Miloševićevog vremena nasilnih mera", kažu albanski istoričari.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, govorio je prethodno za Glas Amerike, sekciju na albanskom jeziku o obavezi da se kao konačna sprovede odluka Ustavnog suda Kosova o vraćanju 24 ha uzurpirane zemlje ovom manastiru.

Takođe govorio je o tome kako vidi ulogu svoje crkve i manastira i sopstvenu ulogu u mirnom suživotu sa svojim albanskim komšijama.

Nasuprot njemu, sa tim se u istom programu nisu složili gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj i predsednik udruženja Ali Hadri iz Dečana Škodran Imeraj.

Nije prvi put da se ovo udruženje oglašava teškim rečima na račun manastira i bratije, posebno arhimandrita Save Janjića, čak i kada međunarodni predstavnici u javnost izađu sa podrškom manastiru. Pored optužbi, pretili su ultimatumima, protestima i blokadom puteva. Manastir Dečani nije jedini objekat SPC koji se trenutno proglašava albanskom nasleđem. Već dva meseca se razmjenjuju oštre optužbe zbog najpre neautorizovanih radova na ostacima saborne crkve novobrdskih i gračaničkih episkopa i predstavljanje ovog lokaliteta kao katoličkog nasleđa, a potom i zbog održavanja katoličke mise na istoj lokaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track