Najnovije vesti

DRAMATIČNO UPOZORENJE EPISKOPA IRINEJA NA SAJTU SPC: Grčko priznanje autonomije Ukrajinske crkve poslednji korak ka ambisu i raskolu pravoslavlja
Ilustracija, Foto: Printscreen

prete teške posledice

DRAMATIČNO UPOZORENJE EPISKOPA IRINEJA NA SAJTU SPC: Grčko priznanje autonomije Ukrajinske crkve poslednji korak ka ambisu i raskolu pravoslavlja

Politika

Episkop bački Srpske pravoslavne crkve Irinej je saopštio da je arhiepiskop atinski Jeronimos, poglavar Grčke pravoslavne crkve kojoj "Carigrad nikad nije ni priznao pravu i punu autokefalnost", priznao "takozvanu Pravoslavnu Crkvu Ukrajine, sklepanu od ukrajinskih raskolničkih grupacija".

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Jerarhija Pravoslavne crkve Grčke je 12. oktobra na vanrednom sastanku na zahtev Vaseljenske patrijaršije prihvatila autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve. Ta odluka je tada u medijima ocenjena kao "odluka od posebne političke vrednosti, jasna poruka podrške Vaseljenskoj patrijaršiji, poslata u svim pravcima".

Episkop bački SPC Irinej piše da su na osnovu te odluke u subotu vaseljenski patrijarh Vartolomej i arhiepiskop atinski Jeronimos služili liturgiju u Solunu, tokom koje je Jeronimos u molitvi pominjao "lažnog mitropolita 'kijevskog i sve Ukrajine' Epifanija Dumenka". U saopštenju koje je na sajtu SPC, Irinej piše da je taj postupak "poslednji korak pred ambisom još dubljeg i opasnijeg raskola u vaseljenskom Pravoslavlju".

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Irinej navodi da je Sveti Sinod Moskovske Patrijaršije već zvanično saopštio da će "priznavanje ukrajinskih raskolnika kao Crkve od strane Atine imati za posledicu brisanje imena Arhiepiskopa atinskog iz diptiha Ruske Pravoslavne Crkve i prekid opštenja sa svim arhijerejima Grčke Pravoslavne Crkve koji usvoje Arhiepiskopov stav i budu sasluživali s raskolnicima iz Ukrajine koji u stvari nemaju nikakav svešteni čin, niti uopšte pripadaju Pravoslavnoj Crkvi".

Taj raskol, piše Irinej, "nije izazvala Ruska Pravoslavna Crkva, nego isključivo Carigradska Patrijaršija, a za njegovo eventualno produbljavanje i produžavanje odgovornost će snositi i Jeladska (Grčka) Pravoslavna Crkva kao dosad jedina koja je, posle dužeg opiranja, 'legla na rudu' i postupila po instrukcijama Fanara (Vaseljenske patrijaršije), Vašingtona i Bog zna koga sve još".

"Ako se ne trgne u poslednji čas, (grčki) arhiepiskop Jeronim će podeliti odgovornost pred Bogom, Crkvom i istorijom s patrijarhom Vartolomejem, koji, nažalost, zaboravlja da je on u prvom redu episkop Konstantinopolja, danas Istanbula, a da titula 'vaseljenski patrijarh' zapravo označava prvog episkopa vizantijske 'vaseljene', kako je u zvaničnoj ideologiji nazivana Romejska ili Istočnorimska Imperija", piše Irinej.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP / Lefteris Pitarakis

Ta Vartolomejeva titula, nastavlja episkop bački, "ne označava 'episkopa sve vaseljene', odnosno planete Zemlje, kako suštinski glasi savremena novatorska i, reći ću bez zazora, nepravoslavna crkveno-politička ideologija Vaseljenske Patrijaršije, Fanara ili kako već ko voli da se izrazi".

"Stav Srpske Pravoslavne Crkve, saborski formulisan, ostaje neizmenjen: nepokajane ukrajinske raskolnike ne priznajemo ni za pripadnike Crkve, a kamoli za normalnu autokefalnu Pravoslavnu Crkvu", piše na kraju saopštenja koje je potpisao episkop bački Irinej.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...