MIODRAG LINTA: Neprihvatljivi centri za migrante u srpskim naseljima u BiH
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

odluka gradskog veća bihaća

MIODRAG LINTA: Neprihvatljivi centri za migrante u srpskim naseljima u BiH

Politika -

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta najoštrije je osudio odluku gradskog veća Bihaća da se u srpskom selu Lipa, u Federaciji BiH, uspostavi Prihvatni centar za migrante.

"Apsolutno je neprihvatljivo da se migrantski kampovi formiraju u srpskim naseljima kao što su Medeno Polje, Lipa ili bilo kom drugom na području Federacije BiH odakle su Srbi proterani. Namera gradske vlasti Bihaća i vlasti Unsko-sanskog kantona jeste da se pošalje jasna poruka malobrojnim srpskim povratnicima u Federaciji BiH da nisu dobrodošli i da se ponovo isele sa svojih ognjišta", naveo je Linta.

foto: EPA / Fehim Demir

U saopštenju za javnost, on je dodao da je, pored toga, opravdana sumnja da "postoji plan pojedinih centara moći u Sarajevu da se migranti trajno nasele u srpskim naseljima u Federaciji BiH i da uzurpiraju srpsku zemlju i drugu imovinu".

Linta je ponovo pozvao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da pošalje jasnu poruku zvaničnom Sarajevu da je nedopustivo da se migraniti naseljavaju u srpskim naseljima u Federaciji BiH.

On je pozvao i Savet ministara BiH u tehničkom mandatu da poništi odluku gradskog veća Bihaća.

"Potpuno je jasno da bi nasilno naseljavanje migranta u srpska naselja značilo još jedno u nizu kršenja Dejtonskog sporazuma i dodatno širenje nepoverenja između srpskog i bošnjačkog naroda", zaključio je Linta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track