VUČIĆ NA CEREMONIJI: Novi američki ambasador Godfri predao akreditive, a onda NA SRPSKOM rekao ovo predsedniku Srbije!
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

primopredaja

VUČIĆ NA CEREMONIJI: Novi američki ambasador Godfri predao akreditive, a onda NA SRPSKOM rekao ovo predsedniku Srbije!

Politika -

Posle američkog, Vučić je primio i akreditive novog crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Entonija Godfrija.

1 / 3 Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je poželeo dobrodošlicu novom ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju i izrazio nadu da je obostrana želja da se odnosi dveju zemalja vrate na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, i da ćemo se u budućnosti više podsećati na ono što nas povezuje.

"Šta Vučić očekuje od novog ambasadora SAD"

Vučić je izjavio danas da od novog američkog ambasadora u Srbiji Entonija Godfrija ne očekuje ništa drugo osim da će zastupati interese svoje zemlje, kao što i mi, ističe, zastupamo interese svoje države.

"Imali smo dobar otvoren razgovor jutros i to je sve", rekao je Vučić novinarima upiatan za očekivanja od novog ambasadora SAD u Srbiji. Godfri je juče stigao u Beograd, a danas je predsedniku Srbije predao akreditivno pismo.

"To je kao kad me pitate šta očekujem od ambasadorke Kine Čen Bo, a očekujem da je vidim svaki dan, da razgovaramo o svim važnim pitanjima i da nešto dobro uradimo za Srbiju i Kinu", dodao je Vučić.

Ambasador Godfri je, prilikom predaje akreditivnih pisama, na srpskom jeziku rekao da u ime predsednika Donalda Trampa, državnog sekretara Majka Pompea i naroda Sjedinjenih Američkih Država, prenosi predsedniku i svim građanima Srbije najbolje želje.

"Sjedinjene Američke Države veoma cene prijateljstvo i lične veze - koje smo gradili duže od jednog veka - i koje povezuju naša dva naroda. Sada smo na početku jednog posebno važnog perioda tog prijateljstva. Kao ambasador, posvetiću se saradnji sa Vama i Vladom Srbije kako bismo pomogli Srbiji da ostvari svoj cilj evropskih integracija. Delimo vaše uverenje da Srbija ima potencijal da bude primer prosperiteta i mira u ovom regionu", rekao je novi ambasador SAD.

Predsednik Vučić je konstatovao da je intenziviran politički dijalog Srbije i SAD, kao i da je vidljivije interesovanje američkih investitora za srpsko tržište.

Ambasador Godfri je rekao da predsednik Vučić i Srbija mogu da budu ponosni na ostvareni ekonomski napredak, koji potvrđuju i međunarodne finansijske institucije. On je naveo da SAD žele da pomognu taj ekonomski napredak, kao i regionalnu saradnju i bolje odnose na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Vučić je rekao da ceni podršku koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, posebno kroz pomoć u sprovođenju neophodnih reformi.

On je naglasio da je Srbija čvrsto na evropskom putu, ali da u isto vreme ostaje nezavisna zemlja, samostalna u odlučivanju.

Dvojica sagovornika su se saglasili da imenovanje specijalnih izaslanika - ambasadora Ričarda Grenela i zamenika pomoćnika državnog sekretara Metjua Palmera - predstavlja želju SAD da podrži dijalog Beograda i Prištine.

Iako za sada nema napretka u dijalogu, predsednik Vučić je rekao da je bio zadovoljan prilikom da razmeni mišljenja sa obojicom specijalnih izaslanika, kao i to da cenimo podršku u nalaženju kompromisnog, obostrano prihvatljivog i održivog rešenja.

Prijem novog CG ambasadora Tarzana Miloševića

Potom je primio i akreditive novog ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novopostavljenog ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića i poželeo mu uspešan diplomatski mandat u Beogradu, kao i to da svojim predanim radom doprinese razvoju svih vidova saradnje od obostranog interesa.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track