KO SE OVAJDIO OD AFERE "REKET": Boki 13 novac davao Vuku, Đilasu i Bošku! VIĐAO SE I SA ČEDOM
Foto: Zorana Jevtić, Dragana Udovičić, Filip Plavčić

Otkrivamo

KO SE OVAJDIO OD AFERE "REKET": Boki 13 novac davao Vuku, Đilasu i Bošku! VIĐAO SE I SA ČEDOM

Politika -

Sumnjivo... Jeremić više puta odlazio u Skoplje na sastanke s ljudima iz okruženja uhapšenog voditelja, a ključan je bio Bašanović, savetnik premijera Zaeva. SZS dobio pare, koje su odlazile za proteste protiv vlasti

Prljavi novac iz afere "reket", koja trese Severnu Makedoniju, ali i ceo region, odlazio je Savezu za Srbiju (SZS), i to preko Vuka Jeremića, otkriva Kurir.

Jeremić, koji je jedan od lidera SZS, više puta je odlazio u Skoplje, gde se sastajao s ljudima iz okruženja Bokija 13, među kojima je ključan Zoran Bašanović, savetnik premijera Zorana Zaeva.

Odlazili u Skoplje

- Na tim sastancima u Skoplju ranije je bio i Saša Mirković, bivši predsednik skupštine Zaječara, koji je sada u zatvoru zbog malverzacija s novogodišnjim paketićima u tom gradu. Organizator sastanaka je bio Bašanović, koji je dobar s Jeremićem, pa je sredio da srpska opozicija dobije novac. Ne zna se da li je to bila pozajmica ili ne, ali je sigurno da je novac odlazio za finansiranje protesta "Jedan od pet miliona". Reč je o sumi od više stotina hiljada evra. To praktično znači da je novac, osim Jeremiću, odlazio i drugim liderima SZS - Bošku Obradoviću i Draganu Đilasu - otkriva izvor Kurira.

foto: Printscreen Youtube/La Verita, Printscreen YouTube/Vlada Republike Severne Makedonije, Aleksandar Jovanović

Dodaje da je Bašanović bio zadužen da novac od Bokija 13 iz Severne Makedonije prebaci u Srbiju.

- Obavio je najmanje dve transakcije vredne više stotina hiljada evra, a plan je bio da tokom leta urade još, ali im se to izjalovilo kada je Jovanovski završio iza rešetaka, a onda i procurio snimak na kom je "luj viton" tašnu sa 1,5 miliona evra izneo iz kuće reketiranog makedonskog biznismena Jordana Kamčeva - kaže naš izvor.

Dobro se okoristili

Generalni sekretar partije Glas za Makedoniju Ljupčo Palevski kaže za Kurir da je ova biznis šema vrlo realna.

foto: Savez za Srbiju/Promo

- Odavde se finansiralo sve što je protiv srpskog predsednika Aleksandra Vučića. To je sigurno. Od tog reketa su se određene srpske strukture dobro okoristile. Zna se da je Dragan Đilas više puta dolazio kod Zorana Zaeva, a jasno je šta je interes - novac. I to nije samo Đilasu nego i čitavoj opozicionoj bulumenti iz Srbije, od Jeremića, Boška Obradovića, koje nikakva politička ideologija ne spaja osim ekonomskog interesa. Više nego jasna je i uloga Bašanovića, sve ih je spojio samo uticaj i keš - kaže Palevski.

Slab na srpske političare VIĐAO SE I SA ČEDOM

Toplo dobredojde na gostinot od Belgrad Ceda Jovanovic ??✌???

A post shared by Boki 13 (@boki13official) on

I lider LDP Čedomir Jovanović sastajao se s Bokijem 13 u Skoplju. O tome svedoče fotografije sa Instagrama koje je Jovanovski objavio u septembru prošle godine. Oni su sedeli u jednom skopskom restoranu, a komentarom na društvenoj mreži Boki je Čedu nazvao "beogradskim gostom" i poželeo mu toplu dobrodošlicu.

foto: Marina Lopičić

Marko Nicović NOVAC IZ CRNOG FONDA

Makedonija, Kosovo i Crna Gora oduvek su bile baze za pružanje logistike prilikom pravljenja haosa u Srbiji, ocenjuje bivši šef beogradske policije Marko Nicović:

- Da bi se nešto realizovalo, neophodan je novac, a on dolazi iz crnog fonda. Uzmite to da ni Crna Gora, ni Kosovo, ni Makedonija godinama nisu zaplenile veće količine droge. Od toga dolazi novac. Sigurno da su i neki ljudi iz Srbije uključeni u to.

Kurir.rs/Ekipa Kurira/Foto: Zorana Jevtić, Dragana Udovičić, Filip Plavčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track