DAČIĆ O ŠPEKULACIJAMA U FRANCUSKOJ JAVNOSTI: Ideja o privilegovanom partnerstvu Srbije u EU nije nova, ali za sada nije zvanična
Foto: Beta

KOMENTAR

DAČIĆ O ŠPEKULACIJAMA U FRANCUSKOJ JAVNOSTI: Ideja o privilegovanom partnerstvu Srbije u EU nije nova, ali za sada nije zvanična

Politika -

BEOGRAD - Ideja da bi Srbija mogla da dobije status privilegovanog partnerstva u Evropskoj uniji nije nova, ali to za sada nije zvanična ideja EU, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić komentarišući spekulacije u francuskoj javnosti da bi Srbija mogla da dobije status "koji je više od susedstva, a manje od članstva u EU".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta

"To su ideje od pre 20-30 godina. Bivša Jugoslavija je imala tzv. strateško partnerstvo sa EU, a sada je ideja da to bude privilegovano partnerstvo", rekao je Dačić novinarima na Sajmu medija.

Šef srpske diplomatije smatra da je, da bi se došlo do takvog statusa, potrebno obaviti promene u EU, odnosno uvesti tu kategoriju i odrediti razliku između puta ka punopravnom članstvu i privilegovanog partnerstva.

Kako je naveo, to je ideja koja neće biti brzo realizovana i istovremeno poruka, naročito Zapadnom Balkanu, da, ako ne možemo da postanemo članovi EU, budemo u privilegovanom partnerstvu.

"Svakakve ideje se čuju, ali za sada to nije zvanična ideja EU", kazao je Dačić i dodao da je takav status svojevremeno predlagan i za Tursku.

Dačić je ocenio da je EU u krizi, jer je, kako kaže, prestala da bude šargarepa i sada postoji samo štap što se, kaže, najbolje vidi na primeru Severne Makedonije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Država je promenila ime, šta još treba da uradi da bi otpočela pregovore o članstvu, pitao je ministar i dodao da Srbiji to nameće potrebu da dobro razmotri međunarodnu scenu i tokove i nađe svoje mesto na političkoj sceni Evrope.

"Makron ništa novo nije rekao, on je to najavio u Beogradu, ali mislim da je Zapadni Balkan potreban Evropi", rekao je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja