PREDSEDNIK KONGA U BEOGRADU! VUČIĆ: Hvala afričkom prijatelju što podržava međunarodno pravo i Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom! ČILOMBA: Podržaćemo Srbiju u svim njenim poduhvatima (KURIR TV)
Foto: Kurir TV, Tanjug/Tanja Valič

diplomatska poseta

PREDSEDNIK KONGA U BEOGRADU! VUČIĆ: Hvala afričkom prijatelju što podržava međunarodno pravo i Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom! ČILOMBA: Podržaćemo Srbiju u svim njenim poduhvatima (KURIR TV)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Demokratske Republike Kongo Feliksom Antoanom Čisekedijem Čilombom.

14.25 - Predsednik Feliks Antoan Čisekedi Čilombo kazao je da je na sastanku sa Vučićem bilo reči o naučnoj saradnji Konga i Srbije, te kako bi došlo do razmene studenata.

"Mi ćemo podržati Srbiju u svim njenim poduhvatima, bilo da je to na svetskoj ili regionalnoj ravni. Hvala srpskom narodu za topao doček", kazao je on.

foto: Kurir TV

14.20 - Predsednik Kong rekao je da mu je čast što je prvi državnik Konga koji je kročio na tlo Srbije.

"Doček koji sam dobio je bio veoma topao. U toku boravka od aerodroma dovde svi putevi i ulice su imale zastave moje zemlje. Zaista, ne postoji bolji način da se iskaže topao doček nego što je taj. Hvala Vam još jednom gospodine predsedniče", rekao je on.

On je kazao da postoji puno tačaka sličnosti dve države, poput strašnih strana rata koje su preživele obe republike, demokratske promene, a i to što imamo puno suseda.

"Mi smo narod koji je jako povezan sa svojom zemljom i oba naroda su dobri domaćini. Ovo je nekoliko elemenata koji dokazuju da imamo zajedničku sudbinu i da treba da radimo zajedno. Jugoslavija tadašnja je imala ambasadu kod nas. Postoji univerzitetski dom u Beogradu koji nosi ime našeg narodnog heroja Patrisa Lumumbe", rekao je on.

foto: Kurir TV

14.16 - Predsednik Srbije zahvalio je predsedniku Konga što podržava Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom i rekao da je predstavnik te države prvi put u Srbiji posle 31 godine. On je dodao da će biti omogućene stipendije studentima iz Konga.

"Za Srbiju je veoma značajna saradnja sa afričkim zemljama, naročito sa Kongom. Saradnja sa svim zemljama sveta i otvaranje horizonata", kazao je Vučić i dodao da je Srbija jedna od zemalja na svetu u kojoj će gost moći da vidi koliko volimo ljude iz Afrike.

foto: Printscreen Kurir TV

12.38 - Počeo je sastanak u četiri oka predsedsednika Srbije i predsednika Konga u Palati Srbija.

foto: Tanjug/Tanja Valič

12.36 - Predsednik Srbije upoznao je gosta iz Konga sa ministrima u Vladi Srbije, a Čilombo je predsednika Vučića upoznao sa članovima diplomatske delegacije koji su sa njim doputovali u Beograd.

foto: Tanjug

12.34 - Garda Srbije postrojena je pred Palatom Srbija, a predsednici su se poklonili zastavi Srbije.

foto: Tanjug

12.30 - Ispred Palate Srbija priređen je svečani doček za gosta iz Konga, intonirane su himne Srbije i Demokratske Republike Kongo.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Pedesetpetogodišnji Čisekedi Čilombo je u januaru postao predsednik Konga posle pobede na izborima održanim krajem prošle godine.

On je na toj funkciji nasledio Džozefa Kabilu (47), koji je bio na vlasti od 2001. godine.

To je bila prva mirna, demokratska primopredaja vlasti u DR Kongo od kada je ta zemlja stekla nezavisnost pre gotovo 60 godina.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track