DEMOKRATA ŽESTOKO ISPROZIVAO ŠEFA PARTIJE! Radoslav Milojičić: Stidim se Zorana Lutovca
Foto: Stefan Jokić

RASULO

DEMOKRATA ŽESTOKO ISPROZIVAO ŠEFA PARTIJE! Radoslav Milojičić: Stidim se Zorana Lutovca

Politika -

Podela Svrstali ste DS u kolonu sa Šešeljem, Dverima i Mlađom Đorđevićem. Tužno, poručio poslanik DS posle odluke vrha stranke da bojkotuju dijalog vlasti i opozicije uz posredstvo EU

U Demokratskoj stranci žestoko su izrevoltirani potezom Predsedništva DS sa šefom Zoranom Lutovcem na čelu, koje je u ponedeljak posle tročasovne sednice odlučilo da ta partija ne učestvuje u razgovorima vlasti i opozicije, kojima će posredovati predstavnici Evropskog parlamenta.

Demokrate zameraju Lutovcu što je izašao s tim stavom uprkos prethodnim odlukama poslaničkog kluba i Glavnog odbora DS da se razgovara s prijateljima iz međunarodne zajednice.

Ozbiljna kriza

To je produbilo krizu između lidera i poslanika DS u parlamentu, koji su se prošle nedelje izjasnili da na pregovore idu i za svoje predstavnike delegirali Lutovca i Balšu Božovića. Znatan deo demokrata smatra da je za ovakvo ponašanje Lutovca glavni krivac Dragan Đilas.

- DS je osnovan na evropskim vrednostima i željom da Srbija bude član EU. Strašan udarac za DS i Srbiju je načinjen od onih koji su glasali da DS ne razgovara s predstavnicima EU. Razgovor nema alternativu, dozvolili ste da Vučić bude jedini zastupnik takve politike u Srbiji, a DS svrstali u kolonu sa Šešeljem, Dverima i Mlađom Đorđevićem... Tužno - konstatovao je poslanik DS Radoslav Milojičić na društvenoj mreži Fejsbuk.

On je potom ismejao akciju svog šefa i ostalih lidera SZS, koji na saobraćajne znakove lepe plakate s natpisom „Bojkot“. Ispod postavljene fotografije na Fejsbuku, na kojoj Lutovac prelepljuje tablu Barajeva, Milojičić je napisao niz smajlija. Na pitanje da li oseća stid, on je odgovorio:

- Kako da ne osećam kada ovo rade sa našom strankom - naveo je Milojičić i potom isprozivao i Đilasa, koji je u vreme kada je vodio DS izbacio neke viđene funkcionere stranke, među kojima je bio i Vuk Jeremić.

Kompletni Idioti

- I naš GO, a i Ujedinjenog DS doneo odluku da nastavljamo pregovore i borbu za fer uslove, a neki kompletni idioti su poizbacivali predsednika sveta i potpredsednike iz DS, tako da me od takvih ne čudi ništa - zaključio je Milojičić.

Dolazak na pregovore, koje bi trebalo da vode nekadašnji evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, najavili su PSG, NS, SDS, kao i stranke vlasti.

Ana Brnabić OPOZICIJA NEODGOVORNA

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da je odluka dela opozicije da ne učestvuje u razgovorima vlasti i opozicije u Skupštini, kojima će posredovati EP, pokazatelj njihove neodgovornosti. - Svaki dogovor je moguć kada razgovarate s ljudima koji su odgovorni, a mi ćemo razgovarati sa svakim ko želi da preuzme odgovornost. Ako oni to ne žele, to je njihov problem. Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naveo je da je ponuda EP da posreduje u pregovorima o izbornim uslovima naišla na dobre reakcije, ali da on ne može da sudi o tome ko će doći, a ko ne: - Rano je reći da očekujem bilo šta. Treba pustiti da se dijalog odvija.

SZS UNIŠTIO DEMOKRATSKU STRANKU ĐILAS POJEO DS

foto: Zorana Jevtić

Protiv odluke da se ne ide na pregovore vlasti i opozicije na sednici Predsedništva DS glasali su - šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić, poslanice Aleksandra Jerkov i Gordana Čomić, kao i predsednik beogradskih demokrata Danilo Bašić. Oni, kao i ostale demokrate, juče su odbijale zvanično da govore o potezu Lutovca, ali većina s kojima smo razgovarali tvrde da je njegov potez sramotan.

- Šokirani smo. Lutovac je poništio odluku GO, što je neprihvatljivo. Čim je doneta odluka u poslaničkom klubu, odmah su Đilas i Marinika Tepić poručili da niko iz SZS neće ići na razgovore. I šta je usledilo?! Odluka Predsedništva. SZS je pojeo DS. Đilas je pojeo DS. Lutovac je pod Đilasovim uticajem organizovao sednicu Predsedništva i izdejstvovao spornu odluku. Đilas ucenjuje Lutovca, kao i DS, zbog duga i kamate na taj osnovni dug - priča izvor Kurira.

SUSRET S POSREDNICIMA U DIJALOGU BOŽOVIĆ I VUČKOVIĆEVA S FLEKENŠTAJNOM

foto: BETA, Dado Đilas

Nakon poništavanja odluke Glavnog odbora DS da se ode na razgovore sa EU parlamentarcima, koji se održavaju u Skupštini Srbije radi posredovanja između vlasti i opozicije o izbornim uslovima, poslanici Demokratske stranke Balša Božović, Nataša Vučković i Dejan Nikolić bili su sinoć na večeri s Knutom Flekenštajnom u organizaciji nemačke fondacije Fridrih-Ebert-Štiftung (FES), saznaje Kurir.

- Ostaje neizvesno da li će se poslanici DS pojaviti na sastanku i pregovorima vlasti i opozicije u organizaciji predsednika spoljnopolitičkog odbora Dejvida Mekalistera, dok su medijatori u tom procesu Flekenštajn i Kukan, kao bivši parlamentarci EU parlamenta - kaže izvor Kurira.

(Kurir.rs / Biljana Bojić / Foto:Stefan Jokić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track