VUČIĆ I ZEMAN POSLE SASTANKA U PALATI SRBIJA Vučić: Češka jedan od najvećih investitora u Srbiji! Zeman: Opet ću postaviti pitanje mogućnosti preispitivanja stava o Kosovu (KURIR TV)
Foto: Kurir

ZVANIČNA POSETA ČEŠKOG PREDSEDNIKA

VUČIĆ I ZEMAN POSLE SASTANKA U PALATI SRBIJA Vučić: Češka jedan od najvećih investitora u Srbiji! Zeman: Opet ću postaviti pitanje mogućnosti preispitivanja stava o Kosovu (KURIR TV)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je dočekao u Palati Srbija predsednika Češke Miloša Zemana.

Potpisani su sporazumi između Ministarstava odbrane dve zemlje.

- Imao sam čast da razgovaram s iskrenim prijateljem našeg naroda, koji ima impresivnu biografiju. Želim mu da još mnogo godina sačuva briljantno bistar um i reputaciju čoveka koji misli uvek svojom glavom i u interesu svoga naroda, a ne u interesu dnevne politike moćnih zemalja. Razgovori su bili i efikasan, o bilateralnim odnosima i konrekretnim problemima. Više smo nego utrostručili našu robnu razmenu. razmena dve zemlje iznosila 340 mililna evra, prošle godine 1,04 milijarde evra. Očekujemo da ove godine bude 1,15 milijardi evra. Zahvalan sam Češkoj što je postala jedan od najvećih investitora u Srbiji, čak četvrta. Naša saradnja može još mnogo bolje brojeve da donese - izjavio je predsednik Vučić.

Kao velike investicije istakao je investicije češke PPF grupe u Telenor, kao i da je Karlovarska kupila Knjaz Miloš.

Vučić kaže da su brojne i druge investicije i projekti posebno u oblasti saobraćaja i osvetljavanja gradova.

foto: Kurir

On je dodao da se pre nekoliko dana sastao i sa češkim premijerom i najavio da će biti gost Zemana i Višegradske grupe u Pragu 3. oktobra.

- Češka ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti od 2,2 odsto, a Srbija 10,3 odsto. Naša zemlja je mnogo snizila nezaposlenost prethodnih godina. Verujem da možemo mnogo više da uradimo, značajna je naša saradnja u oblasti inovacija, nauke, veštačke inteligencije i robotike. Verujem da ćemo i u odbrambenoj industrji, sa Zbrojevkom i Tratrom, naći zajednickci interes za saradnju. Mnogo toga je otvoreno za nas. Razgovarali smo o politici i teškoćama sa kojima se Srbija suočava na svom evropskom putu i sa Kosovom - kaže Vučić.

On je dodao da su se njih dvojica u mnogo čemu usaglasili.

- Predsednik Zeman ne krije da iskreno voli našu zemlju i narod, retki su takvi ljudi.

Predsednik Zeman je izjavio da smatra da su Vučić i on blizanci.

- Još jednom želim da se zahvalim Srbiji što je stala na našu stranu i `38 i `68 godine, kada su nas okupirali Sovjeti. Mi imamo šta da otplaćujemo i zato sam ovde. Niko ne može privrednike da natera da dođu u Srbiju, ako to ne žele - kaže Zeman.

foto: Kurir

On je kazao da je bio iznenađen koliko je duboka saradnja dve zemlje.

- Svaki političar treba da brani interese svoje države a ne da bude marioneta stranih vlasti, bilo koje. Iskreno cenim prijateljstvo naša dva naroda, a upravo zbog toga iako ovo često ne govorim, sutra ću se susresti s Emirom Kusturicom koji je studirao u Češkoj, i na osnovu preporuke dodeliću mu medalju za zasluge 28. oktobra. To je simbol za one ljude koji su studirali u Pragu i sada deluju u Srbiji.

- Haški tribunal je objavio pre nekog vremena vest gde je izrazio upozorenje u vezi ratnih zločina kosovskih predstavnika, i mislim da je zato Haradinaj dao ostavku. Mislim da država koju predvode ratni zločinci, ne bi trebalo da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja- zaključio je Zeman.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da je Srbija zahvalna Zemanu na podršci kada je Kosovo u pitanju.

- Nastavićemo politiku vojne neutralnosti jer je to odluka i Skupštine ali i naroda. Siguran sam da je to najbolja odluka. Jer time brinemo i o sebi, o čuvanju svog neba, ali imamo i dobre odnose sa NATO i dobru saradnju - istakao je Vučić.

Rane srpskog naroda iz 1999. godine nisu zacelile, podvukao je Vučić.

- Gledamo u budućnost, radimo svoj posao, činimo sve da zemlja ima mir i sigurnost, da nam se ne ponove ratovi iz 20. veka, već da ovo bude vek mira. Ali, da možemo zaboravimo šta se dešavalo pre 20 godina, ili u svetskim ratovima, to za Srbe nije ni lako ni jednostavno", rekao je Vučić.

Zeman je dodao da ukoliko će Srbija nastaviti u ovom pravcu postaće članica EU, neće biti prva.

- Tamo je već Austrija, koja ima isti model - kaže Zeman.

Kada je u pitanju povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova, češki predsednik je rekao da mu se čini da to ne ide dobro.

- Nisam diktator. Ono što mogu da uradim je da kada budemo imali savetovanje špice ustavnih predstavnika postaviću pitanje da se povuče priznanje, jer mi je drago da ministar Metnar je već izjavio da je greška priznanje Kosova. On će verovatno biti na mojoj strani, kako će sve biti videćemo za mesec dana - poručio je Zeman.

- Nisam očekivao da će Zeman da pokreće neku inicijativu i hvala mu na tome. Njegove reči dopiru do sve više ušiju u Evropi.

Bivši mađarski ministar pravde Laslo Tročanji predložen je za komesara za proširenje, a Vučić je to podzravio.

- Neko ko je iskren prijatelj regiona i Srbije, posvećen čovek, verujem da će to značiti mnogo u daljem napretku Srbije. Verujem da ćemo imati veću podršku- izjavio je Vučić.

Kada je u pitanju odnos s Hrvatskom, Vučić je istakao da je uvek želeo bolju saradnju s ovom zemljom i da će je želeti i u budućnosti.

On je to rekao povodom izjave Zorana Milanovića da će, ako pobedi na predsedničkim izborima u Hrvatskoj, svesti na minimum odnose sa Srbijom i da Vučić neće moći da se šeta "lijepom njihovom".

- Na to da bi želeli u Hrvatskoj da se smanje odnosi sa Srbijom na minumum i da se neko ne šeta. Ja se vrlo retko šetam bilo gde, nisam ni atletičar, niti kao ministri Zoran Djorjdević i Siniša Mali. Ne šeta mi se nigde, ne idem na more u Hrvatsku, niti sam išao od raspada Jugolsavije, niti planiran da idem - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše Milanovićevu izjavu.

Kaže da je čak i onom komičaru, "fejk Milanoviću" to rekao, kada su pokušvali da ga nameste kako priča sa Milanovićem.

- Neću da tražim neko da nas voli i da se izvinjavam. Vreme kad su se Srbi onižavali i klačali i molili zta lepu reč su prošla. Nemamo ništa protiv njih. politiku Srbije vodiće građani, a ne neko sa strane - zaključio je Vučić.

Nakon tet-a-tet sastanka dvojice predsednika, usledio je plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

1 / 8 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministri Srbije i Češke danas su, u okviru posete delegacije te zemlje, potpisale dva sporazuma o saradnji, u prisustvu predsednika, Aleksandra Vučića i Miloša Zemana.

Sporazum o saradnji vlada Srbije i Češke u oblasti odbrane potpisali su ministri odbrane Aleksandar Vulin i Lubomir Metnar.

Memorandum o razumevanju između Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije i Ministarstva industrije i trgovine Ceške o saradnji u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike potpisali su ministri Nenad Popović i Karel Havliček.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track