Najnovije vesti

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV PREDSEDNIKA OPŠTINE STARI GRAD: DON BASTAĆU preti zatvor, mora da objasni gde je isparilo 80 miliona
Foto: Stefan Jokić

Potvrđeno pisanje Kurira

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV PREDSEDNIKA OPŠTINE STARI GRAD: DON BASTAĆU preti zatvor, mora da objasni gde je isparilo 80 miliona

Politika

Aps: Ukoliko se ispostavi da je učinjena šteta veća od milion i po dinara, tužilac će tražiti zatvorsku kaznu u optužnici, ocenjuje Ivan Ninić

Služba za budžetsku inspekciju Grada Beograda podnela je protiv predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća krivičnu prijavu Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za borbu protiv korupcije, istakla je načelnica Uprave grada Beograda Sandra Pantelić.

 

Naime, budžetska inspekcija, nakon pisanja Kurira, utvrdila brojne neregularnosti u poslovanju Bastaća i njegovih najbližih saradnika, koji se terete da su oštetili budžet opštine Stari grad za više od 80 miliona dinara. Na te neregularnosti za Kurir je danima ukazivao uzbunjivač Danče Urošević.

 

Prema krivičnoj prijavi, Bastać se smatra odgovornim za kršenje Zakona o budžetskom sistemu zbog niza nepravilnosti koje je, kako se navodi, utvrdila budžetska inspekcija u vanrednoj kontroli materijalno finansijskog poslovanja opštine Stari grad za 2018. godinu.

 

foto: Damir Dervišagić

Predistražne radnje

 

Osnivač Centra za vladavinu prava Ivan Ninić kaže da je budžetska inspekcija postupila po zakonskoj obavezi jer se zbog toga kontrola i vrši kod svakog korisnika budžetskih sredstava.
- Očekivano je da tužilac dalje preduzme predistražne radnje koje za rezultat mogu imati ili podizanje optužnice ili odbačaj krivične prijave. Tu može biti više krivičnih dela. Sve dok se tužilac ne izjasni, teško je govoriti o mogućem ishodu, ali s obzirom na obimnost i težinu te prijave, za to delo je zaprećena zatvorska kazna. Reč je o kvalifikovanom obliku krivičnog dela jer je reč o iznosu većem od milion i po dinara. Ukoliko se ispostavi da je zaista učinjena šteta veća od milion i po dinara, tužilac će tražiti zatvorsku kaznu u optužnici. Ostaje prostor za zaključenje priznanja o krivičnom delu i da se ceo postupak završi po skraćenoj proceduri.

 

Dodaje da, ukoliko se pojavi svedok-saradnik, a da je obuhvaćen optužnicom kao član organizovane kriminalne grupe, onda to dodatno daje na težini tog slučaja.
- Zašto bi neko sebe izlagao krivičnom gonjenju ako i sam nije učestvovao u nezakonitim radnjama - ocenjuje Ninić.

 

foto: Stefan Jokić

Obruč oko Bastaća

 

Na drugoj strani, odbornik SNS u Skupštini Beograda Nebojša Bakarec podseća da je protiv Bastaća već podnet niz prekršajnih i krivičnih prijava „za ranija zlodela koja je počinio“.
- Setimo se da je DS još 2016. optužila Bastaća da je proneverio 10.000 evra stranačkog novca. Dolazi kraj mahinacijama ovog razularenog Đilasovog Kalimera. Rezultati glavnih istraga protiv Bastaća i Đilasa se tek iščekuju, tako da će krivičnih prijava biti sigurno još - ističe Bakarec.

BROJKE


71.896.114,40 za
zapošljavanje
kadrova VIŠE OD
UGOVORENOG POSLA

 

1.464.499,18 za isplate
naknada za prevoz
IZNOS SUPROTAN
UGOVORIMA

 

592.649,64 isplate
za parnične postupke
ISPLATA BEZ
PRAVNOG OSNOVA

 

3.928.511 za pomoć
starim i iznemoglim
osobama BEZ DOKAZA O
OSTVARENIM USLUGAMA

 

2.800.000 umanjen prihod
opštine ZA MULJAŽU S
APARATIMA ZA KOKICE

 

UKUPNO:
80.681.773 DINARA

 

Klačar
SVE OVO ZBOG IZBORA

 

foto: Beta/Media Centar

Bojan Klačar iz Cesida kaže da to što je Dačić tek sada naložio svojim članovima da napuste vlast na Starom gradu pokazuje da to nije dosad bio problem za SNS.
- Da jeste, SNS bi vršio pritisak da se to reši mnogo ranije. Sada je ovakav razvoj situacije zato što je usledila kritika SNS i zbog izbora. Loša je poruka koju godinama šaljemo da vlast na lokalnom nivou treba da bude ista kao na republičkom - kaže Klačar.

Mahinacije
ZAPOŠLJAVAO PRIJATELJE, ZARAĐIVAO NA STARIMA


Kurir je objavio dokaze o proneverama Marka Bastaća koje je utvrdila budžetska inspekcija. On je novcem iz budžeta, mimo zakona, plaćao odbornike, ali i aktiviste koji su rušili po Beogradu. Mesečno su dobijali od 30.000 do 80.000 dinara, otkrio je uzbunjivač Danče Urošević, preko kojeg su išle isplate. Inspektori, da podsetimo, terete Bastaća za malverzacije prilikom zapošljavanja, za troškove prevoza, usluge pomoći starim licima, navodi se u izveštaju koji je objavio Kurir.

Kurir.rs/Kristina Vasković  Foto: Stefan Jokić

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...