ZAVRŠEN SASTANAK VIŠEGRADSKE GRUPE U PRAGU: Podržaćemo Srbiju na evropskom putu! Vučić: Budite naši zastupnici u Briselu, ne tražimo milostinju, nego poštovanje i podršku! U našoj zemlji žive ljudi, a ne klikeri (KURIR TV)
Foto: Printscreen/RTS

tema "Eu i Zapadni balkan"

ZAVRŠEN SASTANAK VIŠEGRADSKE GRUPE U PRAGU: Podržaćemo Srbiju na evropskom putu! Vučić: Budite naši zastupnici u Briselu, ne tražimo milostinju, nego poštovanje i podršku! U našoj zemlji žive ljudi, a ne klikeri (KURIR TV)

Politika -

U dvorcu Lani u Pragu održan je Samit Višegradske grupe (V4), na kojem je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na poziv češkog predsednika Miloša Zemana.

Nakon sastanka, svi učesnici Samita su se obratili medijima:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su imali otvorene razgovore, zahvalivši se predsedniku Zemanu na pozivu da prisustvuje sastanku jer je to veoma važno za Srbiju.

foto: Kurir TV

"Nadam se da će nam pomoći da proces učine bržim i lakšim za Srbiju. Otvoreno sam govorio sa našim prijateljima iz Višegradske grupe i Slovenije. Rekao sam da u Srbiji žive ljudi, da mi nismo klikeri, da se proces odužio i zato sam molio članicama ove grupe da nam pomognu po tom pitanju. Mi Srbi i građani mogu slobodno da kažu da imaju prijatelje koji hoće da nam pomognu. Mi vas molimo da vi budete zastupnici Srbije u Briselu, jer smatramo da mi kao odani prijatelji možemo da doprinesemo razvoju EU. Nadam se da ćemo jednog dana biti deo vašeg kluba, a vi ćete uvek imati našu podršku", rekao je Vučić.

Vučić je odgovaravši na pitanje čeških novinara rekao da je Srbiji potrebno da neko otvoreno govori pred svim evropskim predstavnicima o Srbiji i Zapadnom Balkanu.

foto: Kurir TV

"Ne tražimo milostinju, već poštovanje i podršku za našu zemlju. Mi samo želimo da znamo ako ispunimo uslove možemo li da budemo članica EU kako bismo znali kakva je naša budućnost. Nadamo se velikoj pomoći Višegradske grupe, ali ne očekujemo bilo šta. Hvala im na tome što su bili otvoreni da nas saslušaju", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je govorio i o kosovskom pitanju, kao i da je važan kompromis.

"Mi ne možemo da ulazimo u unutrašnje stvari Češke Republike, ali smo zahvalni što su nas pozvali da kažemo šta imamo. Došao sam ovde da molim za podršku, nemamo pravo da tražimo ili zahtevamo bilo šta. Danas su velike nade su usmerene ka ovom našem skupu i mi se uzdamo u njihovu veliku podršku i siguran sam da ćemo je i dobiti, kao što će je i Srbija pružiti njima. Ja sam danas tražio da se pozicija sagleda iz drugačijeg ugla i da se pronađu rešenja koja će biti dalekosežnija za dalju budućnost", rekao je Vučić.

Predsednik Češke Miloš Zeman, zemlje domaćina, koji je i uputio poziv Vučiću za učešće na skupu, što se tumači i kao neka vrsta presedana, istakao je da sve članice ovog saveza podržavaju pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

foto: Kurir TV

"Drago mi je što mogu da vas obavestim da svi predsednici jednoglasno podržavaju pristupanje Srbije u EU. Spremni su da tom učlanjenju pruže maksimalnu pomoć", kazao je on na konferenciji za štampu.

Predsednik Mađarske Janoš Ader rekao je da su razgovorili o proširenju EU, dodavši da je zadatak nove Evropske komisije da ako zemlje kandidati ispune sve uslove, eliminišu gubitak poverenja do kojeg je došlo u prošlosti zbog odlaganja članstva, te da odmah realizuju politiku proširenja na te zemlje.

foto: Kurir TV

"Razgovarali smo i o integraciji balkanskih zemalja u EU, kao i prijem Srbije. Sve zemlje prisutne ovde su za ulazak Srbije u EU, to je novost, o tome smo pričali i želimo da ukažemo da naša pozicija ostaje nepromenjena. Ako Srbija ispuni sve uslove i EU treba da bude povećana", rekao je predsednik Mađarske.

Predsednik Poljske Andžej Duda je rekao da je zadovoljan sastankom i da svi mogu da sarađuju zajedno.

foto: Kurir TV

"Pričali smo o klimatskim promenama i da sve zemlje moraju da se bave time. Moramo da pređemo na ekološki dobra goriva, da ne bude tereta na građane niti da se odrazi na nezaposlenost. Moramo da obezbedimo nastavak ekonomskog rasta i istovremeno štitimo klimu i da je to jedini način da očuvamo zemlju", rekao je predsednik Poljske.

On je rekao da EU treba da otvori vrata zemljama koje još nisu članice, kao i da mora postojati jasni rokovi.

foto: Kurir TV

"Jasno smo rekli predsedniku Srbije da ćemo ga podržati na evropskom putu i nadam se da će izdržati taj test", rekao je on.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova rekla je da je EU otvorena i da je ključno da je EU spremna da primi nove članice.

foto: Kurir TV

"Hvala predsedniku Zemanu na organizaciji ovog skupa. Jasno je da će članice EU postaviti nove prioritete, i mnoge zemlje će biti suočene sa ekonomskim promenama, brojnim izazovima. Verujem da će evropske institucije ostati naš saveznik", rekla je Čaputova.

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da cilj Slovenije da budu aktivni član i da zajedno sa drugim zemljama žele da otvore nova poglavlja.

foto: Kurir TV

"Drago mi je što sam mogao da učestvujem na ovom sastanku. Naš zadatak je da objasnimo ostalim zemljama EU da proširenje može biti dobro", rekao je on.

1 / 11 Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Vučić doputovao je kasno sinoć u Prag gde je na aerodromu dočekan uz postrojenu počasnu gardu i srpsku i češku zastavu.

foto: Printscreen Tanjug

Sastanku Samita Višegradske grupe, čiji je domaćin predsednik Češke Miloš Zeman, prisustvovaće i predsednica Slovačke Zuzana Čaputova, predsednik Mađarske Janoš Ader, predsednik Poljske Andžej Duda i predsednik Slovenije Borut Pahor.

Vučić će učestvovati na samitu, čija je tema "EU i Zapadni Balkan", na poziv češkog predsednika Miloša Zemana, koji je pre dve sedmice boravio u poseti Beogradu.

Predsednik je na Instagram profilu napisao da je ovo važan dan za Srbiju i važan susret.

"Posebno smo počastvovani što možemo da prisustvujemo sastanku Višegradske grupe", napisao je on.

Nakon sastanka biće održana zajednička konferencija za štampu, na kojoj je planirano obraćanje svih ucesnika.

Poziv predsedniku Srbije na sastanak ove grupe centralno-evropskih zemalja došao je nakon sastanka Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe, u Bratislavi, na kojem su konstatovani napori Srbije u sprovođenju reformi, te ocenjeno da bi ti napori trebalo da budu valorizovani povećanjem broja otvorenih i zatvorenih poglavlja.

Srbija je tako prva zemlja Zapadnog Balkana koja je pozvana na samit, a domacin sastanka, češki predsednik, uputio je Vučiću poziv za skup.

Inače Višegradska grupa okuplja region koji je sve značajniji u EU, ali okuplja i ekonomije sa najvećim rastom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track