Stefanović: Dogovor Skupštinu gradi
Foto: Tanjug

Stefanović: Dogovor Skupštinu gradi

Politika -
Jačanje demokratičnosti, otvaranje prema građanima i veća kontrolna uloga parlamenta - biće to moji zadaci, poručio novoizabrani predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović

BEOGRAD - Novoizabrani predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je duh parlamentarizma u skladu sa polemikama i strastima, ali da je u raspravi u parlamentu to svedeno na pristojne okvire, konstituisana je Skupština, i spremna je za dalji rad.O svojim osnovnim ciljevima i vizijama, rekao je u intervjuu za RTS da parlament danas nije u dobrom položaju, da ne uživa ugled kakav bi trebalo prema nadležnostima."Jačanje demokratičnosti u parlamentu i njegovo otvaranje prema građanima, pa i internet prenosi sednica odbora, biće to moji zadaci, kao i da se mišljenja čuju, da građani vide debate, da pokažemo kontrolnu ulogu parlamenta i da on ima pravo da kontroliše nosioce izvršne vlasti, jer nije njihova produžena ruka", tvrdi Stefanović.Kroz razgovor sa svima pokušaće da unapredi rad parlamenta i insistiraće da se podnose informacije koje parlament traži, kako se troši novac građana Srbije. "Postoji jedna nova vlast koja tu nije da bi sebe obogatila, već razmišlja o Srbiji", tvrdi Stefanović.Težak zadatak je u pitanju, ali ključ je u razgovoru sa ljudima, rekao je Stefanović. "Radićemo na tome da svi predstavnici poslaničkih grupa što je više moguće budu zadovoljni. Trudio sam se i danas da se tako ponašam, ne samo kao partijski čovek. Mi smo danas predložili četiri potpredsednika, ali smo uvažili zahtev LDP-a i podržali smo da još jedan potpredsednik Skupštine bude iz opozicije"."Kreiranje novog, budućeg poslovnika je ozbiljna stvar, voleo bih da sve poslaničke grupe budu oko toga složne i saglasne, jer ja želim da štitim i prava onih koji nemaju mogućnost da većinom nešto izglasaju", istakao je novi predsednik parlamenta.

Zastupam šire interese od partijskih Stefanović najavljuje konsultacije sa svim predstavnicima poslaničkih klubova, kako bi se napravio dogovor. "Praksa je u prethodnom sazivu bila drugačija, mi ćemo biti mnogo korektniji prema opoziciji, ali ja se kao predsednik Skupštine trudim da zastupam šire interese od partijskih", kaže Stefanović. Dogovor o predsednicima odbora biće postignut naknadno, ali Sefanović ističe da predsednik odbora u Skupštini nema moć da odlučuje ako većina glasa drugačije. "Mi želimo ne samo puko preglasavanje, nego pravo na dobijanje informacija". Poslovnik nalaže da ni u jednom odboru opozicija nema većinu i Stefanović kaže da je to normalno, ali da će se vladajuća većina truditi da bude korektna. "Ja ću se truditi da pomirimo stavove, jer želimo da razgovaramo". Navodi da je jačanje uloge odbora veoma važno, jer će i članovi i oni koji to nisu, imati prilike da učestvuju u radu, kao što je i predsednik Skupštine prvi među 250 poslanika. "Izmene zakona o vladi i ministarstvima nam omogućuju da izaberemo novu vladu, to je redefinicija odnosa, delokruga rada, i omogućuje da novi ministri budu izabrani u skladu sa željom da smanjimo vladu. Prethodna vlada je imala stotine kancelarija, zavoda, agencija, a mi se ozbiljno spremamo kako da najveći broj njih, pa i dupliranih, ukinemo", poručuje Stefanović. Predsednik Skupštine kaže i da je u prethodnom periodu bilo "mnogo lažnih zalaganja". "Stvarala se drugačija slika, ljudi su dovođeni u zabludu, jer su mnoge takozvane nezavisne institucije zapravo veoma bile zavisne. Predizborna kampanja je bila primer kako kampanja ne treba da izgleda, to je činjenica, i bačena je ozbiljna sumnja na to kako teče demokratija u Srbiji", kaže Stefanović. Objašnjavajući svrhu Predlog izmena Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti, Stefanović je rekao da se menja samo jedan član koji se odnosi na imenovanje sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost. To više neće biti šef kabineta predsednika, već će ga imenovati predsednik Srbije. Stefanović poseća da je SNS izrazila želju da Aleksandar Vučić bude prvi potpredsednik Vlade koji će se baviti bezbednošću i borbom protiv kriminala.

Neće biti protekcije U narednim mesecima neće biti protekcije, oni koji se ogreše o zakon, biće u postupcima, bez obzira da li su članovi neke partije, ili nisu. Poručuje da je u pripremi zakon o javnim nabavkama, koji će omogućiti drugačiju i bolju kontrolu u toj oblasti, jer bilo je mnogo zloupotreba. "Moguće je uštedeti godišnje čak do 500 miliona evra, promenom tog zakona, a građani će bolje živeti". Stefanović kaže da još nije razgovarano o promeni Ustava, da je SNS kao stranka imala inicijativu za smanjenje broja poslanika, jer ta ušteda je potrebna, ali za svaku inicijativu potrebna je većina. "Videćemo kakve sve projekte vlada planira, ako do toga bude dolazilo, biće ozbiljne rasprave u parlamentu". Što se tiče Kosova, Stefanović smatra da praksa da se parlament samo obaveštava o nekim odlukama, mora da se promeni. "O svim dokumentima o tome na šta se Srbija obavezala, mi smo kasnije saznavali, a o platformi za pregovore i koliko daleko mogu da idu pregovarači, to se ticalo Skupštine, i Republike Srbije, a ne bilo kog administrativnog službenika". O primedbama na račun toga da nema mnogo iskustva, kaže da je spreman na svaku kritiku, da mu je drago da postoje drugačija razmišljanja i sloboda da se kaže ono što se misli. "Bavio sam se i privrednim poslovima, bio sam direktor u 'Interspidu', radio sam u 'Jabuci', trudio sam se i tamo, a u politici sam doprinosio i u borbi pritiv korupcije, bio sam deo tima koji je nametnuo jednu novu vrstu politike, koja ide u korist građanima Srbije", rekao je Stefanović. Novi predsednik Skupštine se nada podršci kolega iz SNS-a, ali i drugih stranaka, jer se neće stideti da se iskusnijima od sebe obrati za pomoć kada to bude potrebno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja